Ummikot Umpitunnelissa: Plevna Pils

result_1563564578526

Koskipanimo, Suomi. Pilsner, 4.7%. Pullo, 0.33l.

Plevnasta ostettujen oluiden arviointi jatkuu, ja edellisen tapaan pysyttelemme nyt klassisten keskieurooppalaisten oluiden parissa. Saksasta siirrymme askeleen itään, ja nyt on vuorossa siis Plevnan eli Koskipanimon näkemys pilsneristä.

Haalean ja hailakan, tekisi jopa mieli sanoa värittömän kullakeltainen ja täysin kirkas olut kaatuu lasiin vaahtoamatta oikeastaan lain. Juoman reunoille jää aivan pieni aavistus vaahdosta. Tuoksu on perinteisen kirkkaan, suodatetun pilsnerin: puhdas, keveä, rapsakka, maltainen. Ilmiselvästi Plevna on lähtenyt tekemään klassista pilsneriä niin kuin se tänä päivänä tunnetaan Suomessa ja maailmalla – suodattamattomat Pilsner Urquellit yms. kun ovat poikkeuksia tyylin kokonaiskuvaa katsoessa.

Jos ulkoisesti olut lupaileekin klassista pilsneriä, niin ikävä kyllä maku tuottaa pettymyksen. Plevnan pilsner maistuu lähinnä lämmenneeltä ja väljähtäneeltä, vaikka se ei olisikaan ehtinyt lämmetä. Maussa on todella ikävää rokkamaisuutta, joka syö raikasta rapsakkuutta ja tekee oluesta väärällä tavalla heinäisen makuisen. Maku on ummehtunut ja aavistuksen kitkerä, ei katkeroinen. Jälkimaussa runko taittuu vetiseen metallisuuteen.

Kaikki iskevät kirveen joskus kiveen. Koskipanimon pilsner on ikävä kyllä tämän yleensä laadukkaan tamperelaispanimon hutihetki. Panimon pilsner on ikävä kyllä varsin heikko esitys.