Ummikot Umpitunnelissa: Crabbie’s Scottish Raspberry Flavour Alcoholic Ginger Beer & Saku Antvãrk Witbier

mde

Crabbie’s: John Crabbie & Co, Skotlanti. Inkivääriolut, 4%. Pullo, 0.33l.
Saku Witbier: Saku Olletehas, Viro. Witbier, 4.5%. Pullo, 0.33l.

Olutkalenteri lyhyelle tauolle taas, kaapista vanheni nimittäin jälleen oluita. Nämä yhdellä tahi toisella Tallinnan matkalla ostettuja.

Crabbie’sin nimihirviö kaatuu lasiin kuin mehu: vaahtoa ei ole, ei tule. Väriltään olut on suorastaan limumaisen vaaleanpunainen, rubiininen ja ällömakean oloinen. Sakun belgityylin vehnäolut vaahtoa sekin vähänlaisesti kaatovaiheessa, ollen väriltään samean rusehtavankeltainen ja olkinen.

Tuoksultaan Crabbie’s on inkiväärinen, makea, vadelmainen ja limumainen; tuo vähän mieleen 90-luvun ja 2000-luvun alun limusiiderit, etenkin kun tuoksussa on vähän liikaa keinotekoisuutta – tai sokerisuutta. Vaikea sanoa kumpaa. Sakun Witbier on tuoksultaan hyvin, hyvin heikko – ja inkiväärinen! Aluksi luulimme että puolen metrin päässä nököttävä Crabbie’s tunkee näin voimakkaasti läpi, mutta kyllä se on Sakun Witbier.

Kummallista kyllä, Sakun Witbier maistuu suorastaan yllättävän inkivääriseltä! Valmistuksessa ei inkivääriä ole käytetty, kardemummaa kylläkin, mutta maku on nimenomaan inkiväärinen – emmekä ole vielä edes maistaneet Crabbie’sia! Muuten maku on ohut, laimea, rokkainen ja täysin mitäänsanomaton. Heikkolaatuinen witbier.

Vaikka Crabbie’s näytti ja tuoksui makealta, eivät nämä seikat varsinaisesti valmistaneet hampaita sulattavaan maun sokerisuuteen. Tämä on ehtaa sokerimehua, jossa on raikas mutta melko hienovarainen inkiväärin juonne. Kyllähän tätä juo, mutta vaikea mieltä olueksi… niin ulkonäkö kuin tuoksu ja makukin tuovat ehdottomasti enemmän mieleen entisaikain teini-limusiiderin.

Elikkäs siinä. Kaksi erityylistä olutta eri panimoilta; Sakun Witbier on melko luokaton, ja Crabbie’sin vadelmainkivääriolut ylimakea, epäolutmainen ja, no, etova jos nyt ei varsinaisesti paha.