Pienpanimoiden etämyynti etenee – Hallitus päättää myynnin sallimisesta toukokuussa

Hallitus on päättänyt aloittaa lain valmistelun kotimaisten pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi. Tarkoitus on päästä ratkaisuun toukokuun aikana. Asiasta ilmoitti mm. valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk)Twitterissä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajille esitystä valmistellut poliittisten avustajien työryhmä suositteli etämyynnin sallimista kotimaisille pienpanimoille. Käytännössä tämä tarkoittaa Suomen alkoholilainsäädännön muokkaamista.

Pienpanimoliitto, Olutliitto sekä eri yhteisöt ovat vedonneet hallitukseen, että koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia pienpanimoille sallittaisiin niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynti. Ravintola- ja matkailu -ala sekä koko juomateollisuus ovat yksi eniten kärsineistä toimialoista, kun katsotaan epidemian aiheuttamia taloudellisia tuhoja. Ravintolat ovat useiden pienpanimoiden tärkein myyntikanava, joissa myynti on tyrehtynyt kun hallitus laittoi ravintolat kiinni 4. huhtikuuta. 

Mikko Makela seisoo
Puheenjohtaja Mikko Mäkelä Kuva: Juha Sinisalo

”Mikäli julkinen valta ei ryhdy kiireellisiin toimenpiteisiin parantaakseen kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, vaarana on, että suurella työllä Suomeen luotu nuori toimiala kuihtuu kokonaan”, toteaa Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä

Myös Olutliitto on ottanut kantaa pienpanimoiden etämyynnin puolesta. – ”Suomen laki ei kohtele kotimaisia panimoita ja kansainvälisiä toimijoita samalla lailla, ja se aiheuttaa vääristyneen kilpailutilanteen, josta kärsivät sekä suomalaiset pienpanimot että suomalaiset oluenkuluttajat”, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. -”On oluenkuluttajien etu, että Suomessa on monipuolinen panimokenttä ja että oluenystävät saisivat asuinpaikasta huolimatta tilata kotimaisten panimoiden tuotteita nautittavakseen. Lisäksi vallitseva tilanne on tukaloittanut varsinkin pienpanimoiden toimintaa ja etämyynnin salliminen tarjoaisi yhden tervetulleen myyntikanavan lisää pienille toimijoille. ”

Nyt vallalla oleva alkoholilaki ei mahdollista etämyyntiä Suomen sisällä, vaikka se on mahdollista EU:ssa ja Suomessa saa tilata alkoholijuomia toisesta EU-maasta. Suomen sisäisen myynnin pienpanimolta kuluttajille on tapahduttava myyntiluvan saaneessa pienpanimossa paikan päällä.

Tällä hetkellä lain mukaan alle 500  000 litraa vuodessa tuottavat käsityöläispanimot saavat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle 12 % asti omasta myymälästä, kun taas alle 15  000  000 litraa tuottavat pienpanimot saavat myydä maksimissaan 5,5%  tuotteita kuluttajille omasta myymälästään.

Mahdollisen lainmuutoksen toteutuessa etämyyntiluvan saanut pienpanimo saisi kuljettaa tai kuljetuttaa itse tuottamansa alkoholituotteen suoraan asiakkaan kotiovelle ympäri Suomea. Asian käsittely on vasta alussa, joten ei vielä tiedetä, kuuluuko tähän tiettyjä alkoholiprosenttirajoja vai muita ehtoja.

Pienpanimoliitto on itse ehdottanut etämyynnin sallimista vuoden 2020 loppuun saakka, kuten myös Jari Myllykosken (vas) lakialoite, jonka allekirjoitti 110 kansanedustajaa yli puoluerajojen.

Pienpanimoksi luokitellaan panimo, jota tuottaa alle 15  000  000 litraa juomia vuodessa. Käsityöläispanimoksi kutsutaan alle puoli miljoonaa litraa tuottavaa pienpanimoa. Suomessa on yli 100 pienpanimolupaa, Pienpanimoliiton jäseninä on 78 pienpanimoa. Pienpanimot tuottavat hieman yli 20 miljoonaa litraa vuodessa ja työllistävät yhteensä noin 350 henkilöä.

Olutpostin mainos

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.