Eräsmies: James Squire – Hop Thief 8 – Crystal & Cascade 5%

Anoppi roudasi minulle Australiasta olutta, James Squiren – hop thief ja tämän tarinahan on suorastaan jännittävä. James Squire syntyi vuonna 1754 Lontoossa ja oli jo nuoresta pitäen rikollisella tiellä. 1787 nuorukainen päätyi Austraaliassa varastamaan ”lääketarvikkeita” sairaalan varastosta missä hän työskenteli. Artikkelit mitä mies varasti oli pippuria ja suoraan käännettynä englannista hurtanminttua, hurtanminttu on yrtti mikä jäljittelee humalan makua. Alkujaan mies väitti että ne oli varastettu raskaana olevalle tyttöystävälle mutta paljasti kuitenkin myöhemmin tehneensä olutta siitä asti kun saapui Austraaliaan. Ilmeisesti oluen maine oli kiirinyt sen verran eteenpäin että teloituksen sijaan hän sai sakkoja 5 puntaa ja 300 ruoskan iskua

1795 oli miekkonen suorittanut kaikki tuomionsa sekä sakkonsa ja hän sai itselleen hankittua 30 eekkerin maapläntin. Ilmeisesti ympäristössä olevaa aluetta ei ollut kukaan halukas tullut vaatimaan itselleen joten hän osti nekin alueet yhdellä shillingillä. niistä koostuikin jo vuonna 1806 sellaine näppärä 1000 eekkerin alue. Tällä alueella kasvatetiin austraalian ensimmäiset humalat. Ensimmäiset humalat vietiin paikalliselle ”kuvernööri kuninkaalle” tutkittavaksi, hän oli niin mielissään niistä että käski antamaan Jamekselle yhden lehmän omilta tiluksiltaan. Tästä alkoi sitten ura austraalian ensimmäisenä oluen panijana.

Siinäpä hauskaa historia pläjäystä, jokainen voi tutkia itse tämän todenperäisyyttä.

Ulkonäkö & Tuoksu:
Oikein hedelmäinen ja raikas tuoksu. Vaahto on 2 sormea korkea ja nopea katoamaan. Olemukseltaan kirkas ja kuparisen värinen. Humalat tuoksuu vahvasti ja ovat olemukseltaan jotenkin raa’an humalan oloisia, johtuisiko kuivahumaloinnista. Oikein tuore humalan tuoksu siis joka on vieläpä aika sitruksinen, kukkainen ja hedelmäinen.

Maku:
Hiilihappoinen mutta silti aika pehmeä olut. Humalointi on ruohoinen sekä hiukan raa’an oloinenkin johtuen kuivahumaloinnista. Humalointi on yllättävän aggressiivinen mutta katkerot on kuitenkin hillityt. Humalat kuivattavat suuta todella ja oluen profiili on sitä myöten todella kuiva. Tasapainoinen mausteisuus höllättynä kukkaisuudella. Greippi ja trooppiset etsivät tovin paikkaansa mutta sitovat maut kuitenkin hyvin yhteen. Jälkimaun kitalaki tuntuma on hiukan tympeä ajan saatossa.

Arvosana:— 7—½/10