Tornion Panimo tuo maahan maailman pohjoisimman tislaamon tuotteet

Aurora Spirit on perustanut tislaamon joka sijaitsee kaukana napapiirin takana Norjassa. Lyngenin Alpit, vuono, revontulet ja arktinen erämaa tarjoavat puitteet viskin ja muiden alkoholituotteiden valmistamiseen tuotenimellä Bivrost. Tuotteet perustuvat paikallisiin yrtteihin, marjoihin ja sulatettuun jäätikön veteen.

Bivrost tuotemerkki on itse asiassa yli 1000 vuotta vanha. Valmistajien viikinkien esi-isät nimesivät pohjoisen valon ”Biv rost” (revontulet) – heidän mielestään se oli maaginen silta Midgardin ja Asgardin välillä. Usko oli, että skandinaaviset jumalat, kuten Odin ja Tor, voisivat käyttää Bivrostia edestakaisin maailmojen välillä. Bivrostilla oli myös huoltaja, jumala Heimdallr.

Suomeen saadaan vain 158 pulloa.

Bivrost Nidavellir
Artic Single Malt 46 %
Nidavellir on yksi norjalaisen mytologian yhdeksästä maailmasta. Sitä kuvataan pimeäksi paikaksi, jossa on kultaiset salit.

TISLAUS: Tislattu 3 kertaa kuparipannussa / kolonissa. Keskimääräinen tislausaika vaihtelee välillä 8-10 tuntia, laimentamattomasta new make:sta kerätty keskimääräinen voimakkuus on noin ~ 75 % abv.

KYPSYTYS: Nidavellirin viimeistelyyn käytetyt tynnyrit ovat ranskalaisia tammitynnyreitä (European Oak), joita alun perin Uuden-Seelannin viinitila käytti Pinot Noir -viininsä kypsyttämiseen. Viini vietti 12 kuukautta kypsymisessä näissä uusissa tammitynnyreissä. 100 kpl näistä tynnyreistä osti  Islay-tislaamo heidän rajoitettua painosta varten, tynnyrit poltettiin sisältä ja heidän viski laitettiin sisälle vapauttamaan enemmän makuja.
Aurora Spirit on ostanut kuusi näistä tynnyreistä käytettäväksi Nidavellirin viimeistelyastioina. Aurora Spiritsin 32 kuukautta vanha tisle kypsytettiin 125 ja 250 litran Heaven Hill Bourbon tynnyreissä ennen kuin kuin se siirrettiin maaliskuussa 2020 näihin Islay tynnyreihin samaan viimeistelyn makunsa.
Suomeen kyseistä herkkua saadaan vain 158 pulloa.

Lähde ja kuva: Tornion Panimo/ Janne Mikkola

Kuvassa Olutposti-lehden kansia

mainos