mainos

Hankala Asiakas: Kuukauden kohokohdat: kesäkuu

Kesäkuu oli vilkas olutkuukausi sisältäen hyviä oluita kotona ja lähibaareissa, mutta myös Vaasassa ja Dublinissa reissujen myötä. Lisäksi Hankala Asiakas täytti kesäkuussa— vuoden ja Cool Headin toimesta keitetty mustikkakeitto oli luonnollisesti hieno tapaus, vaikka tuote pääsikin myyntiin virallisesti vasta 1.7. Jouluoluistakin kokeiltiin pari vanhempaa yksilöä. Kesäkuun alussa päästiin vihdoin maistelemaan oluita ulkosalla ja tässä jälleen raporttia muista mainitsemisen arvoisista.

Vaasan reissulla pysähdykset tehtiin Littlepubissa, jossa on vuosi vuodelta entistä parempi valikoima käsityöläisoluita, ja Bock’s Cornerissa jossa valitettavasti emme ehtineet tavata panimomestarin kanssa mutta tarjolla olevat oluet tuli kahlattua läpi. Bock’sin maitokauppavahvuinen Wasa Coffee Porter oli todella kahvinen ja vastajauhettu kahvi puski hienosti prosenteiltaan kevyen oluen läpi. Tästä kun saisi vielä vahvemman (tai vaikka tynnyröidyn) version, olisi sitä hieno kokeilla. Muut oluet, perinteisten saksalaistyylien mukaisesti, olivat myös toimivia ja suurimmat odotukset osuivat Eisbockiin ja Maibockiin. Eisbock toimi paremmin ja oli tyylilleen uskollinen, tuhti ja maltainen sipperi. Pitää bongata festareilta vielä muita erikoisversioita joita ei panimoravintolassa ollut tällä kertaa tarjolla. Lisäksi lähiseudulta olevan Jacobstadsin Fäboda oli hyvin kevyt humala-annos joka toimi kylmänä yllättävän hyvällä humalatuntumalla vaikka olisikin toivonut enemmän ipamaista vahvuusluokkaa. Jacobstadia näyttää myös viime aikoina tulleen Pienen valikoimaan.

Dublinissa tarjolla oli luonnollisesti Guinnessin tuotteita joka lähtöön ja onhan se tuore Guinness— hanasta täydellisellä vaahdolla helposti juotavaa tavaraa. Pienpanimotuotteitakin oli tarjolla yllättävän hyvin ruokakaupoissa (mm. Fresh -ketjussa) ja Drinkstore -myymälästä Stoneybatterin kaupunginosassa. Lämmin suositus kyseisen kaupan mahtavalle henkilökunnalle jotka kaivoivat jemmoista esiin jo loppuunmyytyjä oluita ja antoivat hyviä suosituksia paikallisten oluiden suhteen. Galway Bay Brewery oli läsnä lähes jokapuolella ja heidän lippulaivadipa Of Foam And Fury oli varsin onnistunut humalapommi, ainakin pulloversiona. Muutkin oluet panimolta olivat ihan hyviä mutta jäivät hieman anonyymeiksi loppupeleissä. Kaupoissa oli myynnissä kivasti oluita muualtakin maailmalta (Pohjoismaat, Jenkit ja Eurooppa hyvin edustettuina) ja Drinkstoren mukaan Foundersilla työskentelee irlantilainen kaveri joka varmistaa ko. panimon hyvän saatavuuden maassa. Vastaan tuli myös uudella reseptillä tehtyä, kohtalaisen tuoretta, Sierra Nevadan Hoptimumia joka oli hyvin humalaöljyinen kokemus vaativaan humalajanoon. Tätä voisi myös kokeilla hanasta jos sitä kotimaahan jossain vaiheessa tulee. Toisaalta tämä voisi myös olla mielenkiintoinen kellaroida muutamaksi vuodeksi jos se kehittyisi barley winen tavoin kuten esim. Dogfish Headin 120 Minute IPA. Hankala Asiakas etsi myös Cloudwaterin tuotteita joita ymmärrettävästi oli vaikea löytää suuren kysynnän ja maineen johdosta. Hanasta kokeiltu DIPA V13 oli yksi päräyttävimmistä dipoista mitä on pitkään aikaan tullut vastaan. Todellista humalamehua, niin sakeaa ettei läpi näe. Trooppisia hedelmiä ja humalan poltetta upeassa tasapainoissa. — Myös kokeiltu kevymepi Spring+Summer Session IPA Citra Mosaic oli toimiva janojuoma. Panimon hypelle näyttäisi olevan perusteet. Paikallisen Whiplash -panimon oluet maistuivat myös hienosti ja meiningissä oli selvästi samaa humalamehun hakua kuin Cloudwaterilla. Rollover sessio-ipan lisäksi tuplaipa Surrender To The Void olivat kummatkin laadukkaita esityksiä. Ei voi valittaa kun lähikaupan kylmähyllystä saa tuoretta tuplaipaa ja suuria imperial stouteja, kotimaasta ja muualtakin.

Kesäkuun lopulla pidimme myös kiitettävän bottlesharen jossa tuli vastaan muutama mielenkiintoinen olut. Kellarista kaivettu Barrel Aged Speedway Stout vuodelta 2014 oli edelleen hyvässä vedossa. Tuoksussa tuntui tosin kevyt kellarin tunkkaisuus mutta maussa oli vielä runsaasti hienoa vaniljaisuutta ja paahteisuutta. Kahvisuus oli kuivempaa kuin tuoreena. Tämän oluen bourbontynnyröinti oli tuoreena todella vahvasti läsnä mutta nyt se oli siirtynyt sopivasti takavasemmalle. WarPigsin Sky Burial Bourbon Barrel Aged oli yllättävän freesi ja kevyt ohraviiniksi. Bourbon oli läsnä tuoksussa mutta maussa se jäi miellyttävästi muiden makujen rinnalle eikä lyönyt yli. Jälleen hyvä BA-olut WarPigsiltä. Barleywineistä kokeiltiin myös italialaisen Baladinin Xyauyù Riserva Teo Musso 2013 joka oli, tälle olutsarjalle tuttuun tapaan, todella makea. Hiilihapoton, rusinainen, jälkiruokaviinimainen, siirappinen sipperi joka toimi mainiosti juustojen kera. 14% peittyi kokonaan makeuden alle. Tälle voisi pidempikin kellarointi tehdä hyvää.

Pari Rioja-tynnyröityä olutta kokeiltiin myös. Venäläisen panimon Bottle Sharen festivaalikäyttöön valmistama— Quadrobberry BA Rioja oli trappistihiivalla ja vadelmilla höystetty quad joka lopuksi vielä viimeisteltiin tynnyröinnillä. Tuoksussa oli vadelmaufokarkkeja ja liköörikonvehteja. Maussa ei niinkään ollut quadrupelin tuttua profiilia vaan se oli kovin persoonallinen, marjainen mutta tuhti. Todella erikoinen mutta maukas. Sen kylkeen oli hyvä kokeilla De Molenin Bommen & Granaten Rioja Barrel Aged vuodelta 2015. Tuoksussa oli yllättäen tomaattia ja kinuskia, kummallinen mutta mielenkiintoinen yhdistelmä. Maku oli äärimmäisen upea ja tasapainoinen kuten Bommen & Granaten -pulloissa yleensä jokusen vuoden jälkeen on. Tässä oli Rioja-tynnyri antanut punaviinimäistä tammea ja jopa tanniinista ja multaista lisävivahdetta. Tämä oli erinomainen versio jo hienosta perusoluesta – yksi De Molenin parhaita mitä on tullut vastaan. Upea harmonia ilman riitasointuja.

Kesäkuun alussa tuli myös käytyä Stadin Panimolla jossa saksalainen Brewbaker oli käymässä. Tarjolla oli berlinerweisseja ja muutamia mielenkiintoisia pullo-oluita joita panimon porukka ja vieraat (mm. Arde) Timo Konttisen johdolla maistelivat. Saimme myös parin amerikkalaisvieraan kanssa panimoesittelyn ja hyvän juttutuokion porukan kanssa. Illan kruunasi, ainakin allekirjoittaneen osalta, Timon esiin kaivama Rongoteus Rye Wine 2010. Edellisestä kerrasta tämän oluen parissa oli vierähtänyt jo viisi vuotta ja vanhojen oluiden suurena ystävänä, olikin mielenkiintoista palata tämän pariin. Oksidaatio oli tehnyt tehtävänsä ja huippu oli jo takana, mutta olut oli kehittynyt hienosti tuoden kuivattuja hedelmiä, rusinaa, portviiniä ja jopa hieman tuhkaisen sivumaun. Menneiden aikojen oluita on aina mielenkiintoista päästä kokeilemaan.

— 

Erään illan lopputulema

Mehuhana

De Molenin parhaimmistoa

Vuosikymmenen alusta

— 

Panimo Olut Tyyli Maa
AleSmith Brewing Company Speedway Stout (Barrel Aged) (2014) Stout – American Imperial / Double United States
Avery Brewing Co. Lunctis Viribus Sour – Ale United States
Beavertown Lupuloid IPA – American England
Birra Baladin Xyauyù Riserva Teo Musso 2013 Barleywine – American Italy
Birranova Linfa Golden Ale Italy
Birrificio Del Ducato Vieille Ville Saison Barrique Sour – Ale Italy
Bock’s Corner Brewery Bock’s Cider Cider Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s Eisweiß Eisbock Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s IPA IPA – English Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s Ruisolut (4,7%) Rye Beer Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s Wasa Coffee Porter Porter – Other Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s Weiß Hefeweizen Finland
Bock’s Corner Brewery Bock’s Weiß (4,7%) Hefeweizen Finland
Bock’s Corner Brewery Eisbock Eisbock Finland
Bock’s Corner Brewery Maibock Maibock / Heller (Helles) Bock Finland
Bock’s Corner Brewery Ruisolut Rågöl Rye Beer Finland
Bock’s Corner Brewery Skumppa Cider Finland
Bottle Share Quadrobberry – BA Rioja Belgian Quad Russia
Brasserie Castelain Jade Grenade Fruit Beer France
Brewbaker Berliner Blut Red Ale – Imperial / Double Germany
Brewbaker Berliner Framboise Sour – Berliner Weisse Germany
BrewDog Pump Action Poet IPA – American Scotland
BrewDog Ship Wreck Strong Ale – American Scotland
BrewDog Small Batch: Chai Spiced Imperial Brown Ale Brown Ale – Imperial / Double Scotland
Brewski 50 States of Freedom Sour – Berliner Weisse Sweden
Brouwerij De Brabandere (Bavik) Petrus Aged Pale Sour – Ale Belgium
Brouwerij De Dochter van de Korenaar L’Ensemble (2015) Barleywine – English Belgium
Brouwerij De Molen Bommen & Granaten Rioja Barrel Aged (2015) Barleywine – Other Netherlands
Brouwerij Emelisse Black & Tan Bruichladdich BA Black & Tan Netherlands
Brouwerij Emelisse Black & Tan Port Charlotte BA Black & Tan Netherlands
Brouwerij Kees Barrel Project #09/2016 Stout – Russian Imperial Netherlands
Brouwerij Kees Barrel Project #10/2017 Stout – Imperial Oatmeal Netherlands
Brouwerij Kees Barrel Project #11/2017 Barleywine – Other Netherlands
Brouwerij Oud Beersel Bersalis Sourblend Sour – Ale Belgium
Bruery Terreux—® Sour In the Rye (2016) American Wild Ale United States
Casa Agria Specialty Ales Mirror Flexin IPA – Imperial / Double United States
Casa Agria Specialty Ales Summer In the Streets IPA – American United States
Cloudwater Brew Co. DIPA V13 IPA – Imperial / Double England
Cloudwater Brew Co. Spring + Summer Session IPA Citra Mosaic IPA – Session / India Session Ale England
CoolHead Brew Blueberry Pie Gose Sour – Gose Finland
CoolHead Brew Filip’s Lemon Gose Sour – Gose Finland
CREW Republic Rest In Peace Barleywine – Other Germany
Crooked Stave Artisan Beer Project Petite Sour Peach American Wild Ale United States
Crooked Stave Artisan Beer Project Petite Sour Raspberry Sour – Ale United States
Dark Horse Brewing Co. Double Crooked Tree IPA IPA – Imperial / Double United States
De Struise Brouwers Tsjeeses (2011) Belgian Strong Golden Ale Belgium
De Struise Brouwers Tsjeeses Reserva (2010) Winter Ale Belgium
Donut Island Brewing Orange County Sheriff IPA – American Finland
Eight Degrees Brewing Cumulus Lupulus IPA – American Ireland
Eight Degrees Brewing Spruce Juice Red Ale – American Amber / Red Ireland
Evil Twin Brewing Sanguinem Aurantiaco Sour – Ale United States
Fiskarsin Panimo Öö De Kolome Saison / Farmhouse Ale Finland
Foster’s Group Barrel Lager – Euro Australia
Founders Brewing Co. Frootwood (2017) Fruit Beer United States
Founders Brewing Co. Nitro Pale Ale Pale Ale – American United States
Galway Bay Brewery Althea Pale Ale – American Ireland
Galway Bay Brewery Black Forest Porter – Other Ireland
Galway Bay Brewery Buried At Sea Stout – Milk / Sweet Ireland
Galway Bay Brewery Croozer IPA – Session / India Session Ale Ireland
Galway Bay Brewery Full Sail IPA – American Ireland
Galway Bay Brewery Hexed IPA – Imperial / Double Ireland
Galway Bay Brewery Of Foam And Fury IPA – Imperial / Double Ireland
Grupo Mahou-San Miguel San Miguel Fresca Lager – Pale Spain
Guinness Dublin Amber Pale Ale Pale Ale – International Ireland
Guinness Hop House 13 Lager Lager – Pale Ireland
Guinness Smithwick’s Pale Ale Pale Ale – English Ireland
Hailuodon Panimo Vehnä Hefeweizen Light / Leicht Finland
Hartwall Karjala MM2017 Lager – Euro Finland
Humalove Brewing Skinny Dipping..? Pale Wheat Ale – American Finland
Ice Beaver Après Lager Lager – Pale Finland
Irishtown Brewing Co. Dublin Blonde Lager Lager – Amber Ireland
Jacobstads Fäboda IPA – American Finland
Jopen Johannieter (2016) Doppelbock Netherlands
Kallio Brewery Oolong Johnson Pale Wheat Ale – American Finland
Kronenbourg 1664 Blanc (4.5%) Witbier France
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Bitter English Bitter Finland
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Tuima Lager – Pale Finland
Lervig Big Ass Money Stout 2 Stout – American Imperial / Double Norway
Lervig Black Acid Lambic – Traditional Norway
Linden Brewery Since 2016 American Pale Ale Pale Ale – American Finland
Lowlander Beer Lowlander White Ale Witbier Netherlands
Mallaskuun Panimo Mies Lager – Vienna Finland
Mallaskuun Panimo Rokkarin Luu Pale Ale – American Finland
Mateo & Bernabé Little Bichos Mosca IPA PX Barrel Aged IPA – International Spain
McGargles Francis’ Big Bangin IPA IPA – American Ireland
Modern Times Beer Monsters’ Park (Bourbon Barrel) (2016) Stout – American Imperial / Double United States
Molson Coors (UK) Cobra Premium Lager – Pale England
Monkish Brewing Co. Se Acabó IPA – Imperial / Double United States
Northern Monk Patrons Project 1.04 // LEEDS LURKING // Morello Cherry & Peruvian Coffee Imperial Porter Porter – Imperial / Double England
O’Hara’s Brewery (Carlow Brewing Company) O’Hara’s Irish Pale Ale IPA – International Ireland
Ohrana Brewery IPA IPA – English Finland
Olvi IPA (5%) IPA – American Finland
Omnipollo Original Ice Cream Pale Ale Pale Ale – American Sweden
Open Water Brewery But Different Pale Ale – American Finland
O’so Brewing Company Lupulin Maximus IPA – Imperial / Double United States
Panimoravintola Beer Hunter’s Mufloni Minttu-sitruuna Wit Witbier Finland
Panimoravintola Beer Hunter’s Mufloni Sahti (gin Barrel Aged) Sahti Finland
Perennial Artisan Ales Saison de Lis Saison / Farmhouse Ale United States
Prairie Artisan Ales Barrel Aged Bible Belt Stout – American Imperial / Double United States
RCH Brewery Old Slug Porter – English England
Sierra Nevada Brewing Co. Hoptimum (2017) IPA – Triple United States
Simapaja Innkeeper’s Daughter Mead – Other Finland
Sori Brewing Dark Humor Club Coconut Stout – Imperial / Double Estonia
Sori Brewing Resinous IPA – Imperial / Double Estonia
Stadin Panimo American Black Lager Lager – Dark Finland
Stadin Panimo ATA South Pacific Lager Lager – Euro Finland
Stadin Panimo Fjord Red Wheat Ale Red Ale – American Amber / Red Finland
Stadin Panimo Imperial Pils Pilsner – Other Finland
Stadin Panimo Modern German Pils Pilsner – German Finland
Stadin Panimo Stadin Red Ale Red Ale – American Amber / Red Finland
Stadin Panimo Stadiner Weisse Sour – Berliner Weisse Finland
Stadin Panimo Tropical Stout Stout – Other Finland
Stadin Panimo Ullanlinna IPA IPA – American Finland
Station Works The Foxes Rock IPA IPA – American Northern Ireland
Stone Brewing Stone Smoked Porter Smoked Beer United States
Suomenlinnan Panimo Greetings From Hazy Isles IPA – New England Finland
Takatalo & Tompuri Kaski Pils Pilsner – Other Finland
The Lost Abbey Track #10: Bat Out of Hell (2016) Stout – American Imperial / Double United States
Thornbridge Brewery Tart Sour – Ale England
To Öl Gose To Hollywood Sour – Gose Denmark
Trouble Brewing Sabotage IPA IPA – English Ireland
UG Brewery Tuoksumatara Saison Saison / Farmhouse Ale Finland
WarPigs Brewpub Sky Burial Bourbon Barrel Aged Barleywine – American Denmark
Whiplash Body Riddle Pale Ale – American Ireland
Whiplash Rollover IPA – Session / India Session Ale Ireland
Whiplash Surrender To the Void IPA – Imperial / Double Ireland
Victory Brewing Company Kirsch Gose Sour – Gose United States