mainos
mainos

Panimomatkalla Hollannin Haarlemissa

Haarlem on hauska pikkukaupunki, jossa on kauniita kanaaleita, ja kaksikin mielenkiintoista panimoa. Haarlemin kaupungissa on alettu panna olutta keskiajalla ja sieltä on viety tätä jaloa juomaa Ranskaan asti joten olutperinteitä löytyy roppakaupalla. Haarlemiin pääsee näppärästi bussilla Amsterdamista.

Pöllöpanimo Uiltje
Haarlemissa sijaitsee IPA-oluistaan tunnettu Uiltje-panimo, jonka nimi tulee hollantilaista pöllöä tarkoittavasta sanasta. Pöllö on myös panimon maskotti. Panimo itse kuvailee oluitaan niin, että niiden valmistamiseen tarvitaan pikemminkin kottikärryllisiä kuin ämpärillisiä humalaa. Oluet ovatkin usein erilaisia IPA-oluita, voimakkaan sitrusmaisine humalan aromeineen. Panimo sijaitsee Haarlemin teollisuusalueella, mutta kaupungin keskustassa on paikan Tap Room, joka tarjoilee erinomaisen valikoiman panimon tuotteita paikallisten juustojen kanssa. Paikan päälle kannattaa mennä jo pelkästään juustojen takia, mutta oluet tekevät nautinnosta täydellisen!

Vanhan kirkon panimo – Jopen
Heti Amsterdamin lähellä, Haarlemissa sijaitseva Jopen panimo on tuotu vanhaan kirkkoon. Itse panimo on perustettu Harlemin kaupungin juhlaolutta tekemään vuonna 1994, sen ollen Hollannin vanhin pienpanimo. Jopenin ensimmäiset oluet olivatkin pantu kahden vanhan reseptin mukaan, joista toinen on ajoitettu vuodelle 1407 ja toinen 1501. Ensimmäinen oluista oli humalan sijaan gruit- mausteseoksella maustettu olut ja toinen vaaleahko ale-olut. Molemmat oluet ovat edelleen valikoimissa. Kirkkoon Jopenin panimo muutti vuonna 2010. Kaupunki tarjosi hylättyä kirkkoa panimolle, koska oli suuri halu saada panimo takaisin Harlemiin. Tällä hetkellä Jopen on suurimpia käsityöläispanimoita Hollannissa ja paikalla on myös oma tislaamonsa.
Jopen-kirkkopanimossa on myös erinomainen ravintola, joka on auki jo lounaalla. Oluet ja ruuat on mietitty yhdessä ja oluita tarjotaan niin ostereiden kuin tartarin kera. Molempia kannattaa maistaa ja valita edellisen kera suolainen gose-olut ja jälkimmäisen kanssa taas lämmittävä bock. Panimon Tap Roomissa järjestetään erilaisia tastingeja ja muuta ohjelmaa, joten kannattaa katsastaa paikan nettisivut ennen sinne matkustamista!

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehdessä 4/2018.

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen