Uusi Hyvä Tuomas -olut on altbier

Laitilan Tuomas Altbier 5,0 % on hedelmäinen ja tumma pintahiivaolut.

Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain myöntämä kiertopalkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Tämän vuoden Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Tuomas-olut on kehitetty yhteistyössä vuoden 2019 Hyvien Tuomaiden Mariaana Nelimarkan ja Jussi Rokan kanssa. Mariaana Nelimarkka on helsinkiläinen olut- ja ruokatoimittaja sekä viestinnäntekijä, joka kirjoittaa laajasti ruoka- ja juomakulttuurin ilmiöistä. Oluttoimittaja Jussi Rokan olutaiheisia kirjoituksia ja oluttestien arvioita on saatu lukea Helsingin Sanomista jo useiden vuosikymmenien ajan.

Laitilan oluita

Tuomas Altbier on hedelmäinen, maltainen ja väriltään tumma pintahiivaolut. Oluttyylin historia ulottuu 1800-luvun alkupuolelle Düsseldorfin alueelle. Pintahiivakäyminen antaa oluelle hedelmäisyyttä, mutta käymisen jälkeen olut varastoidaan kylmässä, jolloin maku muuttuu puhtaammaksi ja rapeammaksi.

Oluen humaloinnissa on käytetty perinteisiä saksalaisia lajikkeita (Magnum, Hersbrucker ja Perle). Mallaspohjassa on käytetty Münich-mallasta, tummaa karamellimallasta sekä hieman vehnämallasta, jotta maltaisuutta ja oluen vaahtoa saadaan paremmin korostettua. EBU 28.

Myös Kekri 5,5 % palaa kauppojen hyllylle. Keväällä pantu täysmaltainen pohjahiivaolut on kypsynyt koko kesän ja se on parhaimmillaan juuri nyt kekrin aikaan.

Lähde ja kuva: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiedote

Toimittaja Jussi Rokka tuntee suomalaisen olutalan

Videoesittelyssä tuorein Olutposti-lehti numero 3/2020