Hartwall maksaa tuhannen euron löytöpalkkion vanhimmista ruskeista lasipulloista

Hartwall on ainoa panimo Suomessa, joka yhä käyttää klassisia ruskeita lasipulloja.

Hartwallin lasiset, ruskeat ja kirkkaat 0,33 litran lasipullot ovat harvinaislaatuisia: ne ovat ainoita pulloja, joita ei käytön jälkeen rikota, vaan ne pestään ja laitetaan takaisin kiertoon.kampanjajuliste

”Perinteinen ruskea lasipullo on monelle tuttu, mutta harva tietää, kuinka poikkeuksellinen pakkaus se on. Se otettiin käyttöön jo 50-luvulla ja pullomalli on meillä yhä käytössä. Sama pullo kiertää meiltä Lahdesta kuluttajille ja takaisin keskimäärin 33 kertaa. Olemmekin nimenneet pullon uudelleen kestopulloksi. Hyvää ei kannata rikkoa!” sanoo Hartwallin laki- ja yritysvastuujohtaja Hanna Sivenius.

Nyt Hartwallilla halutaan löytää vanhimmat Suomesta löytyvät kestopullot.

”Maksamme kolmesta vanhimmasta kestopullosta tuhannen euron löytöpalkkion. Nyt kannattaa kaivella mökin kätköt ja muut, joissa vanhoja pulloja voi lymytä. Vanhimmat pullot pääsevät kunniapaikalle omassa vierailukeskuksessamme Lahdessa”, Sivenius selventää.

pullon leima

Pullon valmistusvuoden näkee helposti suoraan pulloon lyödystä leimasta: kaksi viimeistä numeroa merkkaavat pullon valmistusvuosilukua. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä. Sivustolla voi myös lähettää oman pulloaarteen tiedot ja kuvan Hartwallille.

Kiertotalouden sankari ja käyttöesineiden klassikko

Ruskea kestopullo on vuosikymmeniä pintansa pitänyt klassikko. Suomalaiset ovat nauttineet virvokkeitaan kestopullosta jo vuodesta 1953, jolloin Väinö Paasonen sen suunnitteli.

Sen rinnalla on kulkenut myös kirkas virvoitusjuomapullo. Nykyisin käytössä olevat virvoitusjuomapullot ovat uudempaa, vuonna 2000 myyntiin tullutta mallia. Sitä ennen kirkas pullo oli muotokieleltään varsin samanlainen kuin ruskea kestopullokin.

Kestopullot kiertävät tehokkaasti, sillä 97 % pulloista palautuu kiertoon.

”Me Hartwallilla aiomme pitää systeemin rullaamassa jatkossakin. Kestopullolla on tutkitusti huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin murskattavaksi menevillä lasipulloilla”, kertoo Sivenius.

Pullojen matka alkaa Hartwallin Lahden panimolta, missä ne täytetään, ja viedään kauppoihin ja ravintoloihin. Juomat nautittuaan ihmiset palauttavat tyhjät pullot palautuspisteisiin. Kun Hartwallin uusi juomalasti tuodaan paikan päälle, otetaan palautetut kestopullot samalla kyytiin. Ne kuljetetaan takaisin Hartwallille Lahteen, jossa pullot pestään ja täytetään uudelleen, jonka jälkeen pullot ovat valmiita seuraavalle kierrokselle.

Lähde ja kuvat: Hartwall