Hannun olutarviot

Olutasiantuntija ja kirjailija Hannu Nikulaisen kokemus niin pienten kuin suurtenkin panimoiden oluiden parissa on vertaansa vailla.

Yli 20 000 maistettua olutta tekee Nikulaisesta alansa kiistattoman kuninkaan.

Osa arvioiduista oluista saattaa olla tällä hetkellä pois tuotannosta.

ALE

MAISTILA BIRDIE
MAISTILA, OULU
8,0 % HANAOLUT
Vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Birdie on tyyliltään ns. Belgian IPA, eli siinä yhdistyvät belgihiivan tuottama mausteisuus ja nyky-IPAlle tyypillinen runsas trooppinen hedelmäisyys. Makeahkon hedelmäinen ja hunajainen suutuntuma kääntyy pitkässä jälkimaussa kuivemmaksi viljamaisuudeksi ja humalakatkeruudeksi. Hyvin tyylipuhdas
lajinsa edustaja.
****½

ETKO WEEKEND WARRIOR
ETKO BREWING, HELSINKI
6,5 % HANAOLUT
Weekend Warrior on makeahkossa maltaisuudessaan ja pihkaisessa humaloinnissaan hieman lähempänä perinteistä USAn länsirannikon IPA-tyyliä kuin uudempaa New England
–tyyliä. Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut on myös runsaan trooppisen hedelmäinen (greippi, mango, ananas) maultaan ja tuoksultaan. Marjaisiakin sävyjä löytyy, ja pitkä
jälkimaku on melko kukkaisen ja pihkaisen katkera. Sangen harmoninen hyvän juotavuuden IPA.
****

SUOMENLINNAN ALL HANDS ON DECK
SUOMENLINNAN PANIMO, HELSINKI
6,5 % HANAOLUT
Tämä kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö IPA edustaa uutta ”brut IPA” –tyyliä, jossa on pyritty valmistamaan tavallista kuivempia ja kevyempiä IPOja. Nimestään huolimatta nuo oluet
eivät yleensä ole rutikuivia, ja myös Suomenlinnan Panimon versio tyylistä on hieman makea tuoksultaan ja alkumaultaan. Muutoin sitrusmaiset ja viljamaiset piirteet ovat pääroolissa
maussa ja tuoksussa, jälkimaussa mukaan tulee myös lievää pihkamaista ja ruohomaista katkeruutta. Aivan asiallinen tulkinta vielä hieman epämääräisestä oluttyylistä.
***

KAKOLA FUNI
KAKOLA BREWING CO, TURKU
6,2 % HANAOLUT
Turun Kakolanmäen uuden funikulaarin mukaan nimetty vaalean meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö saison on lajityypillisen mausteinen ja viljamainen sekä hieman
hunajaisen makeakin. Kuivahumalointi taas tuottaa olueen sitrusmaista ja kukkaista hedelmäisyyttä. Mausteinen, viljamainen, hiivainen ja maltillisen humalainen jälkimaku
on melko pitkä. Makumaailmaltaan jonkin verran APAnkin suuntaan kallistuva moderni saison.
***½

JOENBRUU FATHER & SON
JOENBRUU BEER COMPANY, JOENSUU
4,4 % 0,33 L PULLO
Tuoreen joensuulaispanimon ensimmäinen kaupallinen olut on kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö wheat ale. Parfyymimaisen sitrusmaisen hedelmäisyyden (greippi, appelsiini)
sekä vehnäisen viljamaisuuden ohella oluen maussa ja tuoksussa korostuvat hiivaisen mausteiset käymisaromit. Kuivuvassa jälkimaussa myös kukkainen ja ruohomainen
humalointi nousee yllättävän voimakkaasti esille. Turhan vahvat hiivaiset käymisaromit häiritsevät muutoin melko asiallista kokonaisuutta.
**½

KOLIN SAISON
KOLIN PANIMO, LIEKSA
5,3 % 0,33 L PULLO
Tämä meripihkanvärinen ja kevyehkö saison lukeutuu Lieksan Kolilla viime vuonna aloittaneen pienpanimon ensioluisiin. Saisoneille tyypilliseen tapaan ovat viljamaiset ja mausteiset
sävyt sekä lievä hiivaisuus keskiössä sekä maussa että tuoksussa. Omenamainen hedelmäisyys voimistuu oluen lämmetessä, mikä antaa yhdessä oluen korkean hiilihappopitoisuuden
kanssa myös siiderimäisiä mielleyhtymiä. Tyylissään pyöreähkö ja hieman varovainen saison.
***

HIISI / DONUT ISLAND I HOP IT’S NOT A PROBLEM #5
PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ
6,2 % HANAOLUT
Hiisin ja Donut Islandin IPA-sarjan viides jäsen on edeltäjistään poiketen black IPA. Lähes musta ja keskitäyteläinen olut on tyylinmukaisesti pihkaisen ja sitrusmaisen humalainen sekä
hieman mentholimainen. Makeahkon karamellimaiset ja suklaamaiset piirteet pyöristävät makua. Hillitty paahtuneisuus tulee mukaan kuvaan lähinnä pitkähkössä pihkaisen katkerassa
jälkimaussa. Tasapainoinen, tyylissään lempeähkökin black IPA.
****

FISKARSIN FLORIDUS
FISKARSIN PANIMO, FISKARS
7,7 % HANAOLUT
Tummanpunainen ja rungoltaan keskitäyteläinen Floridus on tyyliltään klassinen belgialainen hapanolut, ns. Flanderin punainen ale. Tätä alunperin saison-hiivalla käytettyä olutta
on kypsytetty tammitynnyreissä (Oloroso-sherrytynnyrit, bourbonviskitynnyrit ja suomalaisen Ägräs Distilleryn akvaviittitynnyrit) noin vuoden ajan, ja lopuksi tynnyreiden sisältö
on laitettu yhteen. Lopputuloksena on sangen vivahteikas olut, jonka maku ja tuoksu tarjoavat kirpeän happamuuden ohella vaniljaista tammimaisuutta, viinimäisyyttä ja kirsikkamaista
marjaisuutta. Omenamainen hedelmäisyys sekä hienoinen mausteisuus ja yrttimäisyys täydentävät makukokemuksen.
****½

COOL HEAD BREW PEATED WHISKEY SOUR
COOL HEAD BREW, TUUSULA
7,5 % HANAOLUT
Tätä vaalean meripihkanväristä ja keskitäyteläistä sour alea on kypsytetty sekä skottilaisen Laphroaigin että amerikkalaisen Heaven Hillin viskitynnyreissä. Näistä Laphroaig-tynnyri antaa
oluelle selkeän savuisen ja turpeisen maun ja tuoksun, mikä yhdistyneenä sour alen vahvaan kirpeään happamuuteen tuottaa mielenkiintoisen mutta samalla varsin toimivan
makuyhdistelmän. Lievä hunajainen makeus, viljamaisuus ja greippimäinen hedelmäisyys antavat vielä lisävivahteita. Virkistävän epäortodoksinen, vaikkakaan ei varmasti kaikkien
makuun oleva makupommi.
****½

SONNISAARI TIPPA ’19 KESKISARJA EDITION
SONNISAARI PANIMO, OULU
8,0 % HANAOLUT
Tämä erikoisversio Sonnisaaren Tippa-DIPAsta on valmistettu RateBeer-aktiivi Janne Keskisarjan (”VastActiv”) saavuttaman 10 000:n olutarvion rajapyykin kunniaksi. Vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen olut on New England –tyyliin vahvan trooppisen hedelmäinen tuoksultaan ja maultaan, jälkimaussa myös länsirannikkotyylinen pihkaisuus nousee jonkin
verran esille. Mentholimaisuuttakin on hieman mukana, ja vehnän sekä kauran tuottamat viljamaiset piirteet voimistuvat loppua kohden. Onnistunut juhlaolut, sopiva tervetulotoivotus
”kymppikerhoon”.
*****

LAGER

GRÖNBACKA LAGER
GRÖNBACKA PANIMO, NURMIJÄRVI
5,2 % 0,33 L PULLO
Kullankeltainen ja erityisesti jälkimaultaan kevyehkö lager on makeahkon mallasmainen ja viljamainen sekä jonkin verran ruohomaisen humalakatkerakin. Marjaisia käymisaromeja
löytyy suhteellisen runsaasti, ja maku sekä tuoksu muuttuvat myös melko hiivaisiksi pullon loppua kohden. Ei täysin tasapainoinen tuote kokonaisuutena, vasta viime vuonna aloittaneella
nurmijärveläispanimolla on vielä hieman opettelemista makujen puhtauden suhteen.
**

TAKATALO & TOMPURI KASKI NELJÄ VILJAA
TAKATALO & TOMPURI BREWERY, VIROLAHTI
5,0 % HANAOLUT
Pääasiassa lageroluihin keskittyneen virolahtelaispanimon uutuus on nimensä mukaisesti valmistettu ohrasta, kaurasta, vehnästä ja rukiista. Kullankeltainen olut onkin varsin maltainen
ja viljamainen sekä makeahkon hunajainen maultaan ja tuoksultaan. Ruohomainen ja yrttimäinen humalointi nousee jonkin verran esiin lähinnä jälkimaussa. Sarjassaan hillitty
ja pyöreähkö lager, joka tuo myös saksalaisen hellesin tai kellerbierin mieleen.

***

KALEVA SUSHI SOLDIER
KALEVA BREWING COMPANY, TAMPERE
5,0 % 0,33 L TÖLKKI
Kuten nimikin jo vihjaa, Sushi Soldier on ajateltu maultaan yhteensopivaksi japanilaisen sushin kanssa. Syvän kullankeltainen ja kevyehkö pils on makeahkon ja hunajaisen maltainen
varsinkin tuoksultaan ja suutuntumaltaan, jälkimaku taas kääntyy kuivemman viljamaisuuden suuntaan. Kukkaisen ruohomainen ja jonkin verran sitrusmainen humalointi tulee
myös hyvin esille tuoksussa ja maussa. Tasapainoinen ja viimeistelty pils.
***½

PLEVNAN MÖRKÖ MM
KOSKIPANIMO OY, TAMPERE
5,7 % HANAOLUT
Suomen jääkiekkomaajoukkueen kunniaksi valmistettu hyvin tumman punaruskea ja keskitäyteläinen lager on makeahkossa maltaisuudessaan, karamellimaisuudessaan
ja lakritsimaisuudessaan aluksi lähellä saksalaisen dunkelin makumaailmaa, mutta suhteellisen avokätinen amerikkalaisten humalien käyttö kääntääkin kohta ajatukset jopa
black IPAn suuntaan. Tuhkaisen paahtuneet ja kahvimaiset sävyt humalointiin yhdistyneinä etenkin jälkimaussa lisäävät osaltaan oluen luonteikkuutta. Varsin asianmukainen juhlaolut.
****

VEHNÄOLUT

PYYNIKIN YETI’S HOLIDAY
PYYNIKIN BREWING COMPANY, TAMPERE
4,0 % HANAOLUT / 0,5 L TÖLKKI
Mielenkiinto myös historiallista hapanvehnäolut gosea kohtaan on viime vuosina voimistunut pienpanimojen keskuudessa, ja perinteestä poiketen niitä myös maustetaan innovatiivisesti
mitä erilaisimmin marjoin, hedelmin ja yrtein. Yeti’s Holiday on tässä suhteessa pelkistetympi, perinteisen suolan (Himalajan vuorisuola) ohella on käytetty vain korianteria ja
amerikkalaisia humalalajikkeita. Vaalean kullankeltainen ja kevytrunkoinen olut on melko vehnäisen viljamainen ja jonkin verran sitrusmaisen hedelmäinen. Käytetty suola maistuu
selvimmin jälkimaussa, sen sijaan korianteri jää pitkälti piiloon. Amerikkalaishumalista huolimatta kokonaisuutena mukavan perinteinen gose.
***½

OLARIN NASTY GRANNY
OLARIN PANIMO, ESPOO
4,1 % 0,33 L PULLO
Tämä väriltään keskipunainen ja melko kevyt Berliner weisse on maustettu puna- ja mustaherukalla, mikä antaa oluelle vahvan kirpeän marjaisen tuoksun ja maun. Myös hienoista
hunajaista makeutta, viljamaisuutta sekä greippimäistä ja omenamaista hedelmäisyyttä löytyy. Kuivuva ja pyöristyvä jälkimaku jää kuitenkin lyhyenpuoleiseksi. Kuten panimon oma
kuvauskin oluesta kertoo, hieman perinteisen mummonmehun mieleen tuova Berliner weisse.
***

ISO-KALLAN GROTESKI
ISO-KALLAN PANIMO, KUOPIO
3,2 % HANAOLUT
Vaalean kullankeltainen ja kevyehkö Groteski edustaa vanhaa itäisen Keski-Euroopan oluttyyliä, savuvehnäolut grodziskietä (myös grätzer- ja lichtenhainer-nimityksiä käytetään).
Sataprosenttinen vehnä- ja savuolut onkin odotetun vahvan savuinen ja tervainen maultaan ja tuoksultaan. Vehnäistä viljamaisuutta löytyy myös runsaasti, ja omenamainen sekä
sitrusmainen hedelmäisyys täydentää makukirjoa. Luonteikas nykytulkinta pienpanimojen nyt uudelleenelvyttämästä vanhasta tyylistä.
***½

BOCK’S KATAJA VEHNÄPUKKI
BOCK’S CORNER BREWERY, VAASA
7,0 % HANAOLUT
Meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen weizenbockin valmistuksessa on käytetty sahdin tapaan myös katajanoksia ja -marjoja, mikä tuottaakin olueen hyvin sahtimaista katajaista
yrttimäisyyttä ja puumaisuutta. Vehnäinen viljamaisuus ja vehnäoluthiivan tuottamat fenolimaiset, banaanimaiset ja neilikkamaiset sävyt täydentävät kokonaisuuden. Humalointi jää
tyylille ominaisesti sivurooliin maussa ja tuoksussa. Luonteikas ja hauskan sahtimainen weizenbock.
****½

PORTER JA STOUT

UG / ON THE BONES SHOW ME YOUR CANDIES
UG BREWERY, LOHJA
12 % HANAOLUT
Yhteistyössä pietarilaisen On The Bones –panimon kanssa valmistettu imperial stout on maustettu venäläisillä suklaamakeisilla. Musta ja täyteläinen olut onkin varsin suklaamaisen
ja karamellimaisen makea, myös hunajamaisuutta ja siirappimaisuutta löytyy. Kypsytys tammitynnyrissä tuottaa lisäksi puumaisia ja viinimäisiä sävyjä, ja pitkä jälkimaku taas kääntyy
selkeästi tuhkaisen paahtuneeseen suuntaan. Oluen makeus peittää korkean alkoholiprosentin melko hyvin. Moderni ”pastry stout” yllättävän hyvällä juotavuudella.
****

STADIN AQUAVIT BARREL STOUT
STADIN PANIMO, HELSINKI
10 % HANAOLUT
Tätä tumman punaruskeaa ja melko täyteläistä imperial stoutia on nimensä mukaisesti kypsytetty akvaviittitynnyrissä. Akvaviitin mausteisuus ja yrttimäisyys myös nousee tynnyrin
tuottaman tammisen puumaisuuden ohella jonkin verran esille maussa ja tuoksussa. Muutoin olut on tyylin oluiden tapaan vahvan paahtunut sekä kahvimainen, suklaamainen
ja lakritsimainen. Lämmittävää alkoholimaisuuttakin löytyy hieman. Toimiva kokonaisuus erityisesti hieman lasissa lämmettyään.
****

MALLASSEPÄT REGAALI
MALLASSEPÄT, NAANTALI
10,5 % 0,33 L PULLO
Regaalia on kypsytetty Kyrö Distilleryn ruisviski- ja ginitynnyreissä, mikä antaa oluelle tammisen puumaisuuden ohella myös selviä ginin mieleen tuovia mausteisia ja marjaisia
piirteitä. Muutoin musta ja täyteläinen imperial stout on makeahkon suklaamainen, melassimainen, salmiakkimainen ja kahvimainen. Myös tuhkainen paahtuneisuus korostuu erityisesti
pitkässä ja runsaassa jälkimaussa. Erilaiset kuivattujen hedelmien sävyt ja hienoinen alkoholimaisuus viimeistelevät intensiivisen makukokemuksen.

****½

Sonnisaari Tippa DIPA hanalätkä

Arviot on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2019.