Vakka-Suomen Panimon klassikko-olut Savukataja nyt viskitynnyröitynä juhlaversiona!

Vakka-Suomen Panimon klassikko-olut Savukataja täyttää nyt huhtikuussa kymmenen vuotta. Sen kunniaksi olut on jo tammikuussa saateltu skotlantilaisiin Laphroaig-viskitynnyreihin, joista ensimmäinen avataan 5.4. klo 17 Helsinki Beer Festival -tapahtumassa Kaapelitehtaalla, samassa paikassa missä olutta sai maistaa ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten.

”Savukataja-olut pantiin ensimmäistä kertaa Helsinki Beer Festival:iin vuonna 2009. Itse panimo oli silloin vuoden ikäinen ja olutta oli tarkoitus myydä vaan HBF:ssä. Se kuitenkin voitti heti Vuoden Paras Olut -palkinnon, joka oli silloin ainoa olutkilpailu Suomessa. Savukataja myytiinkin sitten loppuun saman tien, muistelee Vakka Suomen Panimon Janne Mikkola.

”Vaikka en ollut vielä silloin itse panimolla töissä, muistan tapauksen, koska olin VASP:n tiskillä festarityöntekijänä. Savukataja oli silloin uudenlainen olut; vahva, tumma, mutta kuitenkin juotava. Olut on säilynyt valikoimassamme nyt kymmenen vuotta ja siksi tänä vuonna teimme siitä Laphroaig-viskitynnyreihin kypsymään laitetun juhlaversion. Itse oluen resepti on säilynyt täysin saman tämän kymmenen vuotta. Edelleen käytämme bambergilaisia savumaltaita ja suodatamme oluen tuoreista katajanoksista tehdyn pedin läpi. Kyseiset katajanoksat saamme panimomestarimme Jani Vilppaan naapurista. Itse en ole päässyt vielä maistamaan tätä viskitynnyrikypsytettyä Savukataja-olutta, mutta tuoksuttelin sitä pari viikkoa sitten ja tuoksu oli vallan huumaava yhdistelmä savua, maltaisuutta ja hieman katajan hapokkuutta. Festivaaleille tätä herkkua tulee vajaa parisataa litraa ja lisäksi sitä löytyy muutamasta ravintolasta”, sanoo Mikkola.

 

 

 

 

 

 

Vakka-Suomen Panimo ammentaa usein inspiraationsa oluisiin luonnosta.

”Me käytämme paljon luonnon omia raaka-aineita, kuten tosiaan katajaa, mutta myös esimerkiksi hunajaa tai koivunlehteä Suvi-olueemme ja nokkosta pils-olueemme. Teemme helposti juotavia ja selkeälinjaisia oluita, kuten muut klassikko-oluemme Luomu Pils ja Wehnä Bock, jotka ovat myös monesti palkittuja”, kertoo Mikkola. ”Olemme myös sitä mieltä, että vaikka panimolla täytyy olla uutuuksia, luotamme klassikko-oluidemme menestykseen. Savukataja on hyvä esimerkki tästä, oluella on vannoituneet juojansa. Uskon että nyt viskitynnyröitynä saamme sille Helsinki Beer Festareilla monta uutta ystävää.”

 

Kuvat: Vakka-Suomen Panimo