Hankala Asiakas: Myöhästyneet jouluterveiset

Kesän pitäisi olla täällä mutta kovin oli kylmää ja sateista alkuviikosta, joten oli sopiva hetki kaataa lasiin jouluolutta kaksin verroin. Joulu on kalenterimielessä jo peräpeilissä (pian edessäkin…) ja näiden oluiden kohdalla on monet joulut ehditty jo viettää.

Vuoden 2011 Tsjeeses tuoksui erinomaiselta kuten hienosti kypsyneen belgioluen kuuluukin. Vuosien saatossa tiivistynyttä siirappilimppua ja rusinapähkinäsekoitusta. Maku oli edelleen tuhti eikä se ollut ohentunut juurikaan. Etusijalla oli makea glögimäisyys jonka taustalla leikkivät joulun maut, vanilja, anis, kaneli, appelsiininkuori ja neilikka. Tämä on erinomainen esimerkki miten laadukkaista raaka-aineista taidolla tehty olut voi nousta uusiin sfääreihin vuosien kärsivällisyydellä.

Tsjeeses Reserva vuosimallia 2010 tuoksui puolestaan rommirusinoilta ja konjakilta. Kuuden kuukauden tammitynnyröinti tuoksui selvästi. Maussa yllätti ensin varsin reipas savuisuus joka taittui hienosti tutun makean perusoluen vietäväksi, mutta jälkimaku jätti silti savun, tuhkaisuuden ja kuivan tynnyrin pitkäksi aikaa suuhun. Olut tuntui hieman ohuemmalta kuin 2011 pullo, vaikka toki olikin eri lopputuote kyseessä. Maussa oli miellyttävä romminen makeus mutta joulumausteet olivat selvästi sivuroolissa verrattuna normiversioon. Taatelit ja viikunat nousivat hyvin esiin ja komppasivat savuisuutta hienosti. Tervaakin oli jossain taustalla.

Kummatkin pullot olivat Sheltonin Jenkkeihin viemiä eriä joissa iloinen kaveri etiketissä oli varmuuden vuoksi varustettu aurinkolaseilla (kts. alkup. versio). Näihin laadukkaisiin belgialaisiin on hyvä palata kun mehuipoista ja trendioluista haluaa breikin… Näitä lisää kellariin.

— 

Merry Xmas

Lähikuvassa

Tekstiä