Yakima Chief Hops – Näin viljellään yhteisöllistä humalaa Oregonissa

Humalavetoisten oluiden, kuten erilaisten IPA- ja NEIPAoluiden valikoima kasvaa koko ajan ja sitä kautta erilaiset humalalajikkeet kiinnostavat entistä enemmän sekä panimoita että kuluttajia. Näin myös humalankasvattajat ovat yhä tärkeämpiä olutteollisuudelle.

Humalaa voi kasvattaa monella tavalla. Suomalaisille panimoillekin tutun, jenkkiläisen Yakima Chief Hopsin tarina on hieman erilainen kuin useimman kaupallisen
humalatilan, se toimii nimittäin osuuskuntamuodossa humalaviljelijöiden omistaessa yrityksen. Yrityksen Suomessa vierailleet edustajat Connie Dickinson ja Katie Richardson selvittivät Yakima Chief Hopsin taustaa ja toimintaa:

– Yakima Chief Hops on toiminut nyt jo yli kolmekymmentä vuotta. Osuuskunnan perustivat kymmenisen humalaviljelijää ja alusta alkaen tärkeintä on ollut luoda vahva side humalanviljelijän ja humalaa käyttävien panimoiden välille. Haluamme ymmärtää miten oluentekijä käyttää humalaa, jotta voimme viljellä sitä oluen valmistukseen. Toimintaamme kuuluu myös kehittää humalan kasvatusta kestävän kehityksen keinoin yhdessä viljelijöiden kanssa.”

naiset panimolla

Nykyään Yakima Chief Hops -osuuskuntaan kuuluu kolmisenkymmentä humalafarmia, joista monet ovat kasvattaneet humalaa sukupolvien ajan. Vanhimmat, edelleen olemassa olevat farmit ovat peräisin 1940-luvulta.

”Kaikki humalaviljelijämme ovat Oregonin alueelta. Kasvatamme monipuolisesti humalalajikkeita ja yksi yrityksemme avainarvo on humalalajikkeiden kehitys yhä
paremmaksi. Nyt olemme olleet innostuneita cryo-humalista, joilla saa olueen, vaikka mehukkaisiin NEIPA-oluisiin, mehukkaan hedelmäisiä aromeja, ilman perinteisen humalan ruohoisuutta. Cryo-humalamme valmistetaan jäädyttämällä humalakäpy nestemäistä typpeä hyväksi käyttäen ja erottamalla siitä separoimalla
hedelmäisiä ja sitrusmaisia aromeja antavat, keltaiselta jauheelta näyttävät lupuleenirauhaset humalan lehtivihreää sisältävästä runko-osasta. Tämä on uusinta uutta humalankehityksen saralla ja jo monet suomalaisetkin panimot käyttävät cryo-humalaa. Uusin kehitysprojektimme kurkottaa vielä pidemmälle: Haluamme kehittää humalan kuljetustapaa niin, että myös eurooppalaiset oluenpanijat voisivat käyttää tuorehumalaa oluentekemiseen. Kokeilemme erilaisia tehokkaita jäädytystapoja
ja olemme hyvin lähellä onnistumista. Humalalajikkeen lisäksi oluen makuun vaikuttaa nimittäin myös missä muodossa se olueen laitetaan: pellettinä, tiivisteenä, cryo-muodossa, tuoreena tai kokonaisina käpyinä. Nämä kaikki vaikuttavat oluen makuun.”

”Meillä on paljon muitakin suunnitelmia varsinkin humalalajikkeiden tuntemisen edistämiseen; olisi hauskaa tulevaisuudessa olla omalla tiskillä mukana olutfestivaaleilla, jossa ihmiset saisivat haistella humalalajikkeita, mistä tapahtuman oluet on tehty. Haluamme, että myös kuluttajat ymmärtävät, miten monipuolinen raaka-aine humala oluen valmistuksessa on. Käytämme yrityksen kaiken mahdollisen voiton humalan kehitykseen ja viljelyn parantamiseen. Pyrimme tekemään myös erilaista yhteisöllistä työtä; yksi esimerkki tästä on vuosittainen Pink Boots -humalalajikkeen sekoitus ja myynti kansainvälistä naisten päivän oluentekoa varten yhdessä naisten parempaa asemaa panimomaailmassa ajavan Pink Boots Societyn kanssa. Osa humalan myynnistä meneekin järjestölle. Tiedämme että tällä vuosittain vaihtuvalla humalasekoituksella on Suomessakin pantu olutta jo kolme kertaa!

”Me työskentelemme yrityksen asiakaspinnassa. Yakima Chief Hops- humalaa myyvät myös yhteistyökumppanimme, mutta me haluamme olla mukana auttamassa asiakkaitamme ympäri maailmaa, myös Suomessa ja tietää mitä kehitystyötä meiltä halutaan. Meitä kiinnostavat panimot, ja haluamme tuntea panimoväen myös
henkilökohtaisesti. Siksi kiersimme Suomessa tänäkin syksynä monta päivää ja ylpeydellä maistoimme oluita, missä humalaamme oli käytetty!”

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2021.