Tasapainoiset ja perinteiset oluet ovat trendikkäitä

Alkukesä on ollut keliensä puolesta suotuisa ja olemme päässeet kokemaan jo useita hellepäiviä, vaikka kesäkuu onkin vasta aluillaan. Aurinkoiset kesäpäivät saavat tummat & vahvat oluet siirtymään talvisäilytykseen odottamaan pakkaspäiviä ja oluenystävien kylmäkaapit täyttyvät vaaleammista mallasjuomasta. Jo vuosia olutmaailman trendiä on kuvattu kolmella kirjaimella ja se on IPA. Voisinkin India Pale Alesta sanoa, että se alkoi oluttrendinä, mutta vuosien varrella siitä on tullut jotain paljon pysyvämpää. Trendejä tulee ja trendejä menee, mutta IPA ei ole enää oluttrendi, vaan IPA on tullut jäädäkseen. Tällä hetkellä paljon puhutaan, että happamat oluet olisivat oluttrendi. Olen myös törmännyt siihen, että sanotaan Sour Alen olevan uusi IPA ja happamien oluiden saavuttavan samanlaisen suosion. Noihin väitteisiin olen ainoastaan hieman naurahtanut, koska en usko ikinä näin käyvän. Sour Ale on ns. pikkutrendi ja useiden oluenystävien suosiossa, mutta että nousisi Ipojen rinnalle, niin ei koskaan. Koen, että oluen katkeruus on ihmiselle helpompi totutella, kuin happamuus. Väitän myös ettei IPAn tapaiseen suosioon tule koskaan pystymään mikään muu oluttyyli. Nämä ovat sitten vain minun väitteitäni, joten erimieltä toki saa myös olla.

Moni on varmasti kirjoittanut omat ajatuksensa tämän hetkisistä oluttrendeistä ja nyt sitten kerron omat ajatukseni tähän asiaan.

Jos käännetään ajatuksemme joksikin aikaa pois Ipoista ja Soureista, niin voimme siirtyä keskustelemaan siitä mikä mielestäni on trendikästä. Paikallisesti tuotetut ns. lähioluet ovat koko ajan nousemassa enemmän suosioon ja se on erittäin positiivinen asia. Tätä asiaa parantaa myös vuoden alussa voimaan tulleet alkoholilain muutokset. Pienpanimot pystyvät perustamaan olutpuoteja ja myymään oluitaan sitä kautta eteenpäin oluenystäville. Samalla enää Alko ja ravintolat ole ainoat kanavat saada maitokaupparajaa vahvempia oluita panimolta kuluttajan lasiin.

Paikallisten oluiden lisäksi nyt puhutaan perinteisistä ja tasapainoisista oluista. Puhumme oluista, joita on valmistettu kymmeniä ja jopa satoja vuosia. Nämä oluet ovat niitä jotka eivät tarjoa IPAn katkeruutta tai Sour Alen happamuutta, vaan makujen harmoninen tasapaino on se juttu.

Rapsakka Pils ja virkistävä Hefeweizen ovat tämän kesän juttu. Toisaalta nämä oluet ovat olleet jo kymmeniä vuosia jokaisen kesän juttu, mutta haluan kuitenkin nostaa nämä oluet esille, koska sen ne ansaitsevat. Lämpimänä kesäpäivänä en tiedä sen parempaa terassijuomaa, kuin rapsakasti humaloitu Pils. Virkistävä janojuoma, jossa pääset kokemaan viljaista peltoa ja ruohoista humalaa.

Vaaleat Lagerit, joihin luonnollisesti Pils myös kuuluu hallitsevat olutmaailmaa, mutta haluankin tästä trendikkyydestä poissulkea massatuotetut Lagerit, joissa mukana käytetty mm. ohratärkkelystä, maissia, riisiä ym. siihen kuulumatonta. Nyt puhun oluista joita esimerkiksi valmistetaan Saksassa ja Tsekeissä. Oluita, joissa raaka-aineena ei ole mitään ylimääräistä, vaan pitkällä perinteellä valmistettuja oluita ilman turhanpäiväistä kikkailua.

Tämän kirjoittamani jutun ideana on nostaa hattua tasapainoisille ja perinteisille oluille. En ole tässä lähtenyt hakemaan mitään tilastoja tai vuosilukuja historian varsilta, vaan nostamaan asian esille, että mitä itse koen nykyisten oluttrendien ympärillä liikkuvan. Tänäkin iltana tulen istahtamaan omalle takapihan terassille nauttimaan lasillisen Weihenstephaner Hefeweissbieriä, koska tämä olut on suurempaa, kuin tulevat ja menevät oluttrendit. Hefeweizen on aina trendikästä.

Kippis ja mukavaa kesää.