Riika. Oluen ja ruoan ystävien Riga Beer District

Latvian pääkaupunki Riika on kaunis ja edullinen matkakohde muutaman päivän reissulle ja hintataso paikan päällä on reilusti suomalaista alempi. Kaupungissa yleensä on monipuolinen ravintolatarjonta, mutta ”Riga Beer District” on kiinnostava kohde erityisesti oluen ystäville.

Riga Beer District oli alunperin kaupungin pienpanimoiden ja baarien yhteistyöprojekti, joka tarkoituksena oli tarjota vierailijoille mahdollisuus tutustua latvialaiseen olutkulttuuriin. Buumi lähti alunperin erilaisilta nettisivuilta, joilla ”kotipanimot” keskustelivat ja vertailivat kokemuksiaan. Riga Beer District koostuu nykyään yhdeksästä panimosta ja pubista, joiden valikoimiin kuuluu sekä omia, että muiden pienpanimoiden oluita. Kaikki pubit ja panimot sijaitsevat alueella, joka levittäytyy Miera- ja Brivibas -katujen läheisyyteen. Täällä on historian havinaa siinäkin mielessä, että kuuluisat panimot Bier – und Porterbrauerei und Malzfabrik C.Stritzky, C.L.Kymmel ja Bierbrauerei Gust.Kuntzendorff tekivät täällä olutta jo yli sata vuotta sitten. Alueesta on painettu kätevä, kortinmuotoinen kartta, johon on merkitty panimoista Valmiermuiža Brewery, Labietis, AlÄ·Ä«miÄ·is and Ziemeļu Enkurs, sekä lähistöllä sijaitsevat pubit Vest, Walters & Grappa, Taka, Zobens un Lemess ja Autentika.

Panimoissa ja pubeissa on hauskoja, keskenään erilaisia teemoja ja ne sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan. Koko reitti on vain 2,5 kilometrin pituinen. Useimmissa gastropubeissa voi nauttia myös herkullista ruokaa, ja esimerkiksi Labietissa omien eväiden syöminenkin on sallittua. Kaikki paikat voi hyvin käydä läpi omin nokin, mutta Beer Districtille myydään myös opastettuja kierroksia. Opastettu kierros on kolmen tunnin pituinen, ja sen yhteydessä käydään viidessä eri paikassa ja nautitaan yhdeksää eri olutta niihin sopivien suolapalojen kera. Kierroksia järjestetään latviaksi, venäjäksi ja englanniksi. Me kävimme kolmessa eri paikassa.

Labites

Teollisuusrakennuksen takapihalla AristÄ«da Briāna -kadulla sijaitseva Labietis-panimo kannattaa sisällyttää Riga Beer District -kierrokseen, olutta pannaan täällä vuonna 1516 Baijerissa säädetyn oluen puhtauslain eli ”Reinheitsgebot”:n— periaatteella. Olut valmistetaan laadukkaista ja puhtaista raaka-aineista, ja pieniä, parin desin olutlaseja voi ostaa parilla eurolla. Pubissa tarjolla oleva olutvalikoima vaihtelee, mutta täällä valmistetaan 40 erilaista olutta, niihin käytetään paljon hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Panimon oluet on jaettu viiteen eri värikategoriaan, harmaassa perheessä löytyy korkeintaan 5% alkoholia sisältäviä oluita, keltainen perhe pysyttelee 4-6 %, punainen perhe jo 8%, musta yli 8% ja purppuraperheessä sallitaan jo yli 10%. Labietis on Riian ainoa ”maalaispanimo”.

Ziemelu Enkurs (kääntyy englanniksi Northern Anchor Brewing) löytyy taas takapihalta, rappuja kiivetään MatÄ«sa -kadulta toiseen kerrokseen. Panimo perustettiin helmikuussa 2018, ja se onkin olutalueen nuorin tulokas. Valikoimassa on tällä hetkellä kahdeksan eri olutta, joita valmistetaan pubin yhteydessä olevassa panimossa. Valikoimassa on IPA-olutta, pale alea, belgialaistyyppistä olutta, porteria, brown alea ja hedelmäolutta. Oluen kanssa voi nauttia pieniä suolapaloja, kuten valkosipulileipää tai ranskalaisia, mutta listalla on myös hampurilaisia, pastaa, salaatteja sekä lihaa ja kanaa. Täällä sata vuotta sitten toimineen Kuntzendorffin rakennukset näkyvät Ziemelu Enkursin ikkunoista.

Teksti ja kuvat: Ulla Miettunen

Artikkelia muokattu 20.2. Muutettu 1600-luvun Beer Purity Law 1516 Reinheitsgebot -laiksi.

mainos