Ummikot Umpitunnelissa: Malmgård Barley Wine

nor

Malmgårdin Panimo, Suomi. Barley wine, 10.4%. Pullo, 0.5l.

Nyt olemme ensimmäisen Ummikkojen hajaannukseen, Ummisporian, kohdalla: viime aikoina Ummikko N on enemmän ja enemmän tykästynyt hapanoluisiin, kun taas Ummikko M on viimeinkin ruvennut löytämään barley winejen ihanan/kamalan maailman. Tällä kertaa Ummispåra kulkee kohti M:n mantuja, ja maiselemme tovin kaapissa kypsyneen Malmgårdin barley winen.

Niukasti vaahtoava Malmgårdin Barley Wine kaatuu lasiin tummanruskeana, valoa vasten selkeästi pronssisena. Olut on olemukseltaan paksu ja tuhti, ja voimakas tuoksu leviää lasista kauas. Tuoksu on tumman, mädän hedelmäinen, maltainen, tumma, vähän viinamainen, tuhti, rehevä ja melko hyökkäävä. Eli aikalailla se, mitä näin vahvalta tummalta alelta voisi odottaa!

Hiukan pistelevän suutuntuman alta paljastuu todella makea, imelä ja paksu olut, jossa on barley winelle yllättävän terävää, kuivan puumaista humalaisuutta. Tätä korostaa selkeästi tuntuva hiivan maku. Ihan hirveän alkoholiselta tämä ei maistu, mutta heti alkava närästys kertoo oluen vahvuudesta. Alun pistelevyydestään huolimatta olut ei ole erityisen hapokas, vaan sekä suutuntumaltaan että maultaan hyvin pehmeä – ensipuraisun jälkeen pistelevyys katoaa nopeasti tyystin. Monia tuoksun piirteitä maustakin löytyy: ylikypsää tummaa hedelmää, maltaisuutta, rehevyyttä ja tuhtiutta. Barley winejen mittapuulla tämä ei ole ihan parhaimmasta päästä, mutta toisaalta todella kaukana kamalimmasta päästä. Lopputulos on siis ihan jees, kait?

0.5l tätä ruskeaa kultaa on kuitenkin aivan liikaa kahdellekin jaettuna, sen verran tuhti, vaativa, hitaasti juotava ja täyttävä olut on kyseessä. Todellista nestemäistä leipää, parin kulauksen jälkeen on kylläinen olo!

Malmgårdin Barley Wine jatkaa siis panimon melko tasaista linjaa: aivan kärkeen ei ole asiaa, mutta tasaista ja selkeästi parempaa keskitasoa panimo edustaa tälläkin oluellaan. Hiukan harvinaisemman oluttyylin edustajana Malmgårdin Barley Wine on kuitenkin olut paikallaan Alkon hyllyssä, silloin kun sitä sieltä sattuu löytymään.

Ummikko N:kin myöntää että tämä on ihan hyvää. Tyystin jees, toisin sanoen.