Helppoa juotavaa: Olutkulttuuri-ilta: Unkari

Toukokuussa 2017 Olutkulttuuriseura palasi jälleen juurilleen, kun Vihreässä Haltiattaressa Jyväskylässä järjestettiin ensimmäinen Olutkulttuuri-ilta neljään vuoteen. Olutkulttuuri-illan idea on kerätä olutkulttuurista kiinnostuneita ihmisiä yhteen kuulemaan aiheeseen liittyviä puheita ja nauttimaan tietysti samalla tilaisuuteen sopivaa olutta. Seuran alkuaikoina 2011 ja 2012 tällaisia iltoja järjestettiin neljä vuodessa, mutta tällä kertaa tätä yhtäkin voidaan pitää saavutuksena.— 

Tänä vuonna teemamaaksi valikoitui Helsinki Beer Festivalin vanavedessä Unkari. Unkari on kovassa nousussa oleva olutmaa ja lisäksi HBF tarjosi ainutkertaisen mahdollisuuden saada unkarilaista olutta myös Jyväskylään. Ei sillä että niitä Helsingistäkään ihan joka baarista löytyisi. Pidin näitä oluita illan toisena päätähtenä ja niiden paikalle saamista sen verran tärkeänä, että kävin itse ajamassa oluet Helsingistä Jyväskylään.

Illan toiseksi päätähdeksi oli kiinnitetty Suomen johtava Unkarin olutasiantuntija ja muutenkin pätevä ja mukava tyyppi, Anikó Lehtinen. Vaikka valaistus ei tilassa ollut kovin optimaalinen puheiden kuunteluun, Anikón juttuja kuunteli silti koko osallistujajoukko mielellään.

Anikón lisäksi allekirjoittanut piti tervetuliaispuheen, Hiisi-Tatu kertoi Donut Islandin kanssa tehdystä Unkariolutprojektista, ja hallituksen brändivastaava Pekka esitteli seuran uuden logon. Tästä lisää Olutkulttuuriseuran sivuilla lähitulevaisuudessa. Puheohjelma oli sopivan kompakti, mutta kuitenkin selvästi normaalia kuukausikokoontumista laajempi, poislukien ehkä tietyt sota-aiheiset alustukset. Noin tunnin jälkeen yleisö pääsi keskittymään olennaisiin, eli unkarilaisiin olutherkkuihin.

Yritin muuten saada paikalle myös HBF:stä tutun Lángos-rekan, mutta heidän aikataulunsa oli valitettavasti täynnä. Käykää ihmeessä maistamassa, jos osutte kesän aikana samalle paikkakunnalle. Ilta oli kuitenkin menestys myös ilman tätä voittamatonta ruokaherkkua. Listaan siis lopuksi illan parhaat oluet.

Top 5 Unkarin Olutkulttuuri-ilta:

1.— Mad Scientist / TuffBuzz Sugar Daddy— 4.4
– Imperial stout höystettynä vaniljalla, suklaalla, karamellilla, kahvilla, muscovadosokerilla, appelsiininkukalla, melassilla ja laktoosilla. Normipäivä.
2.— MONYO Franky Four Fingers— 4.1
– Vuoden pullossa kypsynyt barley wine, jota tehdään rajallinen erä joka vuosi. Tasapainoinen herkku.
3.

Békésszentandrási Black Rose— 3.9
– Unkarin ensimmäinen craft beer. Ainakin panijoidensa mukaan. Makea.
4.— Mad Scientist Jam 72— 3.7
– Herkullinen APA, jossa humaloinnin tasapaino on ehkä jopa liikaakin aromien puolella.
5.— MONYO Anubis— 3.7
– Historic beerin överiserkku, joka perustuu ikivanhan egyptiläisen ruukun pohjalta löydettyihin olutjäämiin. Rusinaa, hunajaa, sahramia, rypälemehua.