Plevnan kuusikko juhlistaa 200-vuotiasta Finlaysonin tehdasaluetta

Suomen kolmanneksi vanhimman yrityksen juhlavuosi näkyy myös Koskipanimon olutetiketeissä.

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettuun juhlakuusikkoon on koottu oluita, jotka ovat saaneet innoituksensa panimoa ympäröivän tehdasalueen historiasta. Mukana myös kaksi uutuutta. Olutkuusikot ovat myynnissä Plevnan olutkaupassa sekä myös verkkokaupassa.

olutpulloja

SIPERIA STOUT 8 %

Erittäin musta ja katkera imperial stout. Tervamaiseen makuun yhdistyy paahtunut hedelmäisyys. Olut sai nimensä Finlaysonin alueella sijaitsevan Siperia-kehräämörakennuksen mukaan. Se taas nimettiin 1899 juuri valmistuneen, Siperian halkaisseen junaradan innoittamana.

SEVERIN EXTRA I.P.A. 5,9 %

Koskipanimon panimomestarit ovat keittäneet “perinteisen” Plevnan I.P.A:n tilalle jenkkityylisen India Pale Alen. Todella terävästi humaloitu pintahiivaolut on saanut nimensä Plevnan taistelussa 1877-78 ansioituneelta Severin Tigerstediltä.

SAVUOLUT JAMES 5,2 %

Aavistuksen paahtunut, tervamainen, täyteläinen ja tumma savuolut. Oluen jälkimaussa on sopiva katkeroiden puraisu. Oluen savuisuus syntyy savumaltaista. Skottilainen James Finlayson perusti vuonna 1820 tehtaan Tammerkosken partaalle.

FINLAYSON 200-VUOTISJUHLAOLUT 5,5 %  (UUTUUS)

Tyyliltään olut on red lager, jonka punainen väri jäljittelee Finlaysonin punatiilisiä rakennuksia. Oluen punertava sävy tulee karamellimaltaasta. Oluen humalointi ja lisänä käytetty kauramallas tekevät siitä pehmeän ja helposti juotavan. Tämä on olut, joka olisi varmasti maistunut puuvillatehtaan työntekijöille hikisen työpäivän jälkeen.

SULZER HÖYRYOLUT 5,5 %  (UUTUUS)

Sulzer on erittäin vahvasti humaloitu ja tosi katkera olut, joka napsahtaa juodessa mukavasti kitalaessa. Amerikkalaistyyppisen höyryoluen hedelmäiset tuoksut tulevat valmistustavasta, jossa oluen pohjahiiva käytetään normaalia korkeammassa lämpötilassa. Tällä olemme hakeneet olueen voimaa ja potkua – samanlaista vääntöä kuin edesmenneen Finlaysonin tehtaan Sulzer-merkkisessä höyrykoneessa.

TÄHTI 4,7 %

Vaalean lageroluen maku on raikkaan täyteläinen ja humalan kirpeys peittyy maltaan pehmeään pyöreyteen. Tähti vei janon myös tiukkaa kuria pitäneeltä Finlaysonin Portinvartijalta. Huhujen mukaan Tähti oli hänen lempijuomansa. Valmistamme Tähteä perinteitä kunnioittaen Pyynikin panimon alkuperäisellä reseptillä. Ota Tähti – jano lähti!

”Finlayson on ehtinyt todistaa kaksi maailmansotaa, espanjantaudin, tuberkuloosiaallon ja nyt koronaepidemian. Olemme nähneet Suomen itsenäistymisen, EU:n jäseneksi tulon, teollisuuden suuruudenpäivät ja globalisaation väkevän voiman.” – Finlayson

 

Lähteet: Finlayson ja Plevna

Lue Olutposti -lehden kesänumero nyt ilmaiseksi verkosta!

Olutpostin mainos

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.