Ummikot Umpitunnelissa: Celebrator & Finne Helles

mdeCelebrator: Brauerei Aying, Saksa. Doppelbock, 6.7%. Pullo, 0.33l.
Finne: Münsteraner Finne, Saksa. Helles/vaalea lager, 4.9%. Pullo, 0.33l.

Melkein maalissa: vuorossa luukut 22 ja 23 Foodistin olutjoulukalenterissa, ja nyt viimeinkin näyttää hyvältä. Ayinger panimona on taattua laatua oikeastaan aina, ja Celebratorilla on mainetta – kuten suurin osa kahdesta lukijastamme tietää.

Finnen Helles kaatuu lasiin niukahkosti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole juuri lainkaan. Väriltään samea Finne on nätin olkinen ja täyteläinen, mikä jatkuu tuoksuunkin: vähän olkisuutta ja lievää kukkaisuuttakin ja häivähdys appelsiiniakin. Ei pöllömpi tuoksu vaalealle lagerille!

Celebrator puolestaan vaahtoaa runsaasti kaatovaiheessa, mutta senkin pysyväiskerros on mallia ei ole. Väriltään olut on tumma, melkeinpä musta; valoa vasten näkyy todella tumman punaista, mahonkista sävyä. Täyteläinen tuoksu on tumman paahtunut ja hivenen mustaviinimarjainen, mallasleipämäinen ja makean kahvinenkin. Hieno tuoksu.

Finne jatkaa hyvissä merkeissä makuun asti: melko kuivassa maussa on kuivattuja heiniä, olkisuutta ja melkein parfyymistä kukkaisuutta. Ainoa napinan aihe on jälkimaku, mikä on lyhyt ja melko mitäänsanomaton. Muuten heittämällä Foodistin kalenterin parhaita vaaleita.

Celebratorin maku on samaa linjaa tuoksun kanssa, oikeastaan ihan sanasta sanaan. Mustaviinimarjamaisuutta on, sekä makeaa kahvisuutta, mutta ylen makea Celebrator ei ole, enemmänkin mämmisen maltainen. Kerrassaan mainio olut.

Foodistin loppukiri on hyvällä mallilla, mutta kyllä se on liian vähän liian myöhään: edes nämä kaksi oikein oivaa olutta eivät voi pelastaa kehnoa kalenteria.