Beer Atlas: Borg Surtur Nr. 30 Sheep Shit Smoked RIS

Borg Surtur Nr. 30

Panimo: Borg Brugghús
Alkuperämaa: Islanti

Tyyli: Imperial Stout
Käymistapa: Pintahiivaolut
Alkoholi: 9,0 %

Maku: Surtur Nr. 30 on voimakkaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta varsin pehmeä ja hillitty olut. Sen aromia voisi kuvailla tummasuklaiseksi, paahteiseksi ja rukiiseksi, mutta samalla myös jonkin verran kahvimaiseksi, lakritsiseksi sekä paahdetun sokeriseksi.

Tuoksu: Tuoksunsa puolesta olut on varsin erikoinen. Sen häiritsevän nahkamainen ja lampainen aromi eivät tee siitä lähtökohtaiseksi kovin luokseensa kutsuvaa.

Ulkonäkö ja koostumus: Sen koostumus on täyteläinen ja suutuntuma matalahiilihappoinen sekä kermamainen. Runko tummanruskea ja läpinäkymätön sekä sitä somistava vaahtokukka runsas ja pitsimäinen.

Loppukommentit: Surtur on saanut nimensä Skandinaavisessa mytologiassa esiintyvän jättiläis paholaisen mukaan. Se on tyylilajiltaan Rye Imperial Stout (RIS) ja siitä hyvin erikoisen sekä samalla peri-islantilaisen oluen tekee sen valmistuksessa hyödynnetty lampaan uloste. Se on olut, jota kannattaa maistaa jo pelkästään sen eksotiikan vuoksi, mutta myös sen jännän ja mielenkiintoisen aromin takia. Itselleni tämä oli jo toinen kerta kun pääsin sitä maistamaan, enkä usko, että se oli myöskään viimeinen.

Arvio: 78/100