Bönthöö bönthöö: Tirra: Olarin hapanolutdeyytti ja Tujun “vanhan koulun” IPA

Olarin Panimo Mic Check: Berliner Weisse

Olarin Panimo teki ensimmäisen berliner weissensä. Itse asiassa ensimmäisen hapanoluensa. Ja debytanttihan on pirun pirtsakka olut.

Mic Check -sarja on Olarin ”kokeellisten oluiden sarja”, joka tällä kertaa on siis vetänyt panimon naamat happamiksi. 4,1-prosenttiseen berliner weisseen on mausteeksi tösäytetty mustaherukkaa, joka ainakin omaan suuhun on usein hyvinkin sopiva pari hapanoluelle.

Vispipuuroa ja mummonmehua. Ne ovat ensimmäiset mielikuvat. Makeutta ei juuri löydy, sillä “Olarin mummu” ei ole mikään sugar granny. Maitohappo ja pirteä marjaisuus vievät olutta jopa maustetun Kefirin lähteille. Näin käytetään marjoja hapanoluessa.

Naapuripöydässä joku kaipasi Mic Checkiin lisää happamuutta. Itse en – vaikka happamia makuja himoitsenkin. Tasapainoinen ”jälkiruokahapan”.

Jos nyt jostain pitää nillittää, niin jälkimaku loppui kesken. Eli sinne vielä… Öö, jotain.

2019-02-19 08.20.57 1.jpg

Tuju Haha! Nelson IPA

Tujulta “vanhan koulun” IPAa kaiken mehustelun keskellä. Eikä sillä, lappeenrantalaiset ovat onnistuneet tyylissä aiemminkin. Haha! Nelson IPA on nimensä mukaisesti Nelson Sauvinin kyydissä matkustava 7-prosenttinen west coast IPA.

Tuoksu on olematon. Onko siellä ketään? Suu löytää alkuun Tujulle ominaisen tropiikin; ananas, greippi, persikka… Onko tämä oikeasti pelkällä Nelson Sauvinilla humaloitu? Ehkä, ehkä ei.

Haha! ei ole kuitenkaan silkkaa mehustelua. Katkeroa, on. Makeahkoa maltaista runkoa, on. Mukavaa vaihtelua, on.

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain helposti juotavaa.


img_20171031_183702-2.jpg

Yhteistyössä: Tirra – Lahen reiluin kapakka jo vuodesta 1957

olutlista

Instagram

Facebook

—