Helppoa juotavaa: A. Le Coq Brewer’s Collection

Kun mietin suurien panimojen viime aikoina tekemiä varovaisia kokeiluja maukkaamman oluen maailmaan trendikkäillä kirjainyhdistelmillä kuten IPA tai APA ratsastaen, ensimmäinen mieleen tuleva sana(pari) on mock craft. Ei ehkä reilua niitä oikeasti hyviä ja laadukkaita tuotteita kohtaan, joita mm. Olvilta on tullut, mutta jotenkin se kuitenkin kuvaa sitä miten isot ja tylsät yrittävät olla craft, vaikka eivät kuitenkaan aivan ole. Olvin Viron jaosto on iskenyt tähän markkinarakoon tuomalla ulos Brewer’s Collection sarjan, jossa Iisalmi Pale Alesta tutulla etikettipohjalla myydään oletettavasti suomalaisturisteille craftahtavia oluita. Menin suoraan markkinoijan ansaan ja ostin halvan hinnan perässä koko sarjan mukaani kun vierailin TCBW:n innoittamana Tallinnassa. Onko näistä sitten mihinkään? No, tavallaan.

Perustiedot:

A. Le Coq Blond
ABV 5 %, IBU 20, EBC 6, Plato 12,0
Water, barley malt, hops, yeast
Humalat: Tetning, Tradition, Styrian Golding

A. Le Coq IPA


ABV 5 %, IBU 40, EBC 16, Plato 11,5
Water, barley malt, hops, yeast
Humalat: Chinook, Amarillo, Cascade, Citra

A. Le Coq BRA British Red Ale


ABV 5 %, IBU 25, EBC 27, Plato 13,0
Water, barley malt, rye malt, hops, yeast
Humalat: East Kent Golding, First Gold, Progress, Admiral

A. Le Coq Kriek


ABV 4,5 %, 15 % kirsikkamehua
Water, barley malt, cherry juice, hops, yeast
Humalat: Hallertau, Magnum

Ulkonäkö:

Blonde on hieman samea keltainen, IPA lähes kirkas kultainen, BRA kirkas meripihka ja Kriek kirkas syvä punainen. Kaikissa vaahtoa reilusti. Kriek on hieman muita nätimpi.

Muut 3/5, Kriek 4/5

Tuoksu:

Blonde tuo mieleen vappusiman. Sitrusta, omenaa. Ei mitä odotin, mutta ei sinänsä huono. IPAn tuoksu on kumman metallinen. Tuo mieleen tuoreen kalan. BRA:ssa melko tyypillistä karamellista mallasta. Kriek ällömakeaa kirsikkamehua. Hyi.

Blond ja BRA 5/10, IPA ja Kriek 3/10

Maku:

Tässä kaikki petraavat hieman. Blonde yllättää jälleen hyvin vahvalla päärynäisyydellään. Varsin juotava. IPA on oikein maistuva perusolut. BRA on myös ihan hyvä. Ehkä vähän liian makea, mutta muuten tuoksun lupaamaa karamellista ja hieman pähkinäistä mallasta. Kriek on vieläkin liian makea, mutta ei enää niin pahasti. Ihan OK kirsikkaisuus.

Blond ja BRA 6/10, IPA 7/10, Kriek 5/10

Suutuntuma:

Aika tasapaksua tällä osastolla. Ei vetistä, ei tukevaa. IPA saa hieman bonusta mukavasta katkerosta. BRA on ohuempi kuin maku lupailee, mutta ei silti vetinen.

IPA 4/5, muut 3/5

Yleisarvosana:

Blond 11/20 -> 2.8/5.0, IPA 10/20 -> 2.7/5.0, BRA 11/20 -> 2.8/5.0, Kriek 8/20 -> 2.3/5.0

Oikeastaan Kriekkiä lukuunottamatta kaikki ovat siis tasoa— â€œihan OK”. Selvästi parempaa kuin keskimääräinen Etelä-Helsingistä kannettava keskiketterä, mutta ei mitään verrattuna ~mihinkään mitä Uba ja Humal on hyllylleen ottanut. Sniiduilijaa kiinnostaa kuitenkin myös hinta, ja tällä hetkellä näiden kaikkien hinta Tallinnan alkoholiketjussa jonka nimi jääköön mainitsematta on 1,25 € / 0,5 l. Absoluuttisen toimivalla hinta-laatusuhdemittarillani tämä tarkoittaa että Blondin ja BRA:n hinta-laatusuhde on 1,12 p/€/l, IPA:lla 1,08 p/€/l ja jopa Kriekillä 0,92 p/€/l. Vertailun vuoksi Alko-arvioideni hinta-laatusuhde listan kärjellä on normaalisti ollut noin 0,50 p/€/l. Toisaalta taas samasta liikkeestä ostettuna Saku Originaalilla hinta-laatusuhde on 1,34 p/€/l, eli kaikki on suhteellista. Periaatteessa nämä mock craftit ovat ostamisen arvoisia, mutta vain jos ei ole varaa oikeasti hyviin oluisiin jota kävelymatkan päästä löytyy vaikka kuinka. Käyttöoluiksi eivät ole kovin käytännöllisiä, jos vertailukohtana on vaikka monipakkauksessa myytävä Olvin IPA.