Pint General: Tallinna – 4x etelänaapurin olutkaupat

Tallinna on hyvä olutkaupunki. Enkä tällä tarkoita kotimaisten keissien kärräämistä takakontti notkuen takaisin härmään. Maan paikallisen oluttarjonnan lisäksi kaupoista löytyy valikoimaa vaativampaankin makuun, olipa kyseessä sitten trendien perässä laukkaava neipa-nautiskelija tai vanhemman liiton belgientusiasti.

Ohessa on neljä tutustumisen arvoista olutkauppaa lahden toiselta puolelta (lista ei—  siis yritä olla kaikki kaupat kattava esitys Tallinnan olutskenestä).

Virolaiset oluet ovat hyvin esillä Sipin hyllyissä.

SIP – Paikalliset esillä

Telliskiven alue f-hooneineen ei enää pitkään ole ollut yksin hipsterimmän väen vaelluspaikka. Kivenheiton päässä Tallinnan rautatieasemasta sijaitseva SIP on kaupungin olutkaupoista se, jossa itse olen käynyt pisimpään. Puolet kaupasta on viinitarjontaa, mutta sen analysoinnin jätän aiheesta enemmän ymmärtäville.

Kaupan olutpuoli on esillä simppeleissä puuhyllyissä maittain jaoteltuina. Jos virolaiset olutmerkit kiinnostavat, tämä kauppa on tarkistamisen arvoinen, sillä kaupan pisin hylly koostuu Tankerin, Põhjalan, Õllenautin ja muiden virolaisten panimoiden tarjonnasta. Vastaavasti pohjoismaiset oluet ovat tässä kaupassa ehkä keskivertoa pienemmällä painoarvolla esillä.

Tuotteiden hyllyliikkuvuus tuntuu heittelevän melkoisesti, joten tuoreuden perään olevien kannattaa tsekata ne päiväykset.

SIP veini- ja õllepood /Telliskivi 62 / https://sip.ee

Hyllyjen välissä ei turhaa liikkumatilaa ole Koht-olutkaupassa.

Koht – Maksimoitu tilankäyttö

Puolentoista korttelin päästä Raatihuoneentorista sijaitseva Koht on varsin hämyinen ilmestys, joka jää helposti huomaamatta, jos ei tiedä mitä etsii. Kauppaan mahtuu samanaikaisesti noin neljä ihmistä, mutta oluttarjonta ei sen sijaan ole millään tasolla pienimmästä päästä. Kaupan valikoimista sanotaan löytyvän 700 olutta ja silmämääräisesti väite on helppo uskoa, sen verran täyteen ahdettu kioskimainen Koht on. Varsinkin belgialaisten ja brittituotteiden edustus kaupassa on vahva.

Baarin puolella tunnelma on rento.

Puodin kyljessä on myös samaan konseptiin kuuluva baari. Kornisti nimetty Moonshine on parikymmenpaikkainen, askeettisesti sisustettu baari, jossa on kuitenkin lämmin tunnelma. Henkilökunta osaa asiansa ja hanoistakin löytyy erikoisempaa panimotuotosta. Esimerkiksi joulukuun alussa hanasta löytyi oluita kattavasti laidasta laitaan aina italialaisen Brewfistin barley winestä sveitsiläisen White Frontierin limellä ja sitruunalla höystettyyn IPA:aan.

Koht / Lai 8 / https://www.facebook.com/tubakas

Pohjoismaat ovat valttia Uba ja Humalin hyllyissä.

Uba ja Humal – Pohjoinen ulottuvuus

Uba ja Humal on ainakin nimellisesti olut- sekä kahvikauppa. Lyhyen matkan päässä sataman A-terminaalista sijaitsevaan kauppaan astuessa käy kuitenkin nopeasti selvästi oluen olevan kaupan dominoivampi puoli. Uba ja Humal ei ole millään tasolla halpa olutliike, mutta se paikkaa hintahaastettaan erinomaisella valikoimallaan. Varsinkin pohjoismaiset laatupanimot Ruotsin Omnipollosta Tanskan To Öliin jaMikkelleriin ovat tässä modernin valoisassa kaupassa hyvin edustettuina.

Kaupan yhteydessä sijaitsee myös taproom, josta löytyy 20 hanaa. Hieman harmittavasti anniskelupuoli aukeaa vasta kello 16, joten päiväreissun osalta Uba jaHumalissa käynti kannattaa ajoittaa suosiolla matkan loppupuolelle.

Uba ja Humal—  / Võrgu 3 / https://www.facebook.com/ubajahumal — 

TapTapin tiskiltä saa oluen lisäksi myös hodareita.

TapTap Tallinn – Tyylikäs mehukeskus

Hivenen kärjistäen voisi sanoa, että siinä missä Helsingillä on Pien, on Tallinnalla TapTap. Erinomaisella sijainnilla Rotermannin vanhalla tehdasalueella sijaitseva TapTap on sisustuksellisesti tyylikäs kokonaisuus. Kiviseinät ja onnistunut valaistus nostavat pullot hyvin framille. Jos Tallinnasta halajaa sameampia ja mehuisia oluita, on TapTap paikka johon kääntyä. Hyllystä löytyy niin länsinaapurin Brewskit kuin suitsutetun barcelonalaisen Garage Beerin IPA:t ja DIPA:t. Lisäksi kaupassa on hyvä valikoima Cantillonin lambic-herkkuja. Ja kiitos eteläisen naapurin löyhemmän alkoholilainsäädännön, näitä oluita saa ostettua myös ulos kaupasta.

Lambicin ystäville tämä kauppa toiminee.

Noin kymmenen hanan ja hodaritarjonnan lisäksi TapTapille on syytä antaa lisäpiste siitä, että arviolta kolmannes myynnissä olevista oluista on kylmässä.

TapTap Tallinn / Rotermanni 2-10111 / https://taptap.ee