Ummikot Umpitunnelissa: Checkmate

aviary-image-1531419076506

Tanker, Viro. Porter, 6%. Pullo, 0.33l.

Virosta tulee useampikin laadukas panimo, joista kaksi kovinta on ehkä Pohjala ja nyt arviossa oleva Tanker. Molemmat ovat tehneet oluita laajalla skaalalla, eikä pettymyksiä ole tullut vastaan kuin joku yksittäinen.

Hyvin tumman muttei täysin mustan värinen Checkmate kaatuu lasiin niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole lainkaan. Tuoksu on tumma, paahtunut, makea ja hiukan salmiakkinen. Pannukahviakin löytyy. Varsin miellyttävä tuoksu.

Suorastaan samettisen suutuntuman alta paljastuu yllättävän terävä mutta silti täyteläinen porter. Maussa on selkeitä palaneen sävyjä, oikein tummaa ja tuoretta ruisleipää, sekä jo tuoksussa läsnä olleita salmiakkisia sävyjä. Alkoholista polttelua on reilusti enemmän kuin oluen 6% antaisi olettaa. Oikein hyvän makuinen porter, mutta myös melko perinteinen – omaa luonnetta Checkmatella ei ole hirveän paljon.

Porteriksi Checkmate on maltillisen vahvuinen, eikä se varsinaisesti ole mikään maasta taivaisiin ylistettävä ihmeellinen porter, vaan tasaisen vahva ylemmän keskikastin edustaja. Sinänsä se on kyllä aivan oiva taidonnäyte Tankerilta, sillä vaikka maku on kaikkea muuta kuin omaperäinen, on porterin perusmaku toteutettu hyvin mallikkaasti Checkmatessa. Aina ei tarvitse keksiä pyörää tai oluttyyliä uudelleen, joskus kelpaa vain tyylin perinteiden hyvä toteutus. Ja sellainen – sellainen Checkmate on.