Eräsmies: Tornion panimo Original 1964 lager & Czech pilsner

ORIGINAL 1964 LAGER

Ae että, lasissa kuohuu Tornion Panimon Original 1964 lager eli kotoisasti Lapin Kulta ja sen alkuperäinen resepti. Tuota nykyistä poronkusta juodessa huomaa että on massapanimo kyllä sokeutunut omille tuotteilleen jos on näin kauas hairahduttu alkuperäisestä tuotteesta, joka on muuten reippaasti ryhdikkäämpi tapaus kuin tuo nykyinen lappari. Ennen kaikki oli paremmin taitaa sittenkin pitää osittain paikkansa.
Tornion Panimo toimii Lapin Kullan entisissä tiloissa Torniojoen rannalla joten onkin sopivaa että naftaliinista on kaivettu aikoinaan panimomestarina ja sittemmin panimojohtajana Lapin Kullalla työskennellyt Leo Andelin jonka mielensopukoista ja muistivihkoista on tämä Original lager kaivettu.

Maisteluun on kovat odotukset sillä tämä on lager, joka voitti vuonna 1964 kultamitalin Brysselissä ja samana vuonna Pariisissa.

Ulkönäkö:
Tuttu Lapin Kultamainen väri ja miellytti silmää kuparisella olemuksellaan. Vaahto oli kyllä olematon mutta eipä tuo nyt iso miinus ole. Tuoksu on tyylipuhdas märän koiran tuoksu ja makeaa mallasta.— 

Maku:
Ryhtiä aika paljon enemmän kuin perus lapparissa, humalaa löytyy reippaasti vaikka olemukseltaan heinäinen ja makuna se onkin vähän tympeä jopa tylsä. Maltaista saadaan karamellisuutta ja kohtalaisen paksuakin makua. Keski hapokas juotava kaiken kaikkiaan mutta on tää ihan uskomattoman paljon parempi ku perus lappari vaikka kepeä onkin. Kyllä tätä hanasta mieluumin ottaisi kuin perus— lapparia, koffeista ja karjaloista puhumattakaan.
Arvosana 8/10
Mistä: Saatu panimolta.

CZECH PILSNER

Makustelussa myös Tornion Panimon Czech pilsner ja sana itsessään on niin vaikea kirjoitettava että käytänpä vain muotoa tsekki jatkossa. Huhua olen kuullut että tsekit osaa myös olutta tehdä belgialaisten lisäksi mutta omalta kohdalta on ensin mainitut jääneet harmillisen vähälle huomiolle.

Ulkonäkö:
Kultainen jopa kuparinen sävy ja tiheä vaahto nousi nopeasti ja myöskin katosi samaa tietä ja jäi sentin vaahdoksi lasiin. Tuoksu maltainen, kukkaisen hunajainen pils touch tuoksussa.
Maku:
Vähän tunkkainen ja raikkaudesta ei ole tietokaan, oisinko nauttinut liian lämpimänä kun oli mukana saunassakin. Kevyesti katkeroinen että saunajuomana ihan mainiosti menee. Makea alkumaku ja ok hapot mutta loppua kohden olut läsähtää ja vihanneksinen after taste saa vallan, ei hyvä.
Arvosana 6/10
Mistä: Saatu panimolta