Riian oluttärpit

Latvia on mainio matkakohde olutharrastajalle. Trendikkäimmät olutravintolat löytyvät pääkaupungista, Riiasta.

Olin marraskuussa Riiassa työreissulla ja juhlimassa Latvian 100-vuotiasta itsenäisyyttä, ja minulla oli vain yksi ilta aikaa perehtyä kaupungin olutkulttuuriin. Aivan liian vähän siis. Onneksi minulle vinkattiin miehestä nimeltään Michael Perdue. Hänet tunnetaan paitsi hyvänä tyyppinä, myös innokkaana pienpanimo-oluiden puolestapuhujana ja tienraivaajana – eikä pelkästään Latviassa, vaan ympäri Eurooppaa.

Sosiaalinen amerikkalaismies on asunut Riiassa viitisen vuotta. Sinä aikana hän on perustanut Riiaan olutkaupan ja -ravintolan sekä oluen maahantuonti- ja jakeluyrityksen. Hän on tuttu hahmo myös Suomen olutpiireissä ja tunnustautuu innokkaaksi Suomi-faniksi. Tapaaminen Michaelin kanssa järjestyikin saman tien, ja sain tilaisuuden kysellä kaupungin tällä hetkellä parhaista olutpaikoista ja Latvian olutmeiningeistä. Toki käytin tilaisuuden hyväkseni udellakseni myös Michaelin omasta taustasta ja tarinasta.

Mikä sai sinut muuttamaan Riikaan?

  • Well, it’s the usual story: love. Tyttöystäväni, Ieva, on Riiasta. Hän on ammatiltaan valokuvaaja ja nykyään myös työskentelemme yhdessä.

Miten ja miksi päädyit olutalalle?

  • Kiinnostuin oluista jo Iowassa, ja työskentelinkin jonkin aikaa oluen parissa, vaikka alkuperäiseltä ammatiltani olen maitotilallinen. Kun muutin Latviaan, tiesin, että lähden olutbisnekseen. Tuolloin Riiassa oli vain yksi olutkauppa. Halusin perustaa olutkaupan, josta löytyy parhaita oluita ympäri maailmaa: Teksasista, Japanista, Latviasta, Virosta, Italiasta. Beerfox-kauppamme avattiin joulukuussa 2014. Vuonna 2016 perustimme oluen maahantuonti- ja jakeluyrityksen, Latvian Beerocracyn. Nykyään valikoimassamme on yli 400 erilaista olutta ja myymme paljon muun muassa japanilaisia oluita. Maaliskuussa 2017 avasimme vielä Beerfox Artisan Beer Barin kauppamme viereen. Siellä on kymmenen vaihtuvaa hanaa, joista löytyy niin paikallisia kuin ulkomaisia pienpanimo-oluita. Baarissamme yhdistyy kaksi intohimoani: olut ja tekstiilit. Olemme sisustaneet baarimme erilaisilla käsityönä valmistetuilla tekstiileillä.

Mitä seuraavaksi?

  • Nyt olen mukana järkkäämässä Riga Pours -festaria, joka on huhtikuussa. Siitä tulee hauska tapahtuma. Toivottavasti saamme sinne paljon myös suomalaisia!

Käy ainakin näissä:

Beerfox / Callous Alus

Olutkauppa ja -ravintola, joissa on asiantunteva palvelu ja rento tunnelma. — Valikoimassa on paljon pohjoismaisia oluita, esimerkiksi tanskalaiselta Amagerilta, norjalaiselta Lervigiltä ja suomalaisten perustamalta, Virossa toimivalta Sori Brewingilta. Jenkkioluista esillä on etenkin Evil Twin, belgialaisista löytyy muun muassa Hof ten Dormaalia.— — —  Osoite: Stabu iela 59-61

Easybeer

Aivan Riian vanhan kaupungin ytimestä löytyvä trendikäs olutravintola, jonka konsepti houkuttaa ja palvelee etenkin hardcore-olutharrastajia: asiakas saa käyttöönsä sirukortin, jolla hanoista saa laskea lasiinsa oluita haluamansa määriä. Digitaalisilta näytöiltä voi seurata korttinsa saldoa ja lasku maksetaan lähtiessä. Hanoissa on paikallisten pienpanimo-oluiden lisäksi ulkomaisia oluita. Maistoin latvialaista, juuri hanaan tullutta mehuisan aromaattista ja sameahkoa NEIPAa, joka oli yllätyksekseni yksi parhaimmista tyylilajinsa edustajista, joita olen koskaan saanut maistella.— —  Osoite: AudÄ“ju iela 8

Labietis

Panimo ja olutravintola hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Valikoimassa yli 40 erilaista olutta, jotka on jaoteltu viiteen eri värikategoriaan. Mukana on paikallisia erikoisuuksiakin, kuten yrttistä simaa erilaisina versioina. Labietisilla on myös pienempi baari aivan kaupungin keskustassa.— — —  Osoite:— Aristida Briāna iela 9a

TAKA Bar

Trendikkäällä Miera-kadulla sijaitseva baari tarjoilee paikallisten oluiden lisäksi viihdykettä, kuten bändi-, lautapeli- ja leffailtoja. Hanassa kuusi vaihtuvaa olutta ja pulloja lähes 80.

Osoite: Miera iela 10

HUOM!

Riga Beer District
Lisää tietoa riikalaisista olutkohteista löytyy näppärästi Latvian Beer District -sivustolta. Se esittelee noin 2,5 kilometrin mittaisen reitin, jonka varrelle osuu yhdeksän olutravintolaa.

Olutposti tekee 5.-7.4 — lukijamatkan Riga Pours olutfestivaaleille sekä tutustuu kaupungin olutravintoloihin. Katso
lisää tästä.
Matkan Facebook event löytyy täältä

Teksti ja kuvat: Maria Markus

 

 

mainos