Tuopillinen: Kerrosvoileipä ja olut, osa 9 – Kanasalaattileipä

Kanasalaattileipä ei kuulosta kummoiselta, mutta se on erinomainen tekele siihen mihin sandwichit— ovat parhaimmillaan: Tähteiden syömiseen. Jos eiliseltä jäi yli kanaa ja kaapissa sattuu olemaan paahtoleipää ja majoneesia, olet jo puolimatkassa. Ylijäämäkanaa oli ja majoneesitarpeet myös, joten eikun tekemään.

”Missä se salaatti on?” kuulen jonkun kysyvän. Noh. Tässä amerikkalaisessa klassikossa ”salaatti” tarkoittaa sitä mitä se tarkoittaa esim. perunasalaatissa ja amerikkalaisessa tonnikalasalaatissa: Lähinnä majoneesia. Siksipä itse ”salaatille” reseptejä on yhtä paljon kuin tekijöitä, mutta yhtäläiset ainekset niissä ovat kana ja majoneesi. Muut yhtäläisyydet erilaisten chicken salad sandwichien— välillä ovat tumma ”ruis”paahtoleipä ja alempaa leivänpalaa suojaamaan laitettu salaatinlehti. Leipä voi olla paahdettu tai ei.

Koska kana-majoneesi-mössön reseptiä voi melko vapaasti tulkita, tein sen vähän samalla linjalla kuin teen coleslawn: Kevennän ja raikastan majoneesia hapanmaitotuotteella ja pienellä etikkalisällä. Kaapissa sattui olemaan purkin jämä ruohosipuli-tuorejuustoa, niin se meni mukaan koska kyse on tähdeleivästä. Kapristakin piti laittaa, mutta se oli kaapista loppunut. Keitetty kananmuna tuntuu olevan melko yleinen lisä tähän leivän seokseen, mutta se tuntui aika turhalta lisältä itsestäni.

Tässä käyttämäni resepti:

2 kpl kypsiä luuttomia broilerin reisiä (”paistileike”)
6 rkl majoneesia
4 rkl vähärasvaista jogurttia
2 rkl ruohosipuli-tuorejuustoa
luraus punaviinietikkaa
pieni punasipuli
sellerinvarsi
(kaprista)
suolaa ja pippuria
paahtoleipää
salaatinlehtiä

Kuutioi kana, punasipuli ja sellerinvarsi. Sekoita kaikki paitsi leipä ja salaatti keskenään. Laita leivänpalalle salaatinlehti, lapa seosta päälle ja toinen leipäpala päällimmäiseksi. Leivät voi paahtaa jos haluaa.

Huom: Määrät ovat vähän sinne päin. Tee fiiliksen mukaan. Tässä voi olla jopa hieman liikaa nestemäisiä osia. Kanaa voinee lisätä huoletta kolmannen reiden.

Ja olut sitten tämmöiselle. Rasvaiselle, mutta raikkaalle ja sipuliselle seokselle sopisi mielestäni melko hyvin saison. Tällaisessa tilanteessa asiaan tietty vähän kuuluisi käyttää sitä mitä kaapista löytyy. Kuinka ollakaan kaapissani sattuu juuri nyt olemaan melko paljon saisonia, sillä uuden Solitan RLX-firmaoluen erä valmistui juuri äskettäin Makulla! Kyseessä on melko klassinen saison, brittihumalilla höystettynä. Voinee korvata millä tahansa perinteikkäällä Dupont-tyylin saisonilla.

Leipä on aika mukava tuotos, etenkin näin tähteistä kootuksi evääksi. Kokeilin paahdettua ja paahtamatonta versiota ja kummatkin toimii, paahdettu ehkä paremmin. Saisonin yrttisyys tukee kana-majoneesin tukevampia elementtejä ja hedelmäisyys pelaa yhteen happamamman raikkaan puolen kanssa. Mallas ja leipä pelaavat taustalla tukien yhteen lisää. Toimii oikeinkin hyvin.

Tuomio:
Kanasalaattileipä + saison?


Kyllä!