Reittausblogi: Olutarvio: Mikkeller Santa's Little Helper 2016

Santa’s Little Helper 2016

Panimo: Mikkeller, Tanska
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 10,9%
Saatavuus: Alko (3,69€ / 0,33l)

Rauman Äyhön Alkosta löytyi yllättäen vielä viime vuoden jouluolutvalikoiman Santa’s Little Helper, jonka alkuperäinen hinta oli 5,19€, mutta se on pudonnut jo inhimilliselle tasolle, enää 3,69€. Eipä tunnu tavara siltin käyvän kaupaksi, koska pulloja oli edelleen runsaasti jäljellä. Mikkeller, eli reseptinikkari Mikkel Borg Bjergsø, on kaveri joka väsäilee reseptejä ja lähettelee niitä sitten emaililla Belgiaan De Proefille, jossa ammattimiehet muuttavat ne olueksi, ilman että äijän itsensä täytyy mäskimelaan tarttua. Näin siis kärjistetysti. Jälki on kuitenkin ainakin männävuosina ollut hurjaa, sivettikissan kakkaolut on maailman huippuja ja Red/White Christmas oli aikanaan yksi omista suosikeistani. Youtubesta löytyvässä The Architech dokumentissa, mies muistaakseni mainitseekin, että on kiinnostunut vain reseptiikasta – oluentekoprosessi on vain työntekoa, reseptin tekeminen sitä luomistyötä. Pakko myöntää, etten ole kyllä seurannut hänen tekemisiään enää pariin vuoteen juuri ollenkaan.

Ainesosat: Pale- ja suklaamaltaat, vehnähiutaleet, Hallertau- ja Centennial-humalat. Lisäksi appelsiininkuori, korianterin siemen ja kandisokeri.
— 

Olut kaatuu lasiin tummanruskeana ja vahvuudesta huolimatta runsaasti vaahtoavana. Vaahto jättää lisäksi tiheät pitsikuviot lasin reunoille. Tuoksu on voimakas ja intensiivinen – lakritsia, salmiakkia ja käristettyä vaahtokarkkia sellaisella appelsiinimaisella melko voimakkaallakin taustavireellä. Lisäksi löytyy konvehtimaisen mausteista suklaisuutta. Maku on myös voimakas ja runsas. Appelsiinimainen vire on nyt läsnä alusta loppuun ja paahteinen, hieman lakritsainen mallas kulkee siinä rinnalla. Lopetus on yllättävänkin voimakkaan katkeroinen ja yrttimäinen. Alkoholisessa jälkipotkussa esiin nousee myös anismaista tuntumaa ja konvehtimaista suklaisuutta. Herkullisen tuoksun jälkeen tämä kovahko maku tuntuu aikamoiselta pettymykseltä. Tasapaino tuntuu olevan hukassa – välillä tuntuu olevan liikaa mausteisuutta ja välillä paahteisuutta. Alkoholi sentään on kohtuullisen hyvin piilossa. Ei tämä nyt huono ole, mutta muistelisin aiemmin olleen tasapainoisempaa.

Yhteenveto

Runsasmakuinen olut, mutta ei aivan balanssissa
ARVOSANA: 8-