Helppoa juotavaa: Wasted – Olutta hävikkileivästä

Hävikkiruoan hyödyntäminen on ollut pinnalla jo pidemmän aikaa – syystäkin. Syömäkelpoista ruokaa heitetään hukkaan järkyttäviä määriä. Isoilta osin tämä johtuu tietysti liian laatutietoisista kuluttajista, mutta pitkälti myös siitä, ettei hukkaan menossa olevasta ruoasta saada tietoa niille joille se vielä kelpaisi. Onneksi muutosta parempaan tapahtuu koko ajan. ResQ Club on ohjannut ravintolahävikkiä parempiin suihin jo pitkään ja From Waste to Tasten kaltaiset kampanjat pyrkivät hyödyntämään kauppahävikkiä.

Näinkin kutsuvaa reittiä pitkin voi Looppiin saapua.

Itse tutustuin ks. kampanjaan tietysti vasta oluen kautta. Sain kuulla Waste to Tasten ja Brewniversen yhteisestä projektista tehdä hävikkileivästä olutta. Leipäähän ihan oikeasti menee hävikkiin niin paljon, ettei sitä jaksa hevosetkaan syödä. Mikäpä olisi parempi ratkaisu tähän ongelmaan kuin olut. Sain kutsun maistamaan tämän oluen yhtä prototyyppiversiota Waste to Tasten Lapinlahden idylliselle entiselle sairaala-alueelle perustamassa hävikkiravintola Loopissa. Samalla pääsin testaamaan varsin kelvollisen hävikkilounaan. Hävikkiraaka-aineista ravintolatason ruokaa tekevä Loop on muuten ihan jo raaka-aineidensa luonteen takia erittäin vegeystävällinen paikka.

Loop vanhalla sairaala-alueella.

Sitten itse asiaan. Olutta hävikkileivästä. Tässähän ei leivän tuoreudella enää ole juuri merkitystä, joten kuulostaa oikein toimivalta. Mm. Venäjältä ja Belgiasta on esimerkkejä joissa oluen maltaista jopa 20 % on korvattu leivällä. Maistamassani oluessa vastaava luku oli 50 %. Oluesta tehdään tässä vaiheessa alle 2,8 % versioita lakiteknisistä syistä, mutta näistä protoista on tarkoitus siirtyä myöhemmin vahvempiinkin oluisiin.

Perustiedot:

Brewniverse Wasted #5
ABV 2,2 %, IBU 10, EBC 4
Vettä, pilsnermallasta, kaurapuikulaa, kaurareissumiestä, US-05 hiivaa, Hallertau Mittelfrüh humalaa

Ulkonäkö:

Hieman samea ja hailakankeltainen. Isot kuplat, ei juuri vaahtoa. Muistuttaa hieman simaa. Ei suurempaa valittamisen aihetta.

3/5

Tuoksu:

Ensi kosketus on melko funky. Hieman gosemainenkin. Onhan tällaisessa oluessa pakostakin leivästä tullutta suolaa. Viljainen, hieman hapan, sitruunainen. Ilman alussa hyökkäävää funkyä sivuaromia tämä olisi itse asiassa varsin miellyttävän tuoksuista.

4/10

Maku:

Kevyt, viljainen, yllättävän maltainen. Kyllä tämän heti olueksi tunnistaa. Vähän suolaa ja sitruunaa. Tuo itse asiassa mieleen jonkun gosen ja radlerin välimuodon. Samaa funkyä sivujuonnetta alussa kuin tuoksussakin, mutta maussa ei häiritse juurikaan. Oikein mukava kesäjuoma.

5/10

Suutuntuma:

Leipä tuo yllättävän kivasti runkoa mietoon olueen. Eihän tämä tietysti kovin tukeva näillä volteilla ole, mutta ei ihan hanavettäkään.

3/5

Yleisarvosana:

9/20 -> 2.4/5.0

Mielenkiinnosta halusin tietysti tutustua tähän olueen ja projektiin joka tapauksessa, mutta tämä viides protoerä osoittautui erittäin juotavaksi ja tasapainoiseksi olueksi. Nimenomaan kesäterassille. Juttelin oluesta pitkän tovin pöydässä Brewniversen tyyppien kanssa ja pallottelimme ideoita. Perusversion täytynee olla lähellä nyt maistettua, mutta oluessa olisi valtavasti kehityspotentiaalia esim. gosen tai maustetun sourin suuntaan, jossa leipä menisi maltaiden seassa täysin ongelmitta.

Hävikkioluen tiimoilta on vielä pari päivää käynnissä joukkorahoituskampanja, johon suosittelen kaikkia kiinnostuneita osallistumaan. Itsekin sijoitin muutaman kopeekan hyvän asian puolesta. Ja saahan siitä vähän oluttakin hyvän mielen kyytipojaksi. Odotan innolla vahvempia versioita, toivottavasti jo tämän vuoden puolella.