Keikkakeittäjä Thomas Sjöberg: Oluesta voi aina oppia lisää

Suurin osa pienpanimoiden oluentekijöistä on panimonsa omistajia tai osakkaita, mutta pikkuhiljaa Suomeen on muodostumassa myös pienpanimoiden olutmestareiden ammattikunta. Näitä oluen teon ammattilaisia työskentelee pienpanimoissa keitellen olutta joko resepti kerrallaan tai palkattuna ammattilaisena.

Yksi kiertävistä oluenteon ammattilaisista on belgialais-suomalainen Thomas Sjöberg, joka on kasvanut 25-vuotiaaksi asti olutmekka Brysselissä. Hauskaa kyllä, oluista Thomas innostui syvemmin vasta kun hän muutti Suomeen kymmenisen vuotta sitten.

Thomas Sjöberg

– Olut on ollut aina osa elämääni, olenhan kasvanut Duvelin, Chimayn ja muiden belgialaisolutklassikoiden keskellä. Olut oli osa luonnollista ympäristöäni, mutta ymmärsin oluen merkityksen vasta muutettuani tänne, Sjöberg kertoo.

– Täällä olutkulttuurin erilaisuus pisti silmään, tarjolla oli pääosin lageria, eikä kymmenisen vuotta sitten pienpanimoitakaan ollut montaa. Tarjolla oli kuitenkin monia minulle uusia kansainvälisiä olutmerkkejä ja -tyylejä joiden kautta kiinnostuin enemmän oluenteosta ja -tarjoilusta. Kohta huomasin opiskelevani oluesta kaiken vapaa-aikani.

Sjöberg on niitä harvoja suomalaisia, jotka voivat käyttää hyvin korkealle arvostettua Certified Cicerone –titteliä. Hän on lisäksi suorittanut kansainvälisen oluttuomaroinnin (Beer Judge Certification Program) -koulutuksen. Yksi oluen kiehtovuuksista Sjöbergin mielestä parasta oluesssa onkin se, että siitä voi koko ajan oppia uutta. Yksi opintojen ulottuvuuksista onkin tehdä olutta mahdollisimman monissa panimoissa. Sjöbergin ensimmäinen oluentekijäpesti oli Pühasten panimolla Virossa ja sittemmin hän on tehnyt olutta niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

– Olen viime aikoina vastannut olutreseptiikasta mm. turkulaisessa Uusi Oluttehdas –kiertolaispanimossa. Oma olutfilosofiani lähtee ensiluokkaisista raaka-aineista. Niistä voi tehdä laadukasta olutta, jossa jokainen raaka-aine maistuu. Reseptini ovat klassisia, suosin mieluummin niitä kuin hyvin runsaasti maustettuja oluita, tuumaa Sjöberg.

– Haluan tehdä ensiluokkaista olutta, sellaista minkä takana voin aina seisoa. Oluen laatu on minulle hyvin tärkeää, ja se valitettavasti hieman vaihtelee suomalaisissakin pienpanimoissa.

Hyvää tasapainoa tuo Sjöbergin olutarkeen oluttuomarointi, jota varten hän reissaa ympäri maailmaa. Erilaisia oluita tuomaroimalla saa Sjöbergin mielestä hyvän kuvan oluen eri tyyleistä ja maiden eroista. Samalla tutustuu hyvin kansainväliseen olutalan kermaan ja verkostoituu. Oluttuomarointi täydentää Sjöbergin kokemusta oluista ja antaa myös ideoita omiin olutresepteihin. Eikä aina tarvitse mennä edes ulkomaille, viimeksi Sjöberg on nähty Olutliiton Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun tuomaristossa. Oluthaaveita Sjöbergillä riittää edelleen.

– Kyllähän minua kiinnostaa myös oman panimon perustaminen, mutta siihen pitää myös sitoutua pitkäksi aikaa. Nyt teen olutta kiertolaispanijana Fluid Boundaries Brewing -toiminimeni kautta ja pyrin imemään oppeja sekä tuomaroinnista että jokaisesta olutkeikasta.

Seuraa Thomasta Instagramissa: @craftbeerdy

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2021.