Helppoa juotavaa: Sessio #3: Olut joka tekee joulun

Alustin kolmannen blogisession ja valitsin aiheeksi helpon ja ajankohtaisen “Joulu ja olut” “makuparin”. Ajattelin kieltää siitä joulupöydän vakioherkusta kirjoittamisen vaihtelun hengessä, mutta jätin kuitenkin kieltämättä. Siispä kirjoitan siitä itse.

Koska lähisuvussa ei ole sahdin tekijöitä enkä itse jaksa nähdä vaivaa, kyseessä on tietenkin Tuborg Julebryg. Eikun siis Schlenkerla. Jos tarkkoja ollaan niin nimenomaan kuvassa näkyvä Urbock, mutta ei kai jouluna tarvitse niin tarkkana olla. Itse asiassa tänäkin vuonna joulun tarpeisiin on hankittuna Urbockin lisäksi pullo Eichea ja eiköhän vielä jonkun Märzeninkin ehdi käydä ostamassa. Tämä savuinen, saumattomasti kaikkien joulupöydän antimien kyytipojaksi sopiva baijerilainen nektari on jo useamman vuoden ollut elintärkeä osa joulunviettoani. “Ei tule joulua ilman Schlenkerlaa” sanon joskus, mutta ehkä se sieltä tulisi. Jotain korviketta silloin kuitenkin kaipaisi.

Kävin jopa pari vuotta sitten eräänlaisella pyhiinvaellusmatkalla Bambergiin, josta kirjoitin silloin myös blogiini. Tuolta autolla suoritetulta matkalta mukaan tarttui luonnollisesti laatikkokaupalla Schlenkerlaa ja suhde olueen on syventynyt entisestään. Vielä jonain jouluna haudutan koko kinkun Schlenkerlassa, kuten panimon omassa ravintolassa tehdään sianpotkan kanssa. Tuolla tarjoiltu savubrandy menisi muuten myös mainiosti jouluna. Oispa Schlenkerla-brandyä…

Joulupöytään en tule tänäkään vuonna muita ruokajuomia kaipaamaan, mutta annetaan nyt kuitenkin Alkon jouluvalikoimasta pari vinkkiä savuallergikoille, sekä parhaat joulunajan nautiskelutärpit, jos viime kuun Alko-postaus on vielä lukematta.

Joulun Alko-tärpit ilman Schlenkerlaa:

Ruokapöytään:

St-Feuillien Cuvée de Noël

– erinomainen vahva belgi toimii kuin viini
Ayinger Winter Bock – joulun kestosuosikki, vähän kuin Schlenkerla ilman savua
Steamworks Pumpkin Ale

– tasapainoinen winter warmer toimii etenkin laatikoiden kanssa
Zeta Beer Zendra

– hieman kevyempää savuisuutta

Jälkiruoalle tai jälkiruoaksi:

Stone Xocoveza Mocha Stout

– tumma maustepommi
Lehe / Vasileostrovskaya Ravnodenstvie – Barrel Aged – muuten vaan makupommi
Liefmans Goudenband

– hapan kevennys raskaalle aterialle
Mikkeller Santas Little Helper 2016

– kaikkihan tätä ostivat kypsymään viime jouluna?