Helppoa juotavaa: Fiskars ja viina-arvio

Lähdimme avopuolisoni kanssa viikonlopun viettoon maakuntamatkalle Lounais-Suomeen. Suunnaksi valikoitui Fiskarin ruukkikylä. Matka oli minulle yllätys, vaikka olenkin jo pidemmän aikaa suunnitellut vierailua tähän idylliseen pikkukylään. Onhan Fiskarissa tarjolla mahtavien maisemien lisäksi panimo, sekä nykyään myös tislaamo ja siiderimö. Suunnaksi otettiin siis heti alkajaisiksi kylän ylivoimaisesti rumin rakennus, RekolanFiskarsin panimo.

Panimon kaupasta mukaan tarttui muutama olut, joista yhdestä arvostelu postauksen alareunassa. Lisäksi ostin pari paitaa, joista toinen tietysti Rekolan panimon vintage-logolla. Mainio panomies Topi tarjosi panimokierroksen hyvävelihintaan. Päätimme vielä tutustua pikaisesti kulman takana sijaitsevaan Ägräs Distilleryn taproomiin, josta maistettiin oluiden sijaan Ägräs G&T. Viereisessä huoneessa tislattua giniä, tonicvettä, pensasmustikoita ja timjamia. #ommuute

Kävimme myös Kuuran Siiderimön kaupan avajaisissa, joista ei kuvia tullut otettua. Oikein mukavan oloinen puoti sekin. Mukaan tarttui Cuveé siideri, josta ehkä arvio joskus tulevaisuudessa. Ice cider jäi vielä hyllyyn vaikka kiinnostikin kovasti. Vahva suositus kuitenkin tälle ruukkikylälle, kunhan kuskista päästään sopuun!

Fiskars / Hiisi / Mathildedal Öö de Kolome

Lopuksi testiin kollaboraatioviina. Tuopillinen teki keskustankielisen arvostelun paremmin kuin itse koskaan pystyisin, joten pitäydyn tällä kertaa ensimmäisessä kotimaisessa.

Perustiedot:

Fiskars / Hiisi / Mathildedal Öö de kolome


ABV 4.5 %
Vesi, ohramallas, laktoosi, vadelmanlehti, humala, hiiva

Ulkonäkö:

Kaatuu lasiin samean keltaisena. Vaahto on ihan hyvän kokoinen, mutta häviää melko nopeasti. Aika tyylinmukaisilla linjoilla edetään.

4/5

Tuoksu:

Saisonien happamassa päässä ollaan, mutta minulle se kyllä sopii. Happaman maltaan kaverina löytyy hieman marjanlehteä, jonka voi kyllä hyvin uskoa olevan nimenomaan etiketissä mainittua vadelmaa. Miellyttävä, joskin hieman ohut.

6/10

Maku:

Reilusti hapan edelleen. Oikein maistuva. Vadelmanlehteä on reilummin, mutta ei kuitenkaan liikaa. Laktoosi tuo pehmeyttä. Vähän jotain hiivamaisia piirteitä ehkä ja pieni humalan puraisu lopussa. Hyväähän tämä on.

8/10

Suutuntuma:

Ei oikein osaa päättää minne on menossa. Hapan, mutta ei kuitenkaan kunnolla hapan. Pehmeä, mutta ei oikein sitäkään tarpeeksi. Ei tämä vetinenkään ole. Vaikea arvostella tältä osin.

3/5

Yleisarvosana:

14/20 -> 3.5/5.0

Odotetun vahva suoritus, jossa maistuu jollain tapaa kaikkien kolmen panimon kädenjälki. Mathildedalilta tuttu raikkaus ja yrttisyys, Fiskarsin laadukas mallasrunko ja Hiisiltä vähän överivaihdetta raflaavampiin ominaisuuksiin. Laatu on tietysti A-luokkaa. Kyllähän tällä kesäjanon sammuttaa kerran jos toisenkin. Pitäkää silmät ja suut auki kesän festareilla.