Hartwall ja Lahti Energia rakentavat biokaasulaitoksen – energiaa saadaan oluen panemisessa syntyvästä mäskistä

Hartwall ja Lahti Energia rakentavat Lahteen uuden kiertotalouteen perustuvan biokaasulaitoksen, jossa valmistetaan biokaasua oluen panemisessa syntyvästä mäskistä.

Hartwall on sitoutunut hiilineutraaliin tuotantoon vuoden 2023 aikana ja biokaasulaitos on ratkaiseva askel kohti nollapäästöjä. Panimon pihalle Lahdessa nousee poikkeuksellinen biokaasulaitos, jonka toiminta perustuu puhtaasti kiertotaloudelle ja panimon raaka-aineille.

mäskiä

”Kaasua valmistetaan lahtelaisella yhteistyöllä Lahti Energia Oy:n kanssa oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä. Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmistamisesta yli jäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan. Hartwall on sitoutunut hiilineutraaliin tuotantoon vuoden 2023 aikana ja biokaasulaitos mahdollistaa kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamisen”, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.

Hartwallilla tullaan saavuttamaan hiilineutraali tuotanto uudistamalla teknologiaa ja siirtymällä uusiutuvan energian käyttöön tuotannossa. Paljon on jo saavutettu.

”Jo nyt kaikki käyttämämme sähkö on päästötöntä, kaukolämpö saadaan uusiutuvista lähteistä ja energia virtaa fiksusti panimon sisällä. Esimerkiksi koko panimoa lämmitetään kierrätetyllä lämmöllä, joka on otettu talteen tuotantolaitteiden synnyttämästä lämpöenergiasta”, Korte summaa.

Hartwall ja Lahti Energia ovat solmineet esisopimuksen biokaasulaitoksen rakentamisesta. Rakennustöiden on määrä käynnistyä loppuvuodesta ja laitos on suunnitelmissa ottaa käyttöön vuoden 2023 alussa. Hankkeelle haetaan energiatukea.

”Olemme tehneet Hartwallin kanssa tiivistä yhteystyötä vuosien ajan, ja tämä on suurin yhteinen projektimme koskaan. Omassa lämmön- ja sähköntuotannossamme olemme jo siirtyneet lähes 100 prosenttisesti uusiutuviin tai kiertotalouteen perustuviin energialähteisiin. Hartwallin kanssa yhdessä suunniteltu biokaasulaitos on loistoesimerkki tulevaisuuden energiantuotannosta – se on maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen edistynyt”, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen.

Biokaasulaitoksella arvioidaan tuotettavan 12 gigawattituntia vuodessa. Määrä vastaa melkein 650 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Tällä katetaan suurin osa koko Hartwallin kaasuntarpeesta, joka on noin 70 % Hartwallin vuotuisesta lämpöenergian käytöstä. Uusiutuvan biokaasun lisäksi Hartwallille tullaan tuottamaan energiaa Kujalan käytöstä poistetun kaatopaikan kaasuja hyödyntämällä.

”Kokonaisuus on suunniteltu tarkasti tälle paikalle – saamme hyötykäyttöön niin Kujalan vanhan kaatopaikan vapauttamat kaasut, kuin Hartwallin tuotantolaitoksen jätevesien lämpöenergian”, Haikarainen kertoo.

Käyttöön otetaan myös uusi sähkökattila, jolla tuotetaan osa Hartwallin tarvitsemasta höyrystä maakaasun sijaan.

Lähde ja kuva: Hartwall