Ummikot Umpitunnelissa: Rhubarb Sour Saison

aviary-image-1531331912198

Kimito Brewing, Suomi. Saison, 6.2.%. Pullo, 0.33l.

Ei olekaan vähään aikaan ehtinyt olut vanhentua kaapissamme, mutta nyt oli näin päässyt käymään, joten juokaamme se pois: ilmeisesti vähän tuoreemmaan ja ainakin vähän tuntemattomamman Kimito Brewingin hapan raparperisaison. Tai siis, nimensä perusteella hapan raparperisaison – kuten arviosta voi lukea, ei maun todellisuus oikein kohtaa nimen mielikuvaa.

Paha sanoa johtuuko se siitä, että parasta ennen -päiväys meni muutama päivä sitten, mutta melko runsaasti, ärhäkästi ja pitkäkestoisesti Rhubarb Sour Saison vaahtoaa. Kaatovaiheessa aggressiivisesti muodostuva vaahto on senttien paksuista, ja se laskee hitaasti jättäen lopulta n. puolen sentin paksuisen, epätasaisen kerroksen oluen pinnalle. Samea olut on väriltään oljenkeltainen, jossa on jopa hiukan vihertävä häivähdys. Tuoksussa raparperia ei liiemmin ole, mutta saisonin perustuoksu on toteutettu onnistuneesti tässä: olkinen, heinäinen, kuiva, hernemäinen, ripauksen kirpeä.

Maussa raparperia tuntuu, joskaan ei mitenkään erityisen paljon, päälle liimatusti tai keinotekoisesti. Pääosin tämä on melko perinteinen, kuiva saison jossa raparperi toimii mausteena. Sana ”sour” nimessä on hämäävä, sillä erityisen hapan olut ei ole kyseessä. Kuiva heinä on maun rungon voimakkain elementti, ja happamuutta tasapainottaa pieni kermainen makeus. Oli miten oli, on Rhubarb Sour Saison varsin hyvä saison, jossa on juuri tarpeeksi raparperia antaakseen tälle vähän omaa luonnetta.

Oluen nimi on siis hiukan harhaanjohtava, sillä kaksi kolmesta nimen elementistä eivät mitenkään ole keskiössä: raparperi antaa pientä potkua maulle, ja kuivien saisonien muttapuulla tämä on lähinnä kohtalaisen hapan. Köpsästä nimestä huolimatta Kimito Brewing on onnistunut hyvin tämän oluen kohdalla.