Juomatrendit lupaavat vuodelle 2024 raikkautta, helppoutta ja uusia innovaatioita

Juomatrendit vuodelle 2024 lupaavat meille helppoutta ja raikkautta.Lisäksi juomamaailmassa on paljon uusia innovaatioita, jotka kiinnostavat varmasti kuluttajaa.

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen

Trendeissä huomioidaan tänä vuonna makuina voimakkaasti raikkauden korostuminen kaikissa tuoteryhmissä.  Lisäksi kuluttajia kiinnostavat juomakategorioissa uudet ideat, mitä tarjoillaan sekä raaka-aineiden, pakkausten että makujen kohdalla.

Panimotuotteissa edelleen vetävät värikkäät, pääosin 4,4 dl:n tölkkipakkaukset. Ranska on nouseva pienpanimomaa, tässä pakkausmallia Nancysta.

Maltaan maailma on avautunut entisestään ja nyt maltailla tehdään oluisiin sekä makua, väriä että suunnitellaan kokonaisia oluttyylejä maltaiden kautta. Maltaita voidaan myös maustaa prosessissa vaikka suklaalla, timjamilla tai piparkakkumausteella.

Hanacocktailit kehittyvät sekä makujen että laitteiden puolella. Diagio lanseerasi uuden, ilmasta typpeä ottavan hanacocktaillaitteensa, jolla saadaan juomaan käsisheikkausta muistuttava vaahto.

Tuntemattomammat olutmaat kiinnostavat kuluttajaa. Puolan pienpanimoteollisuus on voimakkaasti murtautumassa maailmalle.

Laaturommit tulevat ja niitä maistellaan yhä enemmän viskien tavoin. Maustetut rommit tehdään yhä useammin myös hävikkiraaka-aineista.

Siiderit kiinnostavat sekä meillä että maailmalla ja siiderimarkkina on monipuolistumassa myös piensiidereiden puolella – perinteisten siiderimakujen lisäksi piensiiderimöt tekevät yhä enemmän maustettuja siidereitä.

Erikoisemmat alkoholijuomat ilmestyvät markkinoille, kuten ensimmäinen Suomessa tehty Soju-tisle. Tämä juomatyyppi on Aasiasta kotoisin ja nyt valloittaa kotimaisena versiona.

Juomien raaka-aineet monipuolistuvat entisestään. Cocktaileista jo tutut maut, villiyrtit ja muut luonnon antimet ovat läsnä enenevissä määrin myös oluissa, tisleissä ja rtd-juomissa.

Erilaiset hybridijuomat, kuten viinin ja oluen yhdistelmät, saapuvat sekä ravintoloihin että kauppoihin. Suomalainen Möttönen -juomasarja on kokeileva, oluen ja viinin rajamailla liikkuva projekti, jolta on viimeiseksi tullut myös viinityyppisiä holittomia juomia.

Olutta ei tehdä enää vaan viljasta, vaan sitä voidaan tehdä hirssistä, härkäpavusta, riisistä tai vaikka afrikkalaisesta foniasta. Samalla oluen määritelmä laajenee pikkuhiljaa.

Juomien tynnyrikypsytystä pyritään helpottamaan ja keksimään siihen erilaisia keinoja sekä kaupallisille toimijoille että harrastajille.

Katso lisää:

Katso kotiolutmaailman trendit 2024