Suomen huippukorkea olutvero ajaa ostoksille ulkomaille

Suomen huippukorkea olutvero ajaa ostoksille ulkomaille

Suomessa on EU-maiden korkein olutvero selvällä erolla seuraavaan. Kolmen kärki on 5-tilavuusprosenttiselle oluelle (€/l) seuraava:
·       Suomi 1,90
·       Irlanti 1,13
·       Ruotsi 0,96

Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen: “Olutvero on Suomessa miltei 20-kertainen EU:n määrittelemään minimiin verrattuna.”

Seurauksena panimotuotteiden ostaminen ulkomailta – rajoilta ja verkosta – kasvaa.
·       THL: Ulkomaisista verkkokaupoista ostettiin vuonna 2021 yhteensä 32,7 miljoonaa litraa alkoholijuomia, näistä puolet panimotuotteita.
·       2020–2021 verkko-ostot kasvoivat THL:n mukaan 32 %.
·       Verkko-ostojen osuus on jo 64 % tilastoimattomasta kulutuksesta.
·       Valtio menettää verotuloja.

Alan järjestöjen tutkimuksen mukaan rajakaupassa menetetään noin 170 miljoonaa euroa verotuloja.

“Verkko-ostojen osalta veromenetykset ovat 80–100 miljoonan euron haarukassa. Tullin mukaan vain murto-osasta verkosta ostetuista juomista maksetaan lakisääteiset verot. Jokainen saa luonnollisesti tilata juomansa mistä haluaa, mutta verot tulee maksaa.”

Anniskelun osuus laskee. Samalla kun oluen ostaminen verkosta on kasvanut, sen myynti ravintoloissa on laskenut tasaisesti koko 2000-luvun.
·       Vuonna 2000 kaikkiaan 28 % oluesta myytiin ravintoloissa.
·       Vuonna 2021 osuus oli enää 9 %.

Tällä hetkellä verotus kohtelee kaikkia toimijoita eri tavoin, kun verkko-ostoksissa verot pystyy käytännössä välttämään.

“Viranomaisilla tulisi olla velvoite pitää huoli, että rajojen yli ei tule verottomasti tuotteita. Näin kotimaiset ja ulkomaiset toimijat olisivat samalla viivalla verotuksen suhteen.”

Lähde: Panimoliitto ja Tuula Loikkanen