Alko: Juomat vaihtoehtoisissa pakkauksissa kiinnostavat kesäasiakkaita

Kevyet, kestävät ja helposti kierrätettävät, kartongista ja muovista valmistetut juomapakkaukset nostavat kesällä myyntiään.

Onko pakkauksella väliä? On, jos miettii asiaa hiilijalanjäljen kautta. Kevyet, kestävät ja helposti kierrätettävät, kartongista ja muovista valmistetut juomapakkaukset ovat käteviä kesärientoihin. Käytännöllisyyden lisäksi vaihtoehtoinen pakkaus on usein myös ilmastoystävällisempi valinta kuin painava lasipullo.
Ympäristön kannalta on väliä, millaisissa pakkauksissa juomat ostetaan. Juomien hiilijalanjäljestä iso osuus tulee pakkauksien valmistamisesta – mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus, sitä pienemmät ilmastovaikutukset.

Alkossa

”Ostetusta viinistä 90 prosenttia nautitaan parin viikon sisällä ostopäivästä. Vain pitkään säilytettävät viinit kaipaavat suojakseen lasia ja siksipä vaihtoehtoiset pakkausmateriaalit ovat oikein passeli vaihtoehto viineille”, toteaa Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna.

”Kiinnostus vaihtoehtoisiin pakkausmateriaaleihin kasvaa erityisesti kesällä. Kartonkitölkit ja muovipullot kulkevat kevyinä pakkauksina mukana menoissa. Ne ovat näppäriä ottaa mukaan vaikkapa piknikille tai mökille.”

Ilmastoystävällisiä pakkausvalintoja ovat myös viinipussi ja hanapakkaus. Kun avattua hanapakkausta säilyttää ohjeiden mukaisesti viileässä ja pimeässä, viini voi säilyä siinä useita viikkoja.

”Meidän myyntimme toki kesäkuukausina kasvaa muutoinkin, mutta myös vaihtoehtoisiin pakkauksiin tartutaan yhä useammin. Juomien myynti kevyissä lasipulloissa kasvaa kesäkuukausina noin 30 prosenttia, kartonkitölkkien 24 prosenttia, hanapakkauksien 43 prosenttia ja muovipullojen lähes 15 prosenttia.”

Alkon heinäkuun litramyynti laski 5,6 prosenttia verrattuna vuoden 2022 heinäkuuhun. Viinien myynti laski 5 prosenttia, väkevien 5,9 prosenttia, panimotuotteiden 8,6 prosenttia ja alkoholittomien 14,7 prosenttia. Valkoviinien myynti laski 4,4 prosenttia, punaviinien 2,9 prosenttia, roseeviinien 6,2 prosenttia ja kuohuviinien 10 prosenttia.

Tarkemmat myyntitilastot löytyvät Alkon verkkosivuilta.

Lähde ja kuvat: Alko