Italialaista huippuosaamista. Baladin häikäisee konseptillaan.

Pohjois-Italian Baladin on oman tien kulkija. Se on ansainnut maineensa yhtenä Italian olutsuuruuksista. Baladinin tarina on osoitus periksiantamattomuudesta ja rakkaudesta olueen. Teo Masso teki oluestaan herkkusuiden suosikin perinteisessä viinimaassa.

Pienessä Piozzon kunnassa Pohjois-Italiassa 1986 perustettu olutravintola Baladin oli alusta saakka erikoisoluisiin keskittynyt yritys. Ravintolan aikaansa nähden uskomattoman laaja valikoima koostui enimmäkseen Belgialaisista ja muista eurooppalaisista tuontioluista. Vuosikymmen myöhemmin perustaja olutharrastaja ja kotipanija Teo Musso laajentaa yrityksen toimenkuvaa ja aloittaa panimotoiminnan tuoden samalla markkinoille Super Baladin oluensa. Seuraavina vuosina Musso laajentaa valikoimaansa varovaisesti panostamalla ehdottomaan laatuun ja luoden samalla pohjaa tulevalle. Panimon tiloja ja tuotantokapasiteettia kasvatetaan oluiden saavuttaessa suosiota Euroopan oluttapahtumissa.

2003 Baladin ottaa askeleen kohti laajempaa markkinaa perustaessaan oman jakeluyrityksensä Selezione Baladinin. Yritys kasvaa ja tuotekehittely ottaa irti Belgioluiden juuristaan. Baladin alkaa tuottaa omaa oluthiivaansa halutessaan erottautua kilpailijoistaan ja kasvattaa omavaraisuuttaan. Omavaraisuuden myötä oluiden maku pysyy omanlaisenaan ja saavuttaa kasvavaa kysyntää ympäri Italian. Vahva usko omaan tuotteeseen perinteikkäässä viinimaassa alkaa tuottaa hedelmää. Panimomestarin roolin ottanut Paolo Fontana tiimeineen jatkaa Musson aloittamaa menestyksekästä tuotekehittelyä. Yhteistyötä tehdään myös muiden panimoiden kanssa. Vuosittain Baladin järjestää Brewer for one Day tapahtuman, missä kotipanijat pääsevät resepteineen esille Baladinin siipien alla.

2018 Baladin-brändin alla toimii 13 olutravintolaa ja omavarainen juurilleen uskollinen panimo. Maalaisjuuristaan huolimatta Baladinin ravintolat ovat yleisilmeeltään hyvin moderneja avoimine ja värikkäine tiloineen. Ravintoloiden yhteydessä toimivista myymälöistä voi ostaa mukaansa kohtuullisilla hinnoilla panimon huipputuotteita alkuaikojen tienraivaajaoluista uutuuksiin.

Rooman keskustan keskiaikaisessa Centro storicossa Campo dei Fiorin alueella kivenheiton päässä Tiber-joesta sijaitseva ravintola Open Paladin löytyy kapealta kujalta jonne on suorastaan hankala löytää. Ravintolalla ei ole valomainoksia tai edes mainoskylttiä. Sisätilat ovat kuitenkin erittäin valoisat ja avarat. Erillisiä tiloja ravintolassa on kolme. Ratkaisuun osasyynä varmasti ovat alueen rakennusten historiallinen arvo ja sijainti. Tänne ei rakenneta uusia taloja. Vanhoja käytetään sellaisena kuin ne ovat.

Valikoima on häikäisevä. Listalta löytyy 40 hanaolutta ja 100 pullotetta. Suuri osa omaa tuotantoa ja valikoitujen panimoiden oluita ympäri maailman. Valikoima on riittävä kenelle tahansa. Maisteltuani 4 Baladinin erityylistä olutta, tulen siihen päätelmään, että Mikkellerin tapaan Baladinin oluissa on huippulaadun lisäksi myös selkeä tunnistettavuus huolimatta tyylilajista. Lisäpisteitä omalla kohdallani tulee siitä, että muutamaa tuotetta saa sekä real alena, että perushanatuotteena. Jo yli 8 vuotta samalla paikalla toiminut Baladin panostaa laatuun ja tuotteiden hintakin suomalaisittain kohdillaan. Talon keittiön antimia en kokeillut, mutta uskon niidenkin olevan laadukkaita. Keittiön tilat ovat suuret ja siistit. Muutoinkin ravintola on varsin viihtyisä. Jos jostain pitää huomauttaa, voisin nostaa esiin pöytien ja tuolien epämukavuuden ja sen, että kaikki oluet tisleitä lukuunottamatta tarjotaan samanlaisista laseista. Pikkujuttuja. Baladin on todellakin kokemisen arvoinen.

Vahva suositus jokaiselle olutturistille. Antiikin Rooman mahtavimmat nähtävyydet kaikki kävelyetäisyydellä.

Lue lisää Rooman olutkulttuurista vuoden ensimmäisestä Olutposti-lehdestä maaliskuussa.