Tornio Distillery haastaa suomalaiset katajanmarjan poimintaan

Tornio Distilleryn uutuusgini Lójhtu – The Magical Gin of Lapland julkistettiin huhtikuussa ja se on saanut jo kolme kansainvälisesti arvostettua palkintoa. Nyt tislaamoa on kohdannut yllättävä raaka-ainepula.

”Halusimme vangita Lapin taianomaiset aromit giniimme, joten Lójhtu tehtiin raaka-aineet edellä. Kotimaiset raaka-aineet olivat ainoa vaihtoehto, sillä esimerkiksi suomalainen katajanmarja on pehmeydessään ja aromikkuudessaan ylivoimainen eteläisiin sukulaisiinsa verrattuna”, kertoo Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander.

Menekin kasvu on ajanut yhtiön vaikeuksiin: Kotimaista katajanmarjaa ei saa. Lappilainen kuivattu väinönputken juuri on myös kiven alla. Marginaaliseksi premium-tuotteeksi tarkoitetun ginin menekkiä on lisännyt mitaleiden lisäksi keväällä lanseerattu, Lójhtu-ginistä ja hillasta makunsa saava Hilla Cloudberry Longdrink, joka on saavuttanut kesän aikana hurjan suosion.

”Nyt kun kysynnän vuoksi moninkertaistamme tuotannon, katajanmarjan toimittajat myyvät eioota”, Kostiander surkuttelee.

Toimitusjohtajan mukaan katajanmarjan vaihtaminen esimerkiksi virolaiseen halventaisi kustannuksia merkittävästi, mutta samalla katoaisi menestysginin tavaramerkiksi muodostunut pehmeys. Etelän katajanmarjat ovat pippurisia.

”Siispä haastamme suomalaiset katajanmarjan poimintaan Tornion Panimo aloittaa sosiaalisessa mediassa katajanmarjojen keruukampanjan. Tislaamon takana toimiva panimoyhtiö antaa ohjeet katajanmarjan keruuseen ja lupaa ostaa marjaa hyvällä hinnalla, kunhan se on varmasti kotimaista. Olemme ennenkin kokeneet yhteisön positiivisen voiman ja uskomme, että saamme pidettyä ginimme aidosti kotimaisena joukkovoimalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että katajanmarjaa ei saa poimia ilman maanomistajan lupaa”, sanoo Kostiander.

 

 

Lähde: Tornio Distilleryn tiedote

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.