Ummikot Umpitunnelissa: Anchor Steam Beer

aviary-image-1533409556118

Anchor Brewing Company, Yhdysvallat. California common/höyryolut, 4.8%. Pullo, 0.355l.

Klassikon parissa ollaan: maineikkaan Anchor-panimon höyryolutta on valmistettu vuodesta 1896 asti, mutta pullotettu vasta viime vuosisadan puolivälin jälkeen. Eihän olut toki vanha eurooppalaisella mittapuulla ole, täällä kun on panimoja ja oluita joiden alkuperä on yli tuhat vuotta menneisyydessä, mutta nuoren maan mittapuulla toista vuosisataa vanha olut on kunnioitettavan ikäinen.

California common eli steam beer on myös yksi ensimmäisistä yhdysvaltalaisista oluttyyleistä: lager-tyylinen olut joka muistuttaa hyvin paljon alea, johtuen valmistustavasta ja ympäristöstä. 1800-luvun Kaliforniassa lämpimine ilmastoineen jäähdytys oli usein haastavaa, ja tämä vaikutti sikäläiseen lagerin makuun. Ilmeisesti steam beeriä pidettiin pitkään halpislitkuna jota juodaan kun ei parempaa ole saatavilla, mutta nykyisin tämä kohtalaisen harvoin vastaan tuleva tyyli nauttii suurempaa arvostusta – ansaitusti. Aivan hyvä tyyli kyseessä.

Väriltään todella nätin, kirkkaan mutta silti tumman meripihkaisen rusehtavan punertava ja hyvin läpinäkyvä olut kaatuu lasiin niukasti vaahdoten. Alkuun vaahtokerros on alle sentin paksuinen, ja se laskee nopeasti jättäen vain ohuen vaahtokukan oluen reunoille. Tuoksu on rasvainen ja makea toffeemaisella tavalla, kukkainen, raikas, maltainen ja miellyttävän kevyt. Toffeemaisuus vie ajatukset brittialen suuntaan, mutta puumaisuus puuttuu. Varsin miellyttävä tuoksu raikkaassa keveydessään.

Maussa puumaista kuivaavuutta on runsaasti enemmän, mutta brittialeen verrattuna kyseessä on silti jokseenkin kevyt olut – vaikka kyseessä on lager, on makuprofiilissa selkeästi enemmän sukulaisuutta brittialeen kuin mihinkään lageriin. Muuten tuoksun piirteet tuntuvat maussakin: miellyttävä makea ja kevyen rasvainen maltaisuus, kevyt kukkaisuus, ja nautittava raikkaus sekä kepeys. Oluen suhteellisen reipas hapokkuus korostaa kahta viimeksimainittua. Maun pääpiirteet viittaavat aivan selkeästi brittityyliseen aleen, mutta lagermaisia piirteitä ovat juuri mainitut keveys ja raikkaus. Varsin mallikas yhdistelmä!

Anchorin Steam Beer ei ole ainoastaan elävä fossiili yhdysvaltain oluthistoriasta, vaan myös oivallinen juoma jonka voisi kuvitella helposti kolahtavan yhtälailla brittialejen kuin hiukan tummempien, viennalaistyylisten lagereiden ystäville. Mahtava todiste siitä, että aikoinaan ylenkatsottu oluttyyli voikin olla kerrassaan mainio.