Every beer I take: Oluen ja juustojen liitto – Bier Bier, Helsinki

Every Beer I Taken Viivin ja Nooran ensimmäinen yhteinen olutretki (jossei reilun kymmenen vuoden pussikaljoja ja baariseikkailuja lasketa) tapahtui 7.6.2017 Helsingin Bier Bierissä oluen ja juustojen maistelun merkeissä. Tämä olikin Viiville erittäin sopiva tapa aloittaa EBIT:in parissa olutretkeily, sillä jos jostain tämä nainen pitää yhtä paljon kuin oluesta, niin juustoista. Oluet tarjosi helsinkiläinen, tarkemmin munkkisaarelainen, Donut Island Brewing ja cheddarit Jukolan Juusto Leivonmäeltä. Sopivan intiimi tilaisuus oli pullollaan tarinoita, hyvää mieltä ja mainioita makuelämyksiä. Iltaa hostasi aina yhtä ihana ruoka- ja olutguru Anikó Lehtinen.

Jotta juttu ei leviä ihan käsiin olkoon se jokaisen lukijan omalla vastuulla perehtyä tarkemmin, sekä panimon, että juustolan taustoihin. (Dohnut Islandista löytyy juttua mm. EBIT:in ensimmäisestä postauksesta Helsinki Beer Festivaaleilta) Avattakoon sen verran kuitenkin juustolan tarinaa, että Jukolan Juusto on Suomen ainut juustola, joka tuottaa aitoa lehmänmaidosta perinteisellä menetelmällä tehtyä cheddaria. Eipä siis ihme, että Jukolan cheddar on valittu Suomen parhaaksi cheddariksi. Jukolan Juuston Markulle myös erityismaininta valtavan sympaattisesta olemuksestaan ja tarinankerronnasta.

Jukolan Juuston Markku Liias tyytyväisenä esittelemässä cheddariaan.
Jukolan Juuston Markku Liias tyytyväisenä esittelemässä cheddariaan.

Sitten itse maistelupareihin:

Aito cheddar mustapippuri & Donut Island – Dieter 4,2% raspberry berliner weisse

Maistelutuokion aloitti raikas vadelmainen berliner weisse yhdistettynä mustapippurilla maustettuun cheddariin. Olut oli väriltään kutsuvan vadelmaisen punainen ja tuoksultaan pirteän marjaisa, sekä hapan. Maussa selkeää marjaisuutta, raikkautta ja sopivasti happamuutta. Kokonaisuutena tasapainoinen ja kepeä. Mukava esimerkiksi alkumaljaksi kesäjuhliin. Mustapippuricheddarin makuparina berliner weisse korosti juuston jo alkujaan tuhtia pippurisuutta vielä entisestään. EBIT:in mielestä parempi nauttia nämä herkut erillään toisistaan.

Dohnut Island - Dieter 4,2% Raspberry berliner weisse.
Dohnut Island – Dieter 4,2% raspberry berliner weisse.

Aito cheddar chili & Donut Island – Ich bin ein Berner 5,0% Grapefruit Gose

Tämä makupari oli EBIT:in ehdoton lemppari. Chilicheddar yllätti maukkaudellaan. Chilisyys vaihteli mukavasti pala palalta, mutta ei vallannut makupalettia vaan jätti mukavan jälkipotkun täyteläisen cheddarin perään. Ich bin Berner taas ihastutti raikkaudellaan ja kesäisyydellään. Oluen jälkimaussa selkeä greipin katkeruus, joka yhdistettynä juustoon freesasi mukavasti cheddarin chilistä potkua. Plussaa hauskasta Studio Julmahuvin sketsiin viittaavasta nimestä, johon ensimmäisenkin oluen nimi Dieter viittaa, sekä Jukka Rasilan profiilista pullon kyljessä. Dohnut Islandin Mika kertoi myös Bernerin toimivan mainiona palautusjuomana treenin jälkeen oluen sisältämän suolan ja happamuuden vuoksi. Tästä siis olutta piknikille ja puistotreeniin!

Ich bin ein Berner
Dohnut Island – Ich bin ein Berner 5,0% grapefruit gose.

Aito cheddar valkosipuli & Donut Island – Frisco Disco 6,2% IPA

Kolmantena vuorossa oli valkosipulicheddar, joka miellytti valkosipulikuningattaria Viiviä ja Nooraa valtavasti. Pienet valkosipulin muruset rapsahtelivat suussa mukavasti ja maku teki todella kunniaa kyseiselle raaka-aineelle. Cheddarin parina toimi Frisco Disco IPA, jonka maltillinen makumaailma jäi hieman mitäänsanomattomaksi valkosipulin hallitessa makupalettia. Citra -humalan maku oluessa oli vallitseva, mutta kokonaisuudessaan juoma oli varsin kepeä ja poikkeuksellisen pehmeä IPA.

Aito cheddar & Donut Island – Musta munkki 9% Imperial stout

Seuraavana vuorossa oli aitoa cheddaria ilman erityisiä mausteita ja kyytipojaksi vadelmamunkeilla maustettua imperial stoutia. Viivin tämä Musta munkki hurmasi erityisesti. Tuhdissa ja tummassa stoutissa maistui munkin rasva ja hentoinen vadelma, maku oli täyteläinen, mutta ei liian imelä. Yhdestä pullosta maistelee mieluusti moni, sillä olut on enemmän jälkiruoka, kuin ruokajuoma. Tätä olutta voi säilyttää pidempäänkin kaapin uumenissa, tosin Viivin sanoin näin hyvä olut tuskin pysyy korkkaamatta kovin kauaa. Stout maukkaan cheddarin kanssa oli oikein tasapainoinen kombo.

Frisco Disco, Ich bin ein Berner, Musta munkki.
Frisco Disco, Ich bin ein Berner, Musta munkki.

Jukolan Juuston Sahti cheddar & Sahti n. 12%

Yllärinä tilaisuuden päätteeksi saimme vielä maistaa Jukolan Juuston sahdilla maustettua cheddaria ja tämän kylkeen mitäpä muuta kuin juustolan omaa sahtia. Tämä Sahti cheddar on harvinainen herkku, sillä sitä löytyy Suomesta vain kolmesta ravintolasta ja Jukolan Juuston myymälästä.

Sahti olutlajina ei kuulu EBIT:in mimmien suosikkeihin, vaikkakin tämä supisuomalainen olutlaji ansaitsee ehdotonta kunniaa osakseen. Tämä kyseinen sahti oli väriltään hyvin vaalea ja maku selkeän banaaninen. Nooran suuhun kovin ällömakea. Sahticheddar taas miellytti EBIT:iä kovasti ja sai Viivin suunnittelemaan jo sahticheddarburgeria kenties kera raikkaan Bernerin.

Tuplasahdit.
Tuplasahdit.

Every Beer I Take kiittää ja kumartaa maukkaista makuelämyksistä ja kehoittaa jokaista lukijaa etsimään omia lempparimakupareja oluiden ja juustojen maailmasta!

— 

The post Oluen ja juustojen liitto – Bier Bier, Helsinki appeared first on .