Ummikot Umpitunnelissa: Mission Gose

nor

Evil Twin Brewing, Yhdysvallat. Gose, 4%. Tölkki, 0.33l.

Lisää parasta ennen -päiväyksensä ohittaneiden juomista. Etenkin nämä kevyemmät ja vaaleammat kannattaa juoda pois, ne kun eivät yleensä parane säilytyksessä toisin kuin tuhdit tummat.

Evil Twin on siitä hieno jenkkipulju, että heiltä löytyy todella hyviä oluita niin kevyempien kuin vahvempienkin, ja niin vaaleiden kuin tummienkin saralla. Eli melko hyvin laidasta laitaan osaavat tehdä laadukasta olutta. Tämä gose onkin ainesosalistansa perusteella melkoisen mielenkiintoinen: korianteri ei ole ihan jokapäiväinen ainesosa oluessa, mutta eukalyptusta voinee kutsua harvinaiseksi!

Lasiin Mission Gose kaatuu äänekkään poreilevasti vaahdoten, mutta pysyväiskerrosta ei ole lainkaan. Eipä goseilla useinkaan ole. Väriltään olut on hiukan haalea, punertavan oranssi ja samea, ei mitenkään erikoisen värinen mutta ihan kliffa. Tuoksu on todella tymäkkä: gosen suolaisen happamuuden ohella siinä todellakin tuntuu eukalyptusta ja oletettavasti korianterista tulevaa mausteisuutta. Moderniksi goseksi tuoksu on yllättävän voimakas, ja myös jokseenkin mielenkiintoinen. Sellainen, että todellakin tekee mieli maistaa ja ottaa selvää miltä olut maistuu!

Mutta mehän emme maista, koska tipaton. Eikun siis.

Makukin on jokseenkin mielenkiintoinen. Evil Twinin ansioksi on ehdottomasti luettava se, että erikoisten ainesosien osuus maussa pidetään järjellisenä, eikä maussa pommiteta vain eukalyptusta ja korianteria. Ei, kyllä tämän goseksi tunnistaa aivan helposti lievän happamasta ja suolaisesta perusmausta. Eukalyptuksen kuitenkin maistaa aivan selvästi; kasvinen, vihreä, yrttinen… no, eukalyptusmainen. Mutta kuitenkaan olematta kurkkukarkkimainen. Mission löytää esimerkillisen tasapainon erikoisen luonteen ja modernin gosen vakiintuneen maun välillä.

Suomessa hiukan vaihtelevasti saatavilla olevan Evil Twinin oluet ovat tosiaan yleensä vakuuttaneet, eikä Mission Gose muodosta poikkeusta. Se on raikas, suolainen, kevyen hapan ja omalaatuisen makuinen. Tinkimätön muttei teennäinen, juotava muttei kompromissejä tekevä. Ummikot suosittelevat testaamaan.