Vapriikin Manserock-näyttelyssä rokkia ja oma olut

Tampereen Vapriikissa esillä oleva Manserock- näyttely tarjoilee läpileikkauksen tamperelaisesta rock-skenestä 1960-luvulta nykypäivään, keskittyen varsinkin manserockin kukoistuskaudelle 1970–80-luvuille. Näyttelyllä on myös oma, Panimo OlutMyllyn panema olut.

Vapriikin Manserock-näyttelyssä käsittelyssä on tamperelaisen rockin ydin. Näyttelyä on valmisteltu pitkään laajan työryhmän kanssa ja se keskittyy erityisesti Manserockin kukoistuskaudelle 1970–80-luvuille, unohtamatta kuitenkaan juuria 1960-luvulla sekä sen perillisiä 1990-luvulta eteenpäin.

-Nyt on juuri oikea hetki tallentaa Manserockin 1970–80-lukujen muistot ja tehdä vähän analyysiakin menneestä, näyttelypäällikkö Maj Meriluoto toteaa.

Näyttelyn nimi tulee vuonna 1975 tehdystä Juice Leskinen Coitus Int:n ja Alwari Tuohitorven kesäkiertueesta ”Manserock”. Kiertuenimi laajeni kuvaamaan 1970-80 -lukujen tamperelaismusiikki-ilmiötä jonka tunnetuimpia nimiä ovat 1970-luvulla ilmiön aloittaneet Juice Leskinen, Alwari Tuohitorvi, Kaseva ja Tabula Rasa. 1980-luvulla joukkoon liittyivät legendaariset Eppu Normaali ja Popeda, jotka jatkavat edelleen vahvasti. Naisbändeistä tunnetuin on Ilona.

Näyttelyssä soi tietysti manserock ja siellä on esillä laaja kattaus rockmuistoja: muun muassa soittimia, esiintymisasuja, fanitavaraa, tuttuja ja tuntemattomia valokuvia keikoilta ja keikkabusseista sekä videotaltiointeja. Lisäksi näyttelyssä paljastetaan myös laaja ja polveileva Manserockin sukupuu.

Manserock- näyttelyllä on oma olut, jonka valmistajaksi valikoitui forssalainen Panimo OlutMylly. Manserock-näyttelyn nimikko-olueksi valikoitui raikas pils.

– Haluttiin ehdottomasti lähteä tähän mukaan, sillä onhan kyseessä todella tärkeä osa suomalaista rock-musiikkia. Lisäksi pienellä mutta hyvin varustellulla panimolla on helppo valmistaa nopeastikin omia oluita tapahtumille ja yrityksille, joten tällaiset projektit ovat aina mieleisiä, kertoo Anne Silmälä OlutMyllyltä.

Manserock-olutta saa toistaiseksi ainoastaan Museoravintola Valssista. Myöhemmin tänä vuonna se tulee myyntiin myös valikoituihin vähittäismyyntipaikkoihin Tampereella, Forssan Autokeitaan MylläriShoppiin sekä OlutMyllyn PanimoPuotiin. Olut on myynnissä aina näyttelyn loppuun.

Manserock -näyttelyä voi käydä katsomassa Tampereen Vapriikissa  9.2.2024–31.12.2026.

Tamperella on myös oma Manserock-kävelyreittinsä, missä voi itsenäisesti käydä katsomassa ilmiölle tärkeitä paikkoja. Raitin voi käydä läpi kävellen, pyöräillen, potkulautaillen, autolla tai paikoillaan pysyen silloin kun itselle sopii. Osasta kohteita on audio- tai videosisältöä.

Kuva: Museokeskus Vapriikki

Katso myös:

Hotelli- ja ravintolamuseossa Tehtaan tekemää ruokaa ja juomateollisuushistoriaa