Every beer I take: Olutpuoti Pien ja pari panimoa Ruotsista

Brekeriet Beer Ab, Brewski

Oletteko jo vierailleet Pienessä? Tämä ihana puoti tarjoaa Suomen laajimman valikoiman kotimaisten pienpanimoiden oluita erinomaisella palvelulla höystettynä. Tällaiselle oluen ystävälle Helsingin keskustassa Ateneuminkujalla ja Espoon Isossa Omenassa sijaitseva puoti on sellainen candyland, että tyhjin käsin on turha kuvitella kaupasta poistuvansa. — Toki Pienestä löytyy myös tuontioluita Suomen rajojen ulkopuolelta. Pien on esimerkiksi ainut liike Suomessa, josta löytyy ruotsalaisten panimo Brewskin, sekä panimo Brekerietin oluita. Ja tästähän pääsemme itse asiaan. Pienen toinen omistajista Erkki Häme tarjosi minulle kerrassaan mainion mahdollisuuden maistella juurikin näiden kyseisten panimojen tuotoksia ja tottahan toki otin haasteen vastaan ja haastoin vielä kaksi muutakin suuta mukaan maisteluihin.

Esitelläänpä ensin lyhyesti maisteluraatimme:

Veera 30 v.

Suhde olueen: Kaukainen. Veeralla on käynnissä vuosia kestävä projekti löytää olut, joka maistuisi oluelta ja miellyttäisi makunystyröitä siinä mittakaavassa, että oluen pariin voisi joskus vapaaehtoisestikin hakeutua.

Johannes 27 v.

Suhde olueen: Humalanhakuinen, mutta kuitenkin oluen maun tiedostava. Parin oluen jälkeen määrä alkaa korvata laadun, koska tämän jälkeen on turha yrittää maistella mitään erityistä.Noora 27 v.

Suhde olueen: Rakastava ja utelias. Jatkuva halu löytää uusia makuelämyksiä. Harva olut jää juomatta.

Sitten maisteluihin:

Makumatkamme lähtee liikkeelle ruotsalaisen panimo Brewskin oluista. Kyseinen panimo ei ole erikoistunut minkään tietyn olutlajin panemiseen, vaan päin vastoin mentaliteettina on kokeilla kaikkea mahdollista ja pitää hauskaa samalla. Oluiden etiketeissä onkin mukava ripaus huumoria tarinoiden ja kuvien muodossa.

Brewski

Brewski – Mangofebeer, Session IPA 3,5%

Maisteluraatimme ensimmäinen olut oli Brewskin Mangofebeer. Tämä olut on Brewskin suositusta Mangofeber DIPAsta tehty Ruotsin kauppavahvuinen versio. Raatimme oli yhtä mieltä, että mango näkyi pullon ulkoasussa, nimessä ja oluen värissä, mutta mausta hedelmää sai vallan hakea. Veeran mielestä oluessa oli miellyttävä tuoksu, mutta maku ei lunastanut odotuksia. Johannekselle oluesta tuli mieleen lapsuuden saunaillat. Olut maistui hänen suuhunsa lähinnä vichyltä runsaan sitruksen kera. Itselleni oluen tuoksusta nousi ensimmäisenä esiin hiiva. Maku oli suuta kuivaavan hapan ja loppuen lopuksi aika mitään sanomaton. Mangon häivähdys tuli esiin maun keskellä kuitenkin kadotakseen happamaan lopetukseen. Ei herättänyt juurikaan tunteita.

Pisteet: Veera 2, Johannes 2, Noora 2.

Brewski 50 states of freedom

Brewski – 50 States of Freedom, Berliner weisse with lime 4,0%

Tämä olut on pantu yhdessä floridalaisen Clycle Brewing -panimon kanssa, josta inspiraatio oluen nimeen ja etikettiin otaksuttaen on syntynyt. Olut on väriltään valkoviinimäisen kalpea ja kirkas.

Reaktiot ensikulauksen jälkeen:

Veera: ”Oho! Tää on hyvä kun tää ei maistu yhtään kaljalle.”

Johannes: ”Nonni! Siis ihan kuiva valkkari.”

Noora: ”Vou! Tosi hapan.”

Hetken makusteltuamme Veera ja Johannes olivat yhtä mieltä, että olut maistuu valkoviiniltä, johon on rutistettu rutkasti limeä. Veeralta pääsi maistelun lomassa voimasana kuvaamaan, kuinka hyvä olut hänen mielestään oli. Johanneksen oli vaikea uskoa juoman laatua olueksi. Itse ajauduin oluen mukana mielikuvaan itsestäni valkoisella rantahiekalla palavan auringon alla kädessäni jääkylmä lasillinen 50 states of freedomia. Hapanoluiden ystävälle, sekä olutta vieroksuvalle nappi valinta.

Pisteet: Veera 4, Johannes 3,5, Noora 3.

Brewski – Pink Pony,—  Berliner weisse with pineapple 4,2%

Tämän oluen etiketissä on kerrassaan viihdyttävä tarina kyseisen oluen synnystä. Suosittelen lukaisemaan, vaikkei olut muuten vakuuttaisikaan. Oluen tuoksu oli mineraalinen, ehkä jopa hieman lageriin vivahtava. Veeran mukaan tämä olut maistui oluelle olematta kuitenkaan liian maltainen. Johannes tokaisi oluen hedelmäisyyden tulevan parhaiten esiin rauhassa maistellen, mutta olut jäi hänelle hieman laimeaksi kokonaisuudeksi. Itse koin oluen kovin miellyttävänä. Aikaisimpiin oluisiin verrattuna tämä berliner weisse oli makumaailmaltaan herkkä ja mielenkiintoinen, hyvin poikkeava berliner weisse. Ananas tuli esiin ihanasti oluen jälkimaussa jättäen suuhun mukavan makeuden. Oluen runko taas muistutti kepeää ja raikasta pilsneriä. Jännittävä olut johon mielelläni palaan uudemman kerran.

Pisteet: Veera 3, Johannes 3, Noora 4,5.

Brewski Pineapple unplugged

Brewski – Pineapple unplugged, pineapple falvoured APA 4,7%

Tämän oluen etiketissä möllöttää kaupungin kolein ananas. Etiketit on värikoodattu hauskasti viikonpäivien mukaan eli ananas saa aina uudet lasit, kun päivä vaihtuu. Meidän pullossamme paistatteli maanantaiananas. Maisteluraatimme piti oluen raikkaasta tuoksusta. Veeralle tosin tämä positiivinen elämys loppui tähän, sillä oluen maku ei miellyttänyt naista laisinkaan. Veeran mukaan liian humaloitu ja liian oluen makuinen Pineapple unplugged menisi alas ainoastaan vahvassa laitamyötäisessä, jolloin makuasiat ovat unohtuneet jo muutaman tuopin taa. Johannes taas tykästyi oluen makumaailmaan ja povasi oluesta kesäisten purjehdusreissujen partneria tai hyvää aloittelubisseä seuraaviin kekkereihin. Allekirjoittaneelle Pineapple unplugged oli jo entuudestaan tuttu, mikä aiheutti pientä hämmennystä makustellessani olutta uudemman kerran. Muistikuvani oluesta oli runsaan ananaksinen ja hedelmäinen, mutta tällä kertaa Pink Ponyn jättämä viekoittelevan lempeä ananaksisuus sekoitti makupalettini ja ensimmäisenä maistoin vain vahvan humaloinnin. Parin huikan jälkeen oli kuitenkin todettava, että kyllä se ananas sieltä löytyy ja olut miellyttää yhä.

Pisteet: Veera 1,5, Johannes 4, Noora 4.

Ja seuraavaksi Brekeriet. Skånelainen Brekeriet on hapanoluisiin erikoistunut kolmen veljeksen omistama panimo. Oluet tehdään luonnollisista, puhtaista raaka-aineista ja suurin osa panimon oluista on vegaanisia, sekä orgaanisia. Pullojen pelkistetty, kaunis etiketti miellyttää silmää.

Brekeriet Pink passion

Brekeriet – Pink passion, berliner weisse with passion fruit and hibiscus 4,7%

Brekerietin Pink passionin kaunis, hieman roosaan vivahtava keltainen ja samea väri vangitsi katseen olutta kaataessa. Oluen tuoksu oli pirskahtelevan hedelmäinen ja houkutteli ottamaan kulauksen. Veeran Pink passion vei mennessään. Ihanaa tuoksua seurasi mukavan pyöreä ja hapan maku, joka vei naisen mielikuvissaan aurinkoterassille. Johannekselle Pink passion oli asteen verran liian naisellinen. Oluen tuhti hedelmäisyys ja makeus eivät vakuuttaneet tätä maistelijaa. Omaan makumaailmaani oluen selkeä ja täyteläinen passion hedelmäisyys leikkasi juuri sopivasti oluen happamuutta ja loi mukavan tasapainoisen kokonaisuuden. Pink passion toimii ehkä parhaiten jaettuna kaverin kanssa, sillä makumaailma on niin täyteläinen happamine ja hedelmäisine nuotteineen, ettei olutta tohdi litratolkulla lipittää.

Pisteet: Veera 4,5, Johannes 2,5, Noora 4.

Brekeriet Purple rain

Brekeriet – Purple rain, Berliner weisse with blackcurrant and passion fruit 5,4%— 

Veeralle oluen maku ei vastannut odotuksia, vaan oluen kirpeys peitti odotetun tuhdin marjaisuuden. Yllätyksestä huolimatta Veera piti oluen happamasta mausta. Johannes taas kommentoi oluen muistuttavan mustaherukkamehutiivistettä. Alkoholi ei oluessa maistunut lainkaan. Miehen itsensä sanoin ”helppo juotava”. Minulle mummon mustaherukkamehua imitoiva olut oli kerrassaan mainio makuelämys. Kuten Pink Passion, oli tämäkin olut mukavan monitahoinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Oluen marjaisuus tuli mielestäni esiin voimakkaana ja täyteläisenä. Tässä kohtaa huomioitakoon, että alla painoi jo viisi muuta olutta, joten maisteluraatimme makupaletti saattoi olla hieman kärsinyt. Raatimme oli kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Brekeriet on löytänyt vahvuutensa ja panee olutta taitavin ottein.

Pisteet: Veera 4, Johannes 4,5, Noora 4,5.

Tähän päättyy tämänkertainen maistelutuokio. Kiitos maistelijoille ja kumarrus Pienelle!

Noora

The post Olutpuoti Pien ja pari panimoa Ruotsista appeared first on .