Suomalaispatentti mullistaa viskimaistelun

Suomalaiset ovat kehittäneet lasin, joka tuo viskinmaisteluun uuden ulottuvuuden.

Uudenlaista SAVU -viskilasia valmistava Noble Glass Oy on saanut keksinnölle patentit Pohjois-Amerikassa, EU-maissa, Japanissa ja Kiinassa.

viskilasi

Lasin yläosan hyllyt ja tiimalasimainen muoto ehkäisevät etanolin turruttavaa vaikutusta juoman tuoksussa. Tämä mahdollistaa optimaalisen aromikokemuksen.

“Sata prosenttia asiakkaistamme kertoo, että he havaitsevat selvän eron perinteisten lasien ja SAVUn välillä”, kertoo Noble Glass Oy:n toimitusjohtaja ja lasin keksijä Jari Tuominen.

SAVUn tarina alkoi juhannuksena vuonna 2019, kun Tuominen maisteli viskiä ystäviensä kanssa. Keskustelu kääntyi alan harrastajien hyvin tuntemaan ongelmaan etanolin polttavasta vaikutuksesta nenässä sekä siitä miten saisi aromit paremmin esille. Tämä on viski-aficionadoille lähes elämää suurempi kysymys. Aloittelevat viskiharrastajat keskittyvät usein makuun, kokeneemmat viskin tuoksuun.

“Pitkälle edistynyt viskiharrastaja voi erottaa viskeistä lähes yhtä paljon aromeja kuin viineistä”, Tuominen kertoo.

Normaali tasalevyinen viskilasi päästää etanolin suoraan maistelijan sieraimiin tasaisena virtana. Erilaiset aromilasit, kuten viskinmaistajien keskuudessa klassikoksi muodostunut Glencairn -lasi, koetaan jo paremmiksi, mutta Tuomisen mielestä sekään ei suoriudu tehtävästä riittävän hyvin. Suurin osa aromeista pysyy useimmilta piilossa vahvan alkoholin alla. Tuominen, joka on kymmenien vuosien työuran luonut kemisti, uskoi, että ongelman ratkaisu voisi piillä lasin muodossa. Hän alkoi kehittää lasia yhteistyössä lasitaiteilija Kari Alakosken sekä Helsingin ja Turun yliopistojen kanssa. Viides prototyyppi olikin jo myyntikelpoinen. Alakoski muotoili lasin alaosan ylöspäin kapenevaksi ja yläosan päinvastaiseksi, mikä antaa lasille voimakkaan tiimalasimaisen muodon. Lasin kaula rajoittaa etanolin nousua lasin yläosaan ja nenään. Lasin yläosassa olevat hyllyt matkivat viskin tislausprosessia. Hyllyillä olevasta pienestä määrästä viskiä haihtuu etanoli nopeasti pois, jonka jälkeen viskiä nauttivalle avautuu vapaa pääsy haistelemaan viskin aromeja.  Lisäksi aromiyhdisteet tulevat lasista ulos kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien mukaan jolloin jokainen voi aistia eri tuoksuja alkaen hedelmäisistä ja kukkaisista ja päättyen esimerkiksi vaniljaan.

SAVU -lasi on saanut jo suosiota alan harrastajien keskuudessa. Lasia on myyty useampi tuhat kappaletta, toistaiseksi pääasiassa Suomeen. Yhtiön tavoite on kuitenkin kansainvälisillä markkinoilla.  Yhtiön markkinoinnista ja myynnistä vastaava Janne Savolainen kertoo, että kiinnostusta lasille on osoitettu erityisesti Keski-Euroopan harrastajapiireistä sekä juoma-alan ammattilaisten keskuudesta.

Lähde ja kuva: Noble Glass Oy