Olutkaupunki Amsterdam

Amsterdam on monipuolisen ravintolakulttuurin keskus ja vaikka oluena on yleisemmin lager-olutta, on kaupungissa laajat valikoimat myös erilaisista oluttyyleistä kiinnostuneelle matkailijalle.

Kaupungissa on useita hyvin perinteisiä olutbaareja, joissa löytyy niin ikonisia oluita kuin moderneja gastropubeja, jossa uusimmat oluttyylit lyövät kättä paikallisten juustojen kanssa. Oluet tarjotaan automaattisesti yleensä pienistä laseista, ja tämä tekee oluiden nautiskelusta helpompaa, kun määrällisesti ei tarvitse juoda paljon. Tosin isojakin annoksia saa, jos haluaa. Amsterdamissa on paljon myös Belgiaan vivahtavia oluttyylejä tietysti naapurimaan vaikutuksesta. Nämä oluet ovat hedelmäisiä ja vahvoja.
Liikkuminen onnistuu Amsterdamissa helposti kävellen tai pyörällä. Myös joukkoliikennettä on helppo käyttää, joten oluttuliaisten kotiinkiikuttaminenkin onnistuu. Kehäkanavakadun Singel ja seuraavat kehämäiset kadut ovat Heren-, Keizers- ja Prinsengracht. Näiden katujen ja sisälle jää kanavien ympäröimä sisin osa keskustaa. Tunnettu Punaisten Lyhtyjen alue kanaalin varrella on ollut ennen myös monien panimoiden sijaintipaikka, joten olutperinteitäkin alueelta löytyy.
Hollannissa on nykyään myös runsaasti pienpanimoita ja nk. kiertolaispanimoita, yhteensä noin viitisensataa. Myös suuremmat panimot ovat lähteneet tekemään erilaisia oluttyylejä, joten Hollanti on kyllä oluen luvattu maa.

Keskusrautatieasemalta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee kaikkien olutharrastajien lempipaikka Café In De Wildeman. Baarista löytyy niin perinteisiä olutherkkuja niin kuin hyvin moderneja oluttyylejä. Siellä voi bongailla sekä paikallisia olutjulkkiksia kuin muiden maiden oluentekijöitäkin. Paikan terassituolit on hauskasti tehty hanaoluttankeista. Täällä kokoontuu usein myös hollantilainen naisten olutjärjestö Bier Bitches. Järjestö syntyi, kun olutalalla olevat tai oluesta kiinnostuneet naiset etsivät porukkaa, jonka kanssa mennä oluttapahtumiin. Monet kokivat, että yksin olutravintolaan mennessään sai osakseen epäsopivaa huomiota ja toiset taas olivat kiinnostuneita jakamaan olutkokemuksiaan nimenomaan naispiirissä. Näin syntyi Bier Bitches. Nykyään järjestö pyrkii järjestämään myös koulutustilaisuuksia ja tastingeja.


Proeflokaal Arendsnest on vain hollantilaisia oluita myyvä olutkahvila, jonka nimi Proeflokaal Arendsnest eli kotkanpesä on nimetty omistajansa mukaan. Ravintolassa on mielenkiintoinen ja laaja olutvalikoima. Sisustukseltaan paikka myötäilee perinteisiä hollantilaisia olutkahviloita isoine nojatuoleineen ja puupaneeleineen. Beer Temple on taas Arendsnestin omistajan toinen baari, joka on erikoistunut amerikkalaisiin oluisiin. Baari sijaitsee Nieuwezijds Voorburgwalin varrella Kuninkaallisen Palatsin takana ja on hyvin punkhenkinen rokkimusiikin raikaessa jo alkuillasta. Hanoja on kolmisenkymmentä ja niissä on sekä amerikkalaisia, että eurooppalaisia oluita, yleensä hyvin moderneista olutyyleistä. Perinteinen ja hieman salassa oleva olutpaikka on De Pilsener Club, jolla on hauska lempinimi ”englantilaiset pakarat”. Tämä lempinimi tulee paikan sijainnista, De Pilsener Club sijaitsee pienellä, kapealla kujalla, jonka päässä on englantilainen kirkko. Itse ravintola on ollut saman suvun hallussa jo yli sata vuotta ja hauska yksityiskohta on se, että jokainen sukupolvi saa maalata paikan vain kerran. Ravintola on olutvalikoimaltaan ja hengeltään hyvin perinteinen ja sieltä saa hollantilaisittain sinapilla maustettua tartarpihviä, joka sopiikin olutsnackiksi todella hyvin. Valitse tartarin kanssa joko hieman maltaisia, lämmittäviä oluita tai hedelmäisiä IPA-oluita.

Taustaltaan erilainen panimobaari on Brouwerij de Prael. Paikka perustuu osaksi hyväntekeväisyydelle. Panimon toiminnalla pyritään saattamaan työelämään sellaisia erityisryhmiä, joilla on muuten vaikeuksia työllistyä. Brouwerij de Prael on perustettu jo noin viisitoista vuotta sitten ja panimoravintoloita on jo useita ympäri Hollantia. Monia on viehättänyt hyvän oluen ja hyväntekeväisyyden yhdistäminen näin kiinnostavasti. Brouwerij de Praelin suosittu panimoravintola paikka sijaitsee Amsterdamin keskustassa Punaisten Lyhtyjen alueen vieressä ja on omintakeisen sisustuksensa ja hauskan henkilökuntansa takia hyvin suosittu. Paikassa on panimon tuotannon mukaan vaihteleva valikoima oluita ja niihin erinomaisesti sopivaa naposteluruokaa. Kannattaa maistaa ”bitter balls”-olutnaposteltava, joka on kuin lihaperunasosepallosia paneerattuna ja uppopaistettuna. Annoksesta löytyy myös kasvisvaihtoehto.

Vuonna 1983 perustettu, suomalaisittain hassunniminen amsterdamilainen Brouwerij’t IJ -panimo on tuulimyllyineen tuttu maamerkki amsterdamilaisille. Panimon tunnus on strutsinmuna ja panimon nimen eräänlainen lausunta tarkoittaa myös munaa. Siksi panimon baarissa on aina keitettyjä kanamunia tarjolla. Panimon oluet ovat kaikki suodattamattomia pintahiivaoluita ja useat huomattavan vahvoja. Paikan ravintolassa on tarjolla myös juustoja ja leikkeleitä oluiden seuraan.
Bierfabriek on hauska paikka, missä erikoisuutena ovat Tap Table-pöydät, missä voi laskea olutta itse omista pöytähanoistaan. Paikan ruokaerikoisuutena on puuhiilillä grillattu kananpoika.
Vanha Heinekenin panimo palvelee nyt hyvin viihteellisenä panimoelämyskeskuksena. Keskus sopii parhaiten olutturistille, jota ei niinkään kiinnosta oluiden historia oluttyylien kohdalla, vaan enemmän oluen tarjoilu ja olutelämys.

 

Kuvat ja teksti: Anikó Lehtinen