Tornion Panimo avasi myymälän

Panimomyymälä avasi ovensa Elämystehdas Lapparissa lähellä valtakunnan rajaa. Hyllyiltä löytyvät Alkoista ja kaupoista tutut tuotteet, mutta valikoimaan on tulossa myös vahvempia oluita ja erikoiseriä.

Tornion Panimo on järjestänyt toimintansa käynnistämisestä lähtien tutustumiskierroksia ja ohjattuja olutmaistelutilaisuuksia, mutta oluen ulosmyynti ei ole ollut mahdollista. Tämä on herättänyt varsinkin ulkomaalaisissa turisteissa hämmästystä. Alkoholilain muutos antaa nyt pienpanimoille samat mahdollisuudet omien tuotteiden myyntiin kuin sahdin ja tilaviinien tuottajilla on ollut.

—  ”Pullojen ja tölkkien lisäksi hanatankkien myynti ja hanojen vuokraus yksityistilaisuuksiin tulee olemaan lähitulevaisuuden toivottu uutuuskonsepti. Lisäksi oluiden tilaaminen omalla etiketillä on mahdollista. Norminpurku on näyttäytynyt ainakin täällä pohjoisessa mukavana ja työtä lisäävänä asiana”,— kertoo panimon johtaja— Kaj Kostiander.

Rajakauppa on vilkastunut Torniossa

”Alkoholilain muutoksen seurauksena suomalaiset panimotuotteet kiinnostavat entistä enemmän myös Ruotsin puolella. Tähän kysyntään vastaamme myös omalta osaltamme. Suunnitelmissamme on myös erityisesti ruotsalaisia kiinnostavat valmiit juomasekoitukset”,— Kostiander lupaa.

Lakiuudistus mahdollistaa nyt jopa 12 prosenttisten panimotuotteiden ulosmyynnin.
”Tornion Panimon oluet ovat jo saaneet eri oluttyypeille luontevat prosenttimäärät. Kaikki oluet eivät kuitenkaan kaipaa muutosta. Prosenttimäärän nosto ei ole itsetarkoitus, kuten jotkut tahot lakia odotellessa pelkäsivät. Keskioluen keinotekoinen 4,7 prosentin raja on ollut kuitenkin haaste määrätyissä oluttyypeissä”,— kertoo panimon markkinointijohtaja— Jami Teirikari.
Tornion Panimo on perustettu vuonna 1837. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun— Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille— perustettiin Tornion Panimo Oy.