Ummikot Umpitunnelissa: Buffalo Burlesque

nor

Amager Bryghus, Tanska. Imperial stout, 11%. Pullo, 0.33l.

Amagerin oluita olemmekin arvioineet erittäin vähän ottaen huomioon kuinka korkealle arvostamme panimoa: lähinnä pikaisissa lyhyesti. No, korjataanpa tämäkin asian tola nyt, kun vuorossa on mainion tanskalaisporukan Bordeaux-punaviinitynnyreissä kypsytetty tuhti imperial stout.

Lasiin tanskanmaan tumma kaatuu niukasti vaahdoten tumman mokkaista vaahtoa, jonka pysyväiskerros on pitkälti olematon. Väriltään olut on musta, jossa ehkä on häviävä häivähdys tumman mahonkista, punaviinimäistä punaa. Tai ehkä se on vain mielikuvitusta. Tuoksun vahva, tumma ja tahmean makea punaviinimäisyys— ei ole mielikuvitusta. Paksussa tuoksussa on myös tummaa kahvisuutta ja siirappisuutta, mikä ei yllätä, sillä Buffalo Burlesquen valmistuksessa on käytetty kahvia ja kahta sokerilajia. Vahva, raskas ja miellyttävä tuoksu – ei sitä vähempää Amagerin imperialilta odottaisikaan.

Maun rungossa vahva kahvisuus tuntuu ensin, mutta nopeasti punaviinimäiset piirteet nousevat pinnalle tässäkin, ja ottavat vallan käytännössä täysin. Makeutta, kitkeryyttä, äitelyyttä, ripaus happamuutta… liekö tämä sitä tanniinisuutta nyt sitten, kysyvät viinien suhteen ihan oikeastikin ummikoita olevat Ummikot. Myös erittäin tummaa suklaisuutta ja rusinaisuutta löytyy. Buffalo Burlesque on hyvinkin jyrkän makuinen olut, edes ”voimakas” ei tee oikeutta maun luonteelle. Ummikoiden pirtaan viinimäiset piirteet ovat hiukan liian korostuneita, peittäen sitä tasapainottavia ominaisuuksia maussa liikaa. Moinen äärimmäisyys lienee kuitenkin tarkoituksellista, tokkopa olutta muuten olisi punaviinitynnyreissä kypsytetty.

Raskas ja vahvasti punaviinimäisyyteen painottuva Buffalo Burlesque on haastava ja vaativa olut, ja paaluttaa itsensä nimenomaan viinimäisyyteen. Siten se tokkopa sopii sellaisten ihmisten lasiin, jotka eivät punaviiniä osaa lainkaan juoda (kuten Ummikko M). Toisaalta taas punaviinin ystäville tässä on varmasti oiva olut.