Bönthöö bönthöö: NEIPA-kaksinmaistelu: Wesala vs. Kouvostoliitto

Wesala Brewery Hop’o’Clock

ABV 8% | humalat: Columbus, Motueka, Citra, Idaho 7

Hollolan Wesala Brewery on jo todistanut taitonsa NE-liitteisten oluiden kanssa ja tekipä kotipanimo tovi sitten myös ensimmäisen kaupallisen keittonsa Saimaan alaisuudessa.

Hop’o’Clock (en ole ihan varma nimen virallisesta kirjoitusasusta) on samea, hieman jopa rusehtavan oranssi IPA. Tuoksu täynnä kypsää tropiikkia, hitunen alkoholia ja öljyistä humalaa. Suu odottaa kiimasta väristen mehevien hedelmien ruippivaa ra(i)kkautta, mutta saakin hyvin mäntymetsäisen läpsäisyn naamalle. Tai ei se edes ole läpsäisy, vaan ihan kunnon isku. Katkerotaso ei ole mitenkään ylilyövä, mutta silti humala näyttäytyy enemmän karskin kovakouraisena kuin hedelmäisen hempeänä. Mehu-IPAa Hop’o’Clock ei siis todellakaan ole, jos ei sitten hedelmäpastilleista uutettua nestettä lasketa mehuksi.

Olen löytävinäni loppumausta häivähdyksen toffeeta, tai jotain muuta “puumaisen makeaa”, joten olisiko aika siis jo ajanut parhaalla terällään Hop’o’Clockin iltapäiväsängen? Raakaa, mutta silti ylikypsää?

IMG_20180204_173524.jpg
Wesala vs. Kouvostoliitto

Kouvostoliitto NEIPA

ABV 6,5% | humalat: Columbus, Citra, Mosaic, Azacca

Lahtelaistunut Kouvostoliiton kotipanimo on flirttaillut kauppallisten oluiden parissa jo useampaan otteeseen ja tämä uusienglantilainen IPA on miehen vihjailujen mukaan seuraava sulka hattuun. Kuka, koska, miksi – vastataan niihin toivottavasti keväämmällä.

Vaaleampaa ja sameampaa kuin edeltäjänsä, silkkaa ananasmehua. Samaa hedelmää myös tuoksussa, reippaasti raikkautta. Taustalla jopa vaniljamaista makeutta, joka toimii usein ananaksen kanssa yhteen. Maku on just eikä jetsulleen. Hyvin brewskimäinen kokonaisuus öljyisine aromeineen ja greippimäisesti purevine katkeroineen – ei— siis pelkkää mehustelua tämäkään. Mäntyomenapuuta, tuorepuristettua greippiä, hedelmäsokerista makeutta sekä törkeän tuoretta humalamuhjua, jonka maun toivoisi kestävän loputtomiin.

Tuomio

Kouvostoliitto vei kisan nimiinsä suht helposti. Jos ja KUN kaupallinen versio markkinoille iskeytyy, niin se ei tule kauaa hanoissa viihtymään. Wesalan NEIPAsta toivoisin saavani ottaa joskus revanssin, sillä olut ei ollut ihan sitä, mitä ennakkoinfo antoi olettaa. Olisiko muutaman päivän jääkaapissa seisottelu tehnyt oikeasti tehtävänsä – varsinkin kun IPAt oli pullotettu suoraan kegistä?

— 

— 

— 

— 

— 

— 

—