Ranskalainen siideri

Omena tuli todennäköisesti Ranskaan kazakstanilaisten kaupustelijoiden matkassa, kun evääksi otettujen omenoiden pois heitetyt omenankodat versoivat ja kantoivat hedelmää. Ranskassa on tiedettävästi tehty siideriä jo 900 – luvulla, ja merkitys kasvoi entisestään kun omenanpuristin keksittiin—  1200 -luvulla.

Normandia ja Bretagne ovat Ranskan omenamaakunnat. Kuten Pohjois-Espanjassakin – viileä ja kostea alue ei sovellu viiniköynnökselle mutta mitä mainiommin omenalle (ja päärynälle).—  Tässä yhteydessä kerron lyhyesti ranskalaisen siiderin ominaispiirteistä. Seuraa kirjoitteluani Olutpostissa tai blogissani www.siideriakiitos.fi – syvennyn syksyn aikana aiheeseen myös lähemmin.

Miten ranskalainen siideri valmistetaan (lyhyesti)?

Perinteinen ranskalainen maalaissiideri on todella laadukasta. Siidereihin käytetään useimmiten nimenomaisia lajikkeita eli siideriomenia. Eri lajikkeita on yhdessä tuotteessa useita; sekä tanniinisia, makeita että happamia lajikkeita sekoitetaan tietyssä suhteessa tasapainoisen siiderin aikaansaamiseksi.

Ranksalaiset omenat poimitaan edelleen useimmiten käsin. Omenoiden annetaan olla puulaatikoissa jopa useita viikkoja poimimisen jälkeen, jonka jälkeen omenoista puristetaan mehu. Mehua ei pastöroida, eikä siiderin valmistukseen lisätä vettä, sokeria tai hiivaa.—  Mehu laitetaan käymään yleensä puuastiaan. Käyminen tapahtuu viileässä ja kestää pitkään.—  Pullotuksen jälkeen käyminen usein jatkuu vielä pullossa (methode ancestrale – puolikäynyt siideri käy loppuun pullossa, jolloin saadaan myös kuplia).—  —  Ranskalaiseen siiderivalmistukseen liittyvä Keeving – metelmä ansaitsee oman postauksensa lähiaikoina.

Millaista ranskalainen siideri on?

Ranskalaiselle siiderille tyypillisiä aromeja ovat omenan oma makeus ja tanniinisuus. Hapokkuus on useimmiten vähäisempää kuin esimerkiksi brittiläisillä ja espanjalaisilla siidereillä. Usein siidereistä löytyy myös navettamaisia, maanläheisiä ja mausteisia aromeja.—  Aidot ranskalaiset siiderit ovat usein korkealaatuisia. Toki kaupoista löytyy ranskalaisia bulkkisiidereitäkin, mutta harrastajan ei ole vaikea löytää todella hyvänlaatuisia siidereitä.

Tunnetummat tyylilajit ovat

Deux  makea ja mietoprosenttinen noin 3%
Demi-Sec—  – puolikuiva,—  3-5%
Brut kuivaksi käynyt 5-7%

Ranskalainen siideritisle on Calvados, sekä siitä valmistettava, mehulla jatkettu Pommeau, josta kirjoitan toisen kerran. Mainitsemisen arvoinen on myös—  ranskalainen päärynöistä valmistettu

Mitä siidereitä maistella?

Suomessa voisi olla enemmänkin laadukkaita ranskalaisia siidereitä tarjolla. Onneksi jotain kuitenkin löytyy. Työssäni maahantuojana voin ylpeänä seistä meidän oman tuontisiiderin takana: Cidre Le

— Brun Bigoudenista, Bretangesta tuottaa huippulaatuisia ranskalaisia siidereitä. Näistä siideriestä Brut eli kuiva on tulossa juuri ALKOn verkkokauppaan. Muita suositeltavia siideritaloja on esimerkiksi Kerne (Alkosta, Sidreriasta) Le Gulf (sidreriasta), Domaine Dupont (Alkosta). Le Brunin siidereitä voit ostaa kotiin PIENestä sekä Ruoholahden Citymarketista

 

Hieman bulkimpaa vaihtoehtoa kotiin ostettavaksi: Ecusson,—  Loic Raison ja Val de Rance, sekä esimerkiksi Pirkka Brut eivät yllä aivan korkeimmalle ranskalaiselle tasolle, mutta löytyvät kotiinostettavien listalta.— 

Ingrid Viertola

 

aikakausilehti